„Víme, že v Budějovicích se chodilo na ligový fotbal vždy v neděli, přesto jsme se rozhodli tuto zažitou praxi změnit," říká generální manažer Dynama Jiří Kotrba, dle něhož si vedení klubu slibuje, že by nový hrací termín mohl být pro fanoušky zajímavý.

„Chceme totiž hrát za umělého osvětlení, které pro fotbal vytváří atraktivní kulisu. Jenže v neděli či v pátek večer se v Budějovicích hraje hokejová extraliga, takže zákonitě jedinou možností bylo hrát ligu fotbalu v sobotu večer," vysvětluje Kotrba, dle něhož začátky sobotních zápasů budou v létě od 19.00 a během zimního času v 17 hodin. Tím zápasy Dynama nebudou kolidovat se začátky nižších soutěží.

„Druhým důvodem přesunu z neděle na soboty byly časté kolize s hokejovými zápasy, kvůli nimž jsme museli ligu v neděli hrát i od tří hodin, což je dle našeho soudu brzy," přidává generální manažer klubu další důvod této změny.

Na fotbalovou ligu do Č. Budějovic jezdí hodně fanoušků z celého kraje, kteří dle mínění funkcionářů Dynama by také mohli přesun z neděle uvítat, neboť se domů z nedělní ligy vraceli dlouho večer a druhý den museli jít do práce.

A v neposlední řadě hovoří pro sobotní večery i sportovní stránka. „Ti hráči, kteří se v lize nevejdou do sestavy, anebo odehrají jen pár minut, budou moci jít den nato hrát třetí ligu na naši farmu do Strakonic," konstatuje Jiří Kotrba.

Ke změně hracího dnes totiž dochází i ve Strakonicích, kde se po postupu z divize do třetí ligy bude chodit na fotbal místo v sobotu ráno až v neděli.

Dle předběžných informací by Strakonice měly hrát v neděli v úřední hodinu. „Zda se bude hrát odpoledne či ráno, to ještě upřesňujeme," říká k tomu Jiří Kotrba.

Jak se sobotní fotbalové večery v jihočeské metropoli zabydlí, se teprve ukáže. „My si po podzimu sedneme a v klidu si vyhodnotíme, zda ve stejné podobě pojedeme dál i na jaře," krčí rameny Jiří Kotrba.

K zásadní změně od podzimu dojde i v píseckém fotbale.

Třetiligový Písek totiž bude místo Votic farmou prvoligové Příbrami!

Ruka v rukávě sice ještě není, se vší pravděpodobností ale tomu tak opravdu bude. „Oba kluby vedou intenzivní jednání, která by měla vzájemnou spolupráci završit tím, že podobně jako Domažlice spolupracují s Plzní či Strakonice s Budějovicemi by i Písek fungoval jako farma ligové Příbrami," potvrdil Milan Nousek z vedení píseckého klubu.

Dle něj by výsledek jednání, pokud oba kluby najdou společnou řeč, měl být pro písecké fanoušky velice atraktivní. „Jsme přesvědčeni, že má-li jít fotbal v Písku skutečně nahoru a má-li dojít k vazbě na vynikající práci s mládeží, která je v Písku na vysoké úrovni, jiné cesty není," míní Nousek.

I Písek mění začátky duelů, hrát se má v sobotu od 17 hod.

Dynamo Č. Budějovice – Chazar Lankaran 5:2 (1:1)

Svěřenci trenéra františka Cipra sice ve středečním zápase, hraném v rámci svého soustředění v rakouském Leogangu, dostali už ve 3. minutě první gól, poté ale ázerbajdžánského vicemistra přehráli.

Branky: 14. Benát, 50. Hudson, 63. Novák, 80.Řepka, 88. Klesa. Sestava: Daněk (58. Křížek) – Halama, Řepka, Novák – Klesa, Rakovan (70. Hovorka), Rýdel (78. Bakala), Otepka (79. Sláma), Benát (53. Němec), Markovič – Řezníček (46. Hudson).

Ve čtvrtek se fotbalisté Dynama z rakouského soustředění vrací domů.