Trenér Pavel Hoftych, byť si výhry nad prvoligovým novicem jistě vážil, nechtěl výsledek přeceňovat. „V zápase bylo vidět, že Znojmo už je těsně před vstupem do sezony, že je o týden dál, zatímco my měli dva dny před utkáním fyzicky velice náročný trénink," připomněl budějovický kouč, že na rozdíl od Znojma jeho tým se ještě hodně věnuje kondiční přípravě.

Tím si Hoftych vysvětloval, proč začátek duelu patřil hostům. „My byli u všeho pozdě a zaostávali jsme i v prostředku hřiště, kde Znojmo hlavně díky Marku Heinzovi i v držení míče na tom bylo líp než my."

Na druhé straně své hráče i pochválil. „Řekl bych, že jsme měli více brejkových situací a centrovaných míčů a že jsme i co se nebezpečnosti týče na tom byli my líp," usoudil trenér Dynama.

Viděl i nedostatky. „Třeba v první půli jsme si při rohovém kopu málem dali vlastní gól," zmínil špatné řešení při standardce hostí, kdy balon sotva metr od brankové čáry přeletěl podél celé brány na další roh – a po něm se téměř na vlas situace opakovala… „Ve druhé půli nám stál volný hráč na malém vápně, což je další hrubá chyba naší obrany. Na tom musíme zapracovat," zdůraznil Pavel Hoftych. „I proto nebudeme tohle vítězství slavit a spíše se zaměříme na ty nedostatky, které v naší hře byly," podtrhl trenér Dynama.

Po úvodní čtvrthodině, kdy mělo Znojmo vrch, se po vedoucím gólu, u jehož zrodu byl velice aktivně hrající Ježdík a vstřelil ho po spolupráci s Kalodem pohotově Chmelo, měli do konce první půle už více ze hry Hoftychovi svěřenci. „Je vidět, že Kalod a Chmelo mohou být velmi silnou útočnou dvojicí, protože nejen jsou silní ve vzduchu, ale oba umějí i hrát fotbal," podtrhl Hoftych, jenž uvítal, že Chmelo pokračuje v dobrých výkonech, kterými zaujal hned po svém příchodu na jih Čech. „Máme ale i další výborné útočníky, je tu rozbíječ obrany Němec a mladý Linhart, jenž je hodně šikovný, umí jeden na jednoho a má velké předpoklady," uvedl Hoftych a upřesnil, že Linhart nehrál proto, že měl z tréninku pochroumaný kotník.

Připomínky měl ke středu hřiště. „Naši krajní záložníci byli až příliš roztažení, a proto nás tam hosté přečíslovali. I pro Ibragimova post na kraji zálohy byl novou věcí," dodal ještě (víc informací o další posile Dynama na jiném místě).

Potíže by při absenci Lengyela či Machovce mohly nastat i ve středu obrany. „Není Halama a lehce namožený vaz má Novák, s vedením jsme ale domluveni, že případně bude možné ještě někoho přivést," zareagoval trenér Hoftych.

Ten se snaží hráče přesvědčit o tom, že si nemohou myslet, že by si ve II. lize vystačili jen nějakým ťukesem. „S tím by ve druhé lize pohořeli, v ní se jen fotbalovostí uspět nedá. Proto pracujeme na tom, aby hráči byli odolní," upozornil kouč Dynama.

V dalším přípravném utkání hraje Dynamo v neděli od 11 hodin na Složišti s juniorkou Zbrojovky Brno.

Ibragimov by mohl být oživením

Dvouletý kontrakt s následnou opcí před zápasem se Znojmem uzavřel šestadvacetiletý krajní záložník Aziz Ibragimov. Uzbecký fotbalista odehrál šestnáct zápasů za národní tým své země a v nich dal tři branky. Rodák z Taškentu na sebe výrazně upozornil ve Slovanu Bratislava, odkud ho v roce 2008 získala pražská Bohemka. V české lize nastoupil v 29 zápasech a dal jednu branku. Působil i v čínském Qingdao Jonoon a naposledy letos na jaře hostoval v druholigovém Mostě (v devíti zápasech vstřelil tři góly a pomohl týmu k záchraně.

„Budějovice jsou fotbalové město, jsou tu výborné podmínky pro sportování a je tu i krásný stadion. Navíc já se znám s trenérem Hoftychem. I proto jsem se rozhodl do Dynama jít," uvedl hráč pro klubový web. Trenér Pavel Hoftych ho po zápase se Znojmem chválil. „Odvedl dobrý výkon," řekl na adresu uzbeckého fotbalisty. „Potvrdil, že mu rychlost nechybí, někdy si ale vše komplikuje zbytečnou kličkou a nesnaží se soupeře obejít jednoduše. Musí si samozřejmě zvyknout i na některé taktické záležitosti. Nelze se ale divit, v Bohemce, když jsem ho tam měl, byl v pozici útočníka, zatímco tady s ním počítáme spíš na kraj zálohy," vysvětloval kouč. „Myslím si ale, že pro náš tým rozhodně může být oživením," shrnul trenér Pavel Hoftych.

Co na to Leoš Kalvoda

Znojemský trenér Leoš Kalvoda si duel v Č. Budějovicích přes prohru 1:2 chválil. „Změřili jsme své síly s týmem, srovnatelným s těmi, s nimiž zřejmě budeme v lize ve spodnějších vodách tabulky bojovat," poznamenal kouč prvoligového nováčka. Zápas se mu líbil: „Myslím, že to bylo rychlé, kvalitní utkání, hrané nahoru dolů." Vyzdvihl i soupeře: „Pokud Budějovice budou takto pokračovat, ve druhé lize by neměly mít problémy." Pak se zaměřil na své hráče: „Přesvědčili se, že první liga je o něčem jiném, než byli zvyklí. Že je to o soubojích a o tom, že co nám ve druhé lize lize procházelo, to jim v lize rozhodčí nepískne. Musí si ale na to zvyknout, jiná cesta není." Výhrady se netýkaly exreprezentanta Marka Heinze. „Neztratí míč, pořád se snaží něco vymyslet. Musí mu pomoci ale i další hráči, sám na hřišti to vše nezvládne," uzavřel.