Jaká je aktuální situace ohledně dotací do fotbalu?
Nemám úplně přesně detailní informace, že by byly zastaveny všechny dotace. Pokud by však FAČR (Fotbalová asociace České republiky) přestala být oprávněnou osobou k přijímání dotací, tak je v časovém horizontu několika měsíců ohroženo fungování krajských a okresních svazů v rámci výkonnostního fotbalu.

V čem by byl největší problém?
Z dotačních peněz svazy organizují činnost soutěží v rámci svých kompetencí. Také chod sekretariátu, činnost mládeže a jednotlivých svazových komisí. Zastavení dotací může paralyzovat chod svazů. Situace je opravdu vážná. Pokud by tato situace trvala několik měsíců, tak by to znamenalo skutečně velký problém.

Už jste měli dostat dotační peníze na letošní rok?
Dostávali jsme je vždycky v dubnu nebo květnu. Máme sice nějaký finanční polštář, ale jak čas plyne, tak ten se bude samozřejmě tenčit, protože máme nutné mandatorní výdaje. Činnost svazu může být skutečně postupně paralyzována.

Máte čerstvé informace o toku dotací?
Poslední schůzka kraje a okresů proběhla dvanáctého dubna a informace tam zazněly takové, že dotace na FAČR ještě nedorazily, ale byly očekávány každým dnem.

Jiří Pečenka vede oddíl na Lokomotivě, kde vedle dvou týmů mužů hraje fotbal i deset mládežnických družstev. Klub v 60. letech působil dokonce ve druhé lize.
Jihočeši reagují na pozastavené dotace do sportu

Budete svolávat mimořádné zasedání krajského svazu?

Na 24. května máme plánované jednání výkonného výboru Krajského fotbalového svazu. Nicméně v nejbližších dnech by se měli sejít na FAČR předsedové jednotlivých krajských svazů, tzv. Regionální komise. Chtěli bychom se setkat, abychom získali odpovědi i na otázky, které jsou tématem tohoto rozhovoru. Přál bych si, aby do valné hromady fotbalového svazu, která se koná druhého června, bylo jasno, zda je současná situace ve stavu, který je řešitelný. Jestli je šance, že příjemcem dotací může být případně přímo pobočný spolek, což jsou krajské či okresní fotbalové svazy.

Dotace do klubů nejdou přes krajský svaz?
Ne. Od roku 2014 o dotacích pro kluby rozhoduje a administruje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Českou unií sportu. My jsme pouze příjemcem dotace na činnost krajských fotbalových svazů a tuto dotaci pak zpětně FAČR vyúčtováváme. Ale jinak dotace nepřeposíláme ani o nich nerozhodujeme. Naše dotace jdou pouze na činnost svazu a výdaje s tím spojené. Nejsou to tedy peníze, které bychom poskytovali dalším subjektům.

Kolik peněz putuje každoročně z ministerstva do kraje?
Okresní svazy dostávaly každý rok sto padesát tisíc korun paušálně a další peníze podle počtu administrovaných zápasů v jednotlivých soutěžích dle daného koeficientu. Krajský fotbalový svaz dostává ročně paušálně milion korun.

Jsou zastavením dotací ohroženy některé konkrétní akce?
Nejedná se o investiční peníze, ale o prostředky na činnost. Provoz svazů však ohrožený být může. Dále jsou v ohrožení krajské výběry, kempy, mládežnické akce, vzdělávání trenérů a rozhodčích, náborové akce a podobně. To všechno může být zastaveno. Může to mít dalekosáhlé procesní a provozní konsekvence. Nabourají se věci, které fungují, což může mít nenávratné důsledky. Je to skutečně velmi vážná věc.

V jakém časovém horizontu by to podle vás mělo být vyřešeno?
Určitě do valné hromady FAČR. Tam už musí být jasné, jak to půjde dál. Z naší strany bychom si rozhodně netroufli vyúčtovat dotaci a mít něco v nepořádku. Všechno velice pečlivě komunikujeme s finančním oddělením svazu. V tom jsme silní v kramflecích. Všechno jsme vždy vyúčtovali dle klauzulí dotačních smluv. Tam by problém být neměl. Pokud by FAČR neměla být příjemce dotací, tak by dotace měly být směřovány přímo na pobočné spolky.

Libor Šolc přiznává, že kolem dotací panuje velká nejistota, fotbalové kluby jsou rozhodnutím zaskočeny.
Chaos, kritizuje šéf SK Mladé, nejistotu cítí i divizní klub v Roudném

Na krajském svazu už jste na vzniklou situaci zareagovali?

Ano. Už jsem vydal pokyn, abychom „najeli" na úsporný režim. Právě na nastávajícím výkonném výboru budeme řešit to, které věci a aktivity odložíme a omezíme na dobu určitou do vyřešení uvedené situace. Chceme se chovat způsobem řádného hospodáře a na situaci reagovat.

Jaký je váš osobní pohled na současné dění?
Je to velmi nepříjemná a nekomfortní situace. Nezáviděníhodná. Fotbal ji musí vyřešit co nejrychleji, aby mohl zase fungovat. Hraje ho u nás tři sta dvacet tisíc lidí, což je docela slušné procento populace. Oddíly budou fungovat, ale když nebude mít soutěže kdo servisovat a administrovat, tak to může mít opravdu velmi citelný celospolečenský dopad. Těžko pak budeme klubům říkat, že nám musí posílat například pětistovku měsíčně, abychom mohli plnit roli řídícího orgánu. Ale to je opravdu ten nejčernější scénář a ten, jak věřím nenastane. Musí se to kladně vyřešit ve prospěch sportu.