Fotbalisté Vlašimi sice jeli na jih Čech s vizitkou týmu, který už šest zápasů v řadě neprohrál a který měl z této série skóre 18:2 (!), i tak ale prohrát doma 0:4, je pro takový klub, jakým Dynamo stále je, velká potupa…

„Soupeř vyhrál zcela zaslouženě, jednoznačně byl ve všech směrech lepší," uznal trenér Dynama David Horejš. „Co jsme předvedli my, z toho je nám všem tady smutno. Výkonem týmu jsem velice zklamán a vůbec nechápu, co se stalo," smut᠆ně vrtěl hlavou budějovický kouč. „Celou sezonu se na něco dře a teď jsme schopni to takovým způsobem znehodnotit. Jak jsem hráče po derby chválil, teď vůbec nerozumím tomu, co předváděli. Nebyl tam pohyb, o to více alibismu, nikdo nechtěl hrát. Že nám chybí Čermák, že chybí Kalod, na to se vymlouvat nechci. Až na druhou půli s Baníkem a zápas s Táborskem to doma z naší strany bylo špatné," dodal.

Zatímco hráči Dynama měli po utkání hlavy u kolen, z vlašimské kabiny se nesl oslavný řev. „Mám velkou radost z výsledku a ve druhé půli i z předvedené hry," zářil po čtyřgólovém vítězství trenér Petr Havlíček. „Do půle jsme v útočné fázi byli málo variabilní, ale po přestávce nám to tam už začalo i padat," vyzdvihl.

Dle jeho soudu ve velkém teplu, které v zápase panovalo, hrála roli i o něco lepší kondice jeho mladíků. „Za stavu 0:3 už domácí odešli. My šli od začátku do zápasu s tím, že budeme chtít držet balon, aby domácí museli víc běhat," odtajnil některé taktické záměry. „Budějovice mají určitě kvalitní hráče, nicméně poté, co jsem je viděl ve třech z jejich posledních čtyř zápasů, jsem čekal, že budou i s námi hrát podobně. Že budou dobře bránit, dokud nedostanou gól, a že dopředu, co jsem viděl, že hrají jednoduchý fotbal s nakopávanými balony," tvrdil Havlíček.

Fotbalisty Dynama čeká zítra zápas na Žižkově (16), který je tabulce osmý. Trenér Horejš ale věří, že hráči se dokážou po výprasku od Vlašimi zvednout. „Motivaci v každém zápase bojovat o vítězství by přece měli mít pořád," podtrhl trenér Dynama. „Fotbal je jejich řemeslo a hrají za svůj klub. Pokud by neměli mít motivaci, pak by mi nebylo jasné, proč fotbal vůbec hrají."

Nějaké absence v týmu před cestou na Žižkov asi budou: „Máme další zraněné, třeba Klesa hrál se sebezapřením. Jak tuto neděli Žižkov, tak pak doma Třinec prostě musíme zvládnout co nejlíp," uzavřel Horejš.

Bída a zmar, smutnil Petr Benát

Kapitán Dynama Petr Benát po debaklu s Vlašimí své zklamání neskrýval, rozhovor pro Deník jižní Čechy ale neodmítl.

Doma 0:4, to je debakl…
Co k tomu říct? Viděli jste to sami, bída a zmar… Náš výkon byl ostudný. Jistě, Vlašim má kvalitní mužstvo a na jaře hraje výborně, ale doma prohrát 0:4 je hrůza a vůbec celé jaro doma z naší strany je trapné.

Herní pohodu, která z hráčů Vlašimi vyzařovala, byste jim mohli závidět, co?
Když vedete 2:0, už se vám hraje jinak… Ale je fakt, že od stavu 0:2 už tu existovalo jen jedno mužstvo. Přitom v první půli, byť oni drželi balon, my hráli v nějakém tom bloku a do šancí jsme je nepouštěli. Ve druhé půli jsme chtěli hrát odvážněji, ale přijdeme na hřiště a prohráváme 0:1. Pak oni hráli už tak zkušeně, že si klidně zalezli, nechali nás hrát a z brejků nás trestali.

V neděli hrajete na Žižkově, zkusíte si vylepšit renomé?
Před Vlašimí nám zbývaly tři zápasy a taky jsme si říkali, že musíme udělat maximum pro to, abychom získali co nejvíc bodů a tím se naladili i na příští sezonu. A pak přijde takový zápas… Mě osobně hrozně mrzí, že jsme na jaře doma vůbec nevyhráli. Na podzim to tu byla nedobytná tvrz a teď se odsud vozí body…

Vidina čtvrté příčky je pryč, ale stále jste pátí. Dáte si za cíl tu pátou příčku uhájit?
Před jarní částí sezony byla ta očekávání asi větší, ale chtít skončit co nejvýš by pro nás určitě mělo být cílem. Nic to ale nemění na tom, že pokud chceme hrát někde výš, tak řeknu-li to úplně na rovinu, tady musí být kádr dvaceti vyrovnaných frajerů a ne, že když se nám zraní tři čtyři hráči, my už tady trénujeme v deseti lidech. Tak to nejde, a proto si myslím, že v této době páté místo je maximum, oč můžeme hrát. Nahoře je Olomouc, Baník, pohárový finalista Opava a taky Vlašim, což je jakási rezerva Sparty. Lepší než tato mužstva aktuálně nejsme.