Široká sportovní veřejnost v lázeňském městě se dočkala dostavby moderního sportovního areálu. „Bude mít název Sportovní areál Hliník a bude sloužit jak sportovcům aktivním, tak i rekreačním," sdělil Deníku Luboš Skála, v jedné osobě předseda fotbalového oddílu i celé tělovýchovné jednoty Jiskra Třeboň.

V současné době v areálu už slouží zmíněná sportovní hala, tenisové kurty, prostory pro skateboarding a hřiště s umělou trávou na fotbal. „Teď se dočkají fotbalisté také přírodního trávníku, tréninkového hřiště, zastřešené tribuny, umělého osvětlení a centrálního zavlažování," vypočítával Skála.

Byť se pamětníkům možná někdy zasteskne po bývalém stánku fotbalové Jiskry, kde fanoušci chodili na III. ligu a na divizi, čas nejde zastavit. „Na starém hřišti jsme zažívali velké sportovní úspěchy, nicméně areál už neodpovídal dnešním požadavkům a skoro bych řekl, že nám dělal ostudu," pokrčil rameny šéf třeboňské Jiskry.

„Jsme rádi, že město Třeboň nám vyšlo vstříc a podalo třeboňskému sportu pomocnou ruku," vyzdvihl Skála, dle něhož přibyla i šatna pro fotbalisty se sociálním zařízením a další potřebné zázemí. „Výhledově se uvnitř areálu plánuje třeba i výstavba moderní kuželky se čtyřdráhou," přidal další novinku. „Součástí areálu samozřejmě jsou i parkovací plochy a příjezdové komunikace," doplnil.

Výhodou je i blízkost lázní. „Třeboň objevily i nejznámější profesionální kluby, které využívají toho, že místní lázně jim nabízejí komplexní služby, počínaje ubytováním a stravováním až po využití zařízení pro regeneraci. Proto sem jezdí fotbalisté na zimní soustředění a vůbec nevadí, že tu nejsou hory, že Třeboň je v rovině. Také proto, že na zimní přípravu jsou už jiné trendy, takže ať Sparta, tak třeba sousední Dynamo jezdí nabírat sílu na jarní část sezony do Třeboně," vyzdvihl předseda Jiskry. „A na letošní zimu se ohlásila už i pražská Slavia."

Do nového areálu se definitivně stěhují fotbalisté Jiskry, kteří poté, co staré hřiště dosloužilo, hráli o body v Ledenicích. „Našli jsme tam velice příjemné prostředí a rád bych všem funkcionářům tamního klubu, panu starostovi i všem fanouškům za to poděkoval," ocenil Luboš Skála.

V pátek fotbalisté Třeboně prvně vyběhnou v novém areálu k utkání krajského přeboru. „Budeme hrát s Kaplicí a výkop bude až v půl sedmé večer, protože si historicky poprvé v Kaplici ve druhé půli už přisvítíme," sdělil Skála a dodal, že o víkendu bude na Hliníku Velké finále E.ON Junior Cupu hráčů do 10 let, kterého se zúčastní 24 týmů z celé republiky (mj. Sparta, Slavia a Dukla Praha, Plzeň, Brno či Dynamo ČB).

Zpět ale ke středečnímu slavnostnímu ceremoniálu (program je na jiném místě), jehož zlatým hřebem bude od 18 hodin zápas Jiskry Třeboň z doby, kdy tým působil v divizi i III. lize, s XI. Karla Poborského. Od 16.45 do 17.30 se v areálu bude konat autogramiáda známých exligistů Karla Poborského, Martina Vozábala, Davida Horejše a Petra Skály. Zváni jsou i všichni současní i bývalí hráči, trenéři a funkcionáři třeboňské Jiskry.

Třeboňští fotbalisté otevírají nový areál jako lídr krajského přeboru. Že by návrat do vyšších soutěží? „Vše má svůj čas. Nejdříve chceme mít všechny mládežnické kategorie, pak můžeme uvažovat dál. Ale pokud by Třeboň hrála na postup třeba už letos, hněvat se nebudu," s úsměvem uzavřel Luboš Skála.

Středa na Hliníku

16.00: zahájení, prohlídka areálu

16.45: autogramiáda exligových fotbalistů

17.45: přestřižení pásky

18.00: výkop zápasu Jiskra Třeboň – XI. Karla Poborského