Dynamo v boji o třetí místo hrálo s Jihlavou 2:2 a na penalty padlo 2:4.

Byť Chrudim v minulé sezoně suverénně vyhrála ČFL a do II. ligy nešla jen vinou neodpovídajícího hřiště, favoritem úvodního zápasu turnaje nesporně bylo Dynamo. „Jenže Chrudim hrála dobře a my se nechali zaskočit. Podobně jako ve druhém duelu Táborsko zaskočilo Jihlavu," krčil rameny trenér František Cipro, který možná ještě víc než dalšího nezdaru v přípravě litoval dalších ztrát v hráčském kádru, už tak notně prořídlém… „Už ve čtvrtek po zápase s Ingolstadtem přibyli na marodku Rýdel a Hudson, teď se zraněním odstoupili Řezníček a Klesa," smutnil Cipro, který na dovršení všeho zlého v zápase o třetí místo nemohl počítat ani s Lengyelem, kterého operované koleno stále trápí…

Právě kapitán týmu, jenž jindy je spolu s Řepkou vzadu jen těžko překonatelnou překážkou, tentokrát viditelně ve své kůži nebyl. I proto možná ve druhé půli nestihl zastavit sólo futsalového reprezentanta Vladyky, jenž druhým gólem nečekané vítězství svého týmu pečetil. Vedoucí gól zápasu dal už v 6. min. ukázkovou střelou ze čtyřiadvaceti metrů do horního růžku Křížkovy svatyně Jarosz.

Ciprovi svěřenci se poté sice snažili výsledek otočit, jenže své šance nedokázali proměnit. Už v první minutě, kdy hosté kopali první roh, se do brejku dostal Sandro, po jehož přetaženém centru Markovič vyslal šikovně dopředu Klesu, budějovický záložník ale pokus o hokejový blafák až do úspěšného konce nedotáhl. V 18. min. Markovič po Sandrově přímém kopu hlavičkoval vedle. Krátce před půlí Hanzlík po Němcově centru z vápna překopl a vzápětí Markovič v samostatném úniku trefil vybíhajícího Mrázka. Také ve druhé půli měli hráči Dynama pár šancí, tu největší v 51. min. agilně hrající Sandro, zcela sám před bránou však ze dvou kroků trefil jen nohy padajícího gólmana.

Po změně stran ale měli velké příležitosti i výborně hrající fotbalisté Chrudimi. Ti i poslední zbytky respektu z prvoligového mužstva odhodili a byli mu více než rovnocenným soupeřem. Měli i několik šancí a z jedné z nich Vladyka pečetil. A to navíc v 51. minutě trefil Hauf dělovkou břevno Křížkovy branky a těsně před koncem týž hráč poslal míč do tyčky… „Výsledky na turnaji jsou pro nás příjemným překvapením a je potěšitelné, že nás za předvedené výkony chválili i soupeři. Jsem rád, že v naší hře nebyla hluchá místa," vyzdvihl trenér Pavel Jirousek, jenž v rozhovoru pro Deník jižní Čechy zmínil i své působení v Dynamu před devíti lety (rozhovory s trenéry přinese Deník v týdnu).

Místo v očekávaném finále se pak Dynamo střetlo s Jihlavou jen v boji o třetí místo a po remíze 2:2 podlehlo na penalty 2:4. Jihlava vedla po gólu Mešanoviče z penalty, nařízené za Novákův faul na Kosaka, jenž předtím sebral před vápnem míč váhajícímu Řepkovi. Už dvě minuty nato po Halamově pěkné akci i neméně hezkém centru Markovič hlavou vyrovnal a po čtyřech zápasech bez vstřelené branky tuto černou sérii konečně protrhl. Jenže už za další čtyři minuty hosté zase vedli, když na vápně tentokráte zaváhal Halama a z Kasíkovy nahrávky doťukl míč do prázdné brány. Na 2:2 dal po půli Markovič z penalty za faul na Hanzlíka. V rozstřelu však Zeba a Hanzlík penalty nedali.

Tábrosko zaskočilo Jihlavu – a do Blšan jede i se Šimákem!

Druholigové Táborsko se poté, co Chrudim zaskočila fotbalisty Dynama, postaralo o další překvapení, když ve druhém semifinále vyřadilo 2:1 nováčka I. ligy, tým Jihlavy!

Svěřenci nového jihlavského kouče Františka Komňackého sice roli favorita zpočátku potvrzovali a po zásluze také vedli, ve druhé půli ale Táborsko dvěma góly výsledek dokázalo otočit. „Myslím, že jsme v první půli byli lepší, ale z řady šancí jsme jen jednu využili," připomněl asistent reprezentačního trenéra, že jedině Tecl ve 25. minutě dokázal po spolupráci Masopusta a Kryštůfka překonat brankáře Fišana. Ten jinak byl v zápase s Jihlavou neprůstřelný a vychytal si svými výtečnými zákroky i vyhlášení za nejlepšího brankáře celého turnaje.

Po zásluze, mj. ukázkovým rozštěpem vykopl ve 13. min. gólovou střelu Masopusta, po půli vyboxoval umístěný přímý kop Kolouška, výborně si poradil se dvěma pokusy Masopusta a v závěru kryl i střelu kanonýra Tecla.

Ve druhé půli se ale musel činit i velezkušený Blažek na druhé straně: ve 43. minutě bravurně vyrazil překrásnou střelu Dobala ze šibenice, konečky prstů zpod břevna vyškrábl dalekonosnou pumelici Jasanského a zastavil i sólový nájezd Machův.

Dvěma gólům však ani Blažek nezabránil.

Při zmíněné Jasanského ráně jeho teč sudí Jílek nepostřehl, bývalý gólman Sparty ale rytířsky sudího opravil – a jak už to bývá, z následného rohu Mráz hlavou vyrovnal na 1:1. A sedm minut před koncem kapituloval Blažek i po umístěné střele Macha  – 2:1.

Ve finálovém utkání poslal trenér Luboš Zákostelský na hřiště snad až na Strnada a Zajace mladší hráče svého týmu, i ti však v zápase Chrudimí, ověnčené čerstvým skalpem prvoligového Dynama, sahali po prvenství v turnaji. Vedli totiž od 15. minuty 1:0 a teprve dvě minuty před koncem zápasu o tento náskok přišli. „Ač jsme tajně doufali, že bychom mohli turnaj vyhrát, a finále jsme taky dobře rozehráli, bohužel jsme v poslední minutě nezachytili rychle rozehraný nepřímý kop soupeře a nakonec jsme neuspěli ani při penaltách, byť i ty se vyvíjely pro nás slibně," podtrhl Zákostelský. „Já mám radost hlavně z toho, že si mohli zahrát všichni hráči, které jsme tady měli," dodal kouč Táborska.

Na 1:0 ve finále dal Strnad z penalty za své sražení Drahošem, poté nový muž týmu dva úniky nevyužil a minutu před koncem Holub vyrovnal.

A jedna senzační zpráva na závěr: exreprezentant Jan Šimák, jenž ukončil své působení v Německu v třetiligové Jeně, přichází na půl roku do Táborska a už v pondělí jede s týmem na soustředění do Blšan!

DYNAMO – CHRUDIM 0:2 (0:1)

Branky: 6. Jarosz, 64. Vladyka. ŽK: Radouš. Rozhodčí: Urban – Řezáč, Pečenka.

Dynamo: Křížek – Riegel (41. Novák), Řepka, Lengyel, Hanzlík – Klesa (26. Němec), Zeba, Otepka (41. Řezníček, 62. Thompsen), Rakovan, Sandro – Markovič.

Chrudim: Mrázek – Štěpánek, Radouš, Linhart, Adámek – Jarosz, Kesner (78. Valda), Vodrážka (47. Hauf), Vladyka (71. Vávra), Dostálek (59. Kopecký) – Václavek (55. Holub).

DYNAMO – JIHLAVA 2:2 (1:2)

Branky: 20. a 50. (pen.) Markovič – 18. (pen.) a 25. Mešanović. Rozhodčí: Jílek – Pečenka, Řezáč.

Penalty 2:4 (Otepka, Markovič – Jungr, Kosak, da Silva, Fadrný).

Dynamo: Daněk – Novák, Řepka, Halama, Hanzlík – Markovič, Riegel (52. J. Held), Rakovan (47. Zeba), Otepka, Sandro (50. Funda) – Němec.

Jihlava: Hanuš – da Silva, Obert, Fadrný, Helísek – Mešanovič, Jungr, Vacek, Kosak – Sedláček, Štancl.

TÁBORSKO – JIHLAVA 2:1 (0:1)

Branky: 48. Mráz, 73. Mach – 26. Tecl. Bez karet. Rozhodčí: Jílek – Řezáč, Kotalík.

Táborsko: Fišan – Kotrba, Mráz, Gallo, Smrek – Dobal, Ciferský, Jasanský – Kočí, Džafič (38. Voráček) – Mach.

Jihlava: Blažek – Kryštůfek, Tlustý, Šourek, Gavrič – Masopust, Karlík, Koloušek, L. Vaculík – Tecl, Kučera.

TÁBORSKO – CHRUDIM 1:1 (1:0)

Branky: 79. Holub – 15. Strnad (penalta). Bez karet. Rozhodčí: Urban – Klátil, Pečenka.

Penalty 4:5 (Strnad, Kočí, Nohava, Kalášek – Vladyka, Radouš, Dostálek, Kopecký, Jarosz).

Táborsko: Fryšták – Nohava, Kalášek, Sláma, Smetana – Houška, Zajac, Civić – Voráček (62. Kočí), Kavka – Strnad.

Chrudim: Vostradovský (79. Mrázek) – Štěpánek (70. Valda), Drahoš, Linhart (41. Radouš), Adámek – Jarosz (59. Kopecký), Langr (41. Vladyka), Kesner (41. Vodrážka), Hauf (54. Andrle), Dostálek – Václavek (41. Holub).