A o uplynulé sezoně Deník jižní Čechy hovořil s Janem Dvořákem, jemuž jeho zkušenější kolega a šéftrenér mládeže v Dynamu Pavel Tobiáš při zápasech většinou přenechával roli kouče.

V rekonstruované první lize dorostu jste nabírali úctyhodných třiapadesát bodů a skončili na páté příčce. Takže asi spokojenost, ne?

Samozřejmě, že jsme byli se sezonou spokojeni. Skončit z osmnácti účastníků na pátém místě je velkým úspěchem. V minulých sezonách totiž dorosty Dynama končily většinou ve středu tabulky a často po podzimu nepanoval v týmu přílišný klid, protože ještě nebyla účast v nejvyšší soutěži jistá. Letos jsme o žádnou brutální záchranu nehráli. Naopak, podzim byl z naší strany přímo výborný a výkony mužstva byly nad všechna očekávání. Vždyť jsme na začátku sezony dokonce desetkrát v řadě neprohráli!

Zmínil jste situaci, kdy dorost Dynama šel do jara s hlavním cílem se zachránit. V zimě se tudíž kádr posiloval, zatímco letos jste spíše dávali v lize šanci i hráčům o jeden i dva roky mladším.

Vyplývalo to i ze spojení ročníků devadesát tři a devadesát čtyři. Vybrali jsme ty nejlepší s tím, že ale hráče ročníku čtyřiadevadesát necháme hrát v základu, aby to spojení mělo význam a smysl. Kdyby ti kluci měli sedět na lavici, nemělo by cenu ty dva ročníky spojovat. Což se nám povedlo, protože ti čtyři top hráči, mám na mysli Kadulu, Linharta, Wermkeho a Staňka, hráli v základu a byli i pilířem týmu. Tam opravdu byla kvalita. O čemž svědčí i to, že Kadula a Linhart se přesunuli trénovat do áčka a chodili hrát i v Gambrinus lize. Byť jen na část zápasů, anebo i jen na lavičku, s týmem však byli. Přičemž když je trenér áčka nepotřeboval a zápasy se nekryly, oba chodili hrát ligu dorostu a v ní byli samozřejmě oporami.

Bylo tudíž pro vás citelným oslabením, když se v průběhu jarní sezony Kadula zranil?

Jindra Kadula byl v našem týmu velkou osobností i nositelem fotbalové kvality. Je to opravdu velice dobrý hráč, technicky vybavený, má výbornou střelu, je i silový. Prostě je komplexně vybavený. Takže nám pochopitelně moc chyběl. Naštěstí ho dokázal zastoupit Roman Wermke, jenž odehrál řadu kvalitních utkání.

Posilovat jste mužstvo v zimě tudíž nemuseli, takže ani k žádným změnám v týmu v té době nedošlo?

Prakticky ne. Akorát jsme v rámci spolupráce s SKP prohodili dva hráče. My si vzali Fajtla, čtyřiadevadesátku, a do SKP dali Čejku, který z různých důvodů u nás nehrál. To byla jediná změna. A byla ku prospěchu, protože Fajtl nám na pravém beku odehrál celé jaro. Čímž nám další hráč z ročníku devadesát čtyři naskočil do sestavy a my hráli už s pěti hráči o rok mladšími.

Nicméně nevídaná řada deseti výher v řadě už byla minulostí…

To je pravda, na jaře jsme už doma vyhrávali a venku o gól o dva prohrávali. Ty porážky byly často smolné, nic to ale neměnilo na tom, že podobně úspěšnou šňůru jako na podzim už se nám zopakovat nepodařilo. Ostatně my po podzimu nešli do zápasů s tím, že je za každou cenu musíme vyhrát. Nic takového. Byť k fotbalu vítězství patří a my chtěli, aby hráči dostali do krve, že ve fotbale budou muset o vítězství usilovat. V této fázi sezony jsme však upřednostňovali herní styl a to, jak se hráči prezentují individuálně. Naším hlavním cílem není být v tabulce vyloženě co nejvýš. Jde nám o to, vychovávat hráče pro ligový fotbal. Samozřejmě, že hlavně pro naše áčko. A když to vyjde, tak i pro další prodej i ven.

Takže to, že vaši dorostenci za áčko chodili hrát už v dorosteneckém věku, bylo jakýmsi bonusem?

Jistě. Jak už jsem říkal, Kadula s Linhartem přešli do áčka už v zimě a na jaře si pak v lize i zahráli. Poté si trenér Cipro vytáhl i Romana Wermkeho, jenž taky nastoupil do ligového utkání a prezentoval se v áčku výborně.

Na konci sezony v zápase s Plzní, kdy jste v atraktivním zápase hráli 3:3 a kdy diváci viděli na obou stranách krásné góly, jste třikrát srovnávali náskok výborného soupeře. Přitom jste dohrávali s pěti hráči ročníku pětadevadesát…

My si myslíme, že právě naše pětadevadesátka má velkou kvalitu. Nicméně sestavu, ve které jsme na podzim kráčeli od vítězství k vítězství, jsme nechtěli bourat. Proto jsme do základu dali vlastně jen Jenneho, protože se nám na levé straně zranil Malý. A Dan Jenne jako ortodoxní levák byl vhodnou alternativou. Ale když pak přišla další zranění, naskakovaly do sestavy i další pětadevadesátky. Právě proti Plzni tak naskočil na stopera Jakub Held a do útoku i jeho bratr Martin. A my věříme, že i proto, že tihle mladí kluci svou kvalitu už na jaře prokazovali, můžeme i do příští sezony hledět s optimismem.

Hovořil jste o zimní rošádě dvou hráčů s SKP, která je vlastně jakousi vaší farmou. Jak spolupráce s SKP fungovala?

Vzhledem k tomu, že kategorie U18 letos svou soutěž nemá, právě do SKP přešli hráči tohoto ročníku, kteří se u nás do kádru neprosadili. Ti tam odehráli druhou ligu dorostu a musím říct, že jaro klukům z SKP vyšlo úplně excelentně. Myslím, že v jarní tabulce byli první a porazili i takové kluby, jako Příbram či Spartu, kde proti nim hráli kluci o rok starší. Na tom měli zásluhu i hráči od nás a já musím říct, že spolupráce mezi námi a SKP byla výborná.

A co osobně vaše spolupráce na lavičce s Pavlem Tobiášem?

Pro mne, jako mladého začínajícího trenéra, to je hrozně velká škola. Pavel Tobiáš má obrovské zkušenosti a já se od něj pořád mám co učit. On mi navíc dává velký prostor, máme rozděleny tréninky a já po dohodě s ním koučuji zápasy. Z mé strany je prostě ta spokojenost špičková. Ale není to jen mezi námi dvěma, výborná spolupráce je i s trenéry sedmnáctky a šestnáctky Kamilem Tobiášem a Jirkou Vlčkem. Jsme Dynamo, trénujeme společně, každý den jsme spolu.

Od nové sezony se premiérově bude hrát i juniorská liga. Jak tuto soutěž vidíte?

Do juniorky přejde od nás celý ročník třiadevadesát a já si myslím, že právě pro tyhle mladé kluky to bude výborná soutěž. Přechod z dorostu do chlapů není jednoduchý, proto ligu juniorek vítáme.

Co chystáte na léto?

Trénovat začínáme v pondělí 9. července a předběžně máme nachystán i program přípravných utkání. Jako vždy s prvoligovými dorosty, tradičně třeba s Jihlavou či Spartou. Domluven máme také zápas v Rakousku s akademií Chelsea. V týdnu budeme hrát zápasy s divizními mužstvy z kraje. Chceme-li i v příští sezoně obstát, nemůžeme nic podcenit.