Pořádně horké léto prožívají fotbalisté jindřichohradeckého FK 1910. A nejen proto, že teploty šplhají k tropickým hodnotám. V klubu totiž došlo po skončení uplynulé sezony k zásadním změnám.

Tou nejpodstatnější je fakt, že tým mužů bude premiérově po svém odtržení od Slovanu startovat v divizi, která zahajuje sezonu už o nadcházejícím víkendu.
Jak už Deník několikrát informoval, Hradec si postup nevybojoval sportovní cestou, neboť v krajském přeboru obsadil až čtrnáctou příčku, ale účast ve vyšší soutěži mu byla nabídnuta poté, co žádný z týmů v tabulce před ním na účast v divizi nereflektoval.
„V podstatě jsme to museli přijmout, neboť v opačném případě bychom po pádu Roudného z divize do kraje jako třetí tým od konce sestupovali. A to jsme si kvůli mládežnickému centru nemohli dovolit," podotkl Marek Černoch, kouč mužů a zároveň šéftrenér mládeže FK Jindřichův Hradec.

Naráží tím na skutečnost, že se klubu po čtyřletém úsilí povedlo získat statut sportovního střediska mládeže, což v praxi znamená, že byl zařazen mezi 60 nejlepších mládežnických oddílů v republice a zároveň na svou činnost získá i potřebné státní dotace.
„Jednou z podmínek je, že áčko mužů musí působit minimálně v krajském přeboru," vysvětluje.
Po sezoně zároveň došlo k zemětřesení ve výkonném výboru, který opustili předseda Štěpán Poláš i dlouholetí členové František Frühbauer, Pavel Regásek st., Milan Havlík a Ivo Ježek. Po volební valné hromadě má FK 1910 zbrusu nové vedení, kterému šéfuje zubní lékař Josef Žižka z Českého Krumlova, jinak dlouholetý šéf tamního Slavoje a do letoška i člen výkonného výboru jihočeského Krajského fotbalového svazu.

Změna systému
Áčko mužů vzalo přípravu na účinkování v divizi velmi zodpovědně a trenér byl s jejím průběhem navýsost spokojený.
„Trochu jsme dobili baterky a 10. července jsme se pustili do práce. V rámci možností jsme zapracovali i na fyzičce, ale především jsme se věnovali práci s míčem a přechodu na nový herní systém," poznamenal Černoch.

Od zaběhnutého rozestavení 4 – 4 – 2 mužstvo upustilo a nyní se bude snažit praktikovat modernější a variabilnější model 4 – 5 – 1.
„Zdá se, že to mužstvu svědčí. Stále na tom pracujeme, ale výsledky našeho snažení ukáží až boje o mistrovské body. Splnili jsme, co bylo v plánu a hráči k přípravě přistoupili velice zodpovědně, tak uvidíme," míní trenér.

Hradečtí fotbalisté v rámci přípravy odehráli pět duelů vesměs s kvalitními protivníky a nevedli si v nich špatně. Ve Velkém Meziříčí (divize) remizovali 1:1, na turnaji tří divizních týmů v Rapšachu prohráli s Pelhřimovem 0:1 gólem z poslední minuty a porazili 2:0 Český Krumlov, doma zdolali rakouské Litschau 3:1 a v generálce remizovali 3:3 v Moravských Budějovicích (KP Vysočiny).

Čtyři posily
Před divizními boji vyvstala i nutnost posílit hráčský kádr a kouč Černoch zatím uvítal čtyři nová jména. Jedná se o obránce Jakuba Rejthara, což je hradecký odchovanec vracející se z hostování v ligovém dorostu Jihlavy, ze stejného klubu k Vajgaru na přestup zamířil i Tomáš Beránek, jenž však v uplynulé sezoně působil v Roudném. Divizi si vyzkouší i talentovaný halv Marek Petráš, který přišel na hostování z Nové Včelnice, a rovněž útočník Jan Smolen, jenž je kmenovým hráčem Kaplice.

„Ještě máme v hledáčku jednoho defenzivního hráče z FC Táborsko a doufáme, že s jeho klubem najdeme společnou řeč. Pro začátek sezony by měl být dvacetičlenný kádr uzavřený. Případné další posily bychom řešili až podle vývoje soutěže," uvedl Černoch.
Kouč bude spoléhat především na zkušenosti záložníků Beránka s Koutným, s nimiž by osu týmu měli tvořit i beci Císař s Regáskem a další středopolaři Ondřej Černoch a Frühauf.

V divizní skupině A se Hradec potká s pěti jihočeskými soupeři – Písek, Čížová, Český Krumlov, Milevsko a Táborsko B, zajíždět však bude třeba až do Chebu či Tachova.
„Největším favoritem budou určitě Rokycany, které jsou farmou Plzně, silné podle mě je i Hořovicko. Z Jihočechů by měli do lepší poloviny patřit asi Písek, Táborsko nebo Čížová. V soutěži je pět nováčků, a to by pro nás mohla být šance. Věřím, že náš tým bude schopný úspěšně zabojovat o záchranu, což je náš hlavní cíl," tvrdí trenér.

Premiéru jeho tým absolvuje už v neděli v Nové Vsi pod Pleší, tedy na půdě dalšího novice. „Víme, že se jedná o velice kvalitního a ambiciózního protivníka. V kádru má několik borců s ligovými zkušenostmi a přišla tam řada hráčů z Příbrami. Rozjezd je pro nás velmi důležitý, ale bohužel nám hned v premiéře budou chybět dvě největší opory Beránek s Koutným. Flintu do živa však předem házet nebudeme a kdyby se nám povedlo vyválčit bod, byli bychom nadmíru spokojení," pronesl kormidelník.

Kádr FK J. Hradec 1910
Brankáři: Jakub Hulík, Lukáš Rešl.
Obránci: Václav Císař, Pavel Regásek, Roman Schmidt, Pavel Šuba, Marek Šenkýř, Jakub Rejthar (návrat z hostování v Jihlavě), Ondřej Blažek.
Záložníci: Ondřej Černoch, Tomáš Beránek (přestup z Jihlavy), David Frühauf, Radim Koutný, Tomáš Šenkýř, Marek Petráš (hostování z N. Včelnice).
Útočníci: Filip Kapias, Vít Kučera, Jan Smolen (hostování z Kaplice), Michal Völfel.
Trenér: Marek Černoch. Asistent trenéra: Tomáš Cypra. Vedoucí mužstva: Roman Schmidt st. Kustod: Jan Aldorf.

Výkonný výbor
Předseda: Josef Žižka.
Místopředseda: Radim Kvitský.
Členové: Marek Černoch (tajemník), Václav Císař (hospodář), Jan Beneš, Jakub Hulík, Karel Špaček ml.