Svěřenci trenéra Františka Cipra v dohrávce 22. kola I. ligy prohráli v Plzni s úřadujícím mistrem vysoko 0:4.

Což je nepříjemné.

Za prvé, výše porážky může mít dopad na psychiku hráčů. A za druhé, a to je ještě daleko nepříjemnější, o sestupu může rozhodovat i celkové skóre!

Proto nelze kabaretní vložku, o kterou se při druhém gólu Plzně postarali arbitři pondělní dohrávky, přejít jen tak pobaveným pousmáním.

„Co se v Plzni dělo, je skutečně nevídané. Dle mého soudu to navíc ovlivnilo celý zápas,“ posteskl si trenér Cipro. „To není výmluva, ale fakt je, že kdybychom šli v půli do kabin za stavu 1:0, anebo dokonce 0:0, protože ten první gól se dal chytat, třeba by zápas vyvíjel úplně jinak,“ přemítal.

Což sice při pohledu na konečný výsledek zní spíše jako přání otcem myšlenky, nic to ale nemění na tom, že v úvodu zápasu obhájce titul hrál dost nervózně, zatímco hosté z jihu Čech se několikrát dostali na dostřel domácí branky.

„Třeba Novák měl ideální možnost dát vedoucí gól. Tam stačilo jen trefit bránu,“ zmínil trenér Dynama tvrdou ránu mladého stopera (v Plzni hrál štítového záložníka), jenž po zpětné nahrávce Řezníčka v 9. min. pálil zpoza vápna těsně nad břevno. Krátce nato střílel nad bránu po Klesově centru hlavou i Javorek

A další velká možnost se rodila ještě ve 34. minutě, kdy stále svítily na ukazateli skóre dvě nuly. „Šli jsme do přečíslení dva na jednoho a Klesa nahrával Řezníčkovi, gólman Pavlík to ale dobře přečetl. Dalo se to ale možná vyřešit i jinak,“ vraštil čelo Cipro, dle jehož názoru do té doby naopak Plzeň prakticky žádnou větší šanci neměla.

„Jihočechy srazil na kolena až rozhodčí,“ napsal včera jeden bulvární deník.

Něco na tom bude. „V půli byla v hráčích křivda, z čehož asi vyplynula i následná menší soustředěnost na zbytek zápasu,“ usoudil trenér Dynama. „Já se jich nechci zastávat, stávat by se to nemělo, na druhou stranu je i trošku chápu. Pocity zmaru a beznaděje se obtížně překonávají,“ krčil rameny.

Svou roli už hrál ale i první gól Plzně, který byl zcela regulérní. Dle Cipra sice při Daridově pumelici byl Delač daleko z brány, jinak by asi míč měl, jenže času a prostoru na střelu měl plzeňský mladík až příliš. „Kdyby tam byl Rýdel, jenž má poslední zápasy fazonu, třeba by k tomu nedošlo,“ litoval budějovický kouč.

Co na to Marek Bakoš

Nejen Maradona při své legendární trefě využil Boží ruky.

V pondělní ligové dohrávce s Dynamem v Plzni si „Boží rukou“ zahrál před svým gólem i domácí Marek Bakoš. „Byla to ruka. Moje ruka,“ potvrdil v rozhovoru pro ČT4.

„Gól tudíž neměl platit,ne?“ zeptal se televizní reportér.

„Prečo nie,“ podivil se slovenský útočník. „Ty momenty jsou neviditelné a nie všetky ruky jsou ruky,“ pravil na to trošku záhadně Bakoš a dodal, že rukou nehrál úmyslně.

Jenže televizní záznam prokázal, že Bakoš šel rukou proti míči, který by jinak nezískal.

„Gól zcela jednoznačně neměl platit,“ zněl jasný verdikt šéfky sudích Damkové.

Co na to Karel Poborský

Vedení Dynama zaslalo v úterý médiím vyjádření k událostem při ligové dohrávce v Plzni.

„Jako předseda představenstva SK Dynamo České Budějovice musím za náš klub vyjádřit hluboké znepokojení nad výkonem rozhodčích v televizním zápase s Viktorií Plzeň. Druhý a třetí gól byly dle mého názoru skutečně neregulérní, ale během zápasu bychom našli i další situace, které byly posouzeny sporně,“ píše ve svém prohlášení šéf klubu Karel Poborský.

„V žádném případě nechceme vytvářet nějaký hon na rozhodčí a podávat stížnosti. Jsem přesvědčen, že to spadá plně do dikce komice rozhodčích a její předsedkyně Dagmar Damkové, ve kterou máme jako klub plnou důvěru, a která dosud posuzovala výkony rozhodčích velmi dobře.“

Na závěr zaslaného prohlášení se Karel Poborský zaměřuje i do vlastních řad. „V každém případě musíme být také sebekritičtí a přiznat si, že výkon našeho týmu nebyl dobrý a utkání jsme si prohráli především sami. Tím se budeme určitě také zabývat a přijmeme taková opatření, abychom podobný výkon již nezopakovali a v nedělním domácím zápase s Hradcem Králové svou hrou potěšili naše fanoušky a udělali další významný krok k záchraně klubu,“ uzavírá Poborský.

Co na to média

Pro zajímavost přinášíme několik titulků z úterních vydání celostátních deníků.

„Plzeň válela, ale sudí Královec Jihočechy rozzuřil,“ uvedl Sport na své titulbí straně. „Debakl s pachutí ruky,“ zněl titulek referátu.

„Groteska v lize: Plzeň vyhádala gól!“ smál se Blesk.

„Královec rozhodoval jako v Pyšné princezně,“ všimlo si Právo. „Jednání sudích je nepochopitelné,“ usoudil deník v titulku k rozhovoru se šéfkou sudích Damkovou.

Už ve čtvrtek pohárová odveta

Byť si fotbalisté Dynama po ligové dohrávce v Plzni den po zápase v Plzni ještě „lízali rány“ na těle i na duši, už ve čtvrtek je čeká další důležitý zápas: v Jablonci je čeká odveta čtvrtfinálového zápasu Poháru České pošty (první zápas na jihu Čech skončil 0:0).

„Přitom na některé kluky už je toho dost. Taky nejsou už nejmladší,“ posteskl si trenér František Cipro, jehož tým cestuje na sever Čech až ve čtvrtek ráno a hned po zápase se vrací domů. „Už v neděli hrajeme doma s Hradcem, a to pro nás je mnohem důležitější zápas, než byl ten v Plzni,“ zdůraznil kouč Dynama.