V minulé sezoně jste měli potíže se střílením gólů. Proto jste přivedli Lukáše Poučka, jenž už podepsal i smlouvu až do roku 2020?
My se nijak netajili tím, že jsme měli s produktivitou potíže. Měli jsme třetí nejlepší obranu ve druhé lize, ale gólů jsme moc nedávali. Lukáš přichází s vizitkou gólového hráče, je produktivní směrem nahoru. Je to ročník třiadevadesát, takže má už i nějaké zkušenosti. O hráče střední generace jsme chtěli tým doplnit. Byli jsme s ním domluveni už delší dobu a jsem rád, že se nám to podařilo dotáhnout. Věřím, že bude platnou posilou.

Jde vyloženě o útočníka?
Je to klasický levák, tahový fotbalista. Může hrát na více postech, z kraje, ale i pod hrotem, či v útoku.

A co Slovák Loduha?
Jeho příchod byl tradičně přes našeho bývalého hráče Miro Filipka a přichází na zkoušku. V naší situaci těžko přivedeme hotového hráče. Určitě se tu v přípravě ale ještě někdo objeví a všichni dostanou prostor se ukázat. Matej Loduha hrál na Slovensku druhou ligu, tady bude na dva zápasy a uvidíme, zda se mu povede prosadit tak, jako se to loni podařilo třeba Čermákovi.

Ze svých hostování se vrátili Řezáč a Vaněk.
Pokud jde o Filipa Vaňka, když nebyl zraněn, těch půl roku v Písku stabilně kopal. Michal Řezáč to měl těžší, protože Vítkovice se na jaře zachraňovaly a dařilo se jim, chytily fazonu, takže sestava tam se moc netočila. Přesto Michal odehrál tři těžká utkání, mimo jiné i s Baníkem a věřím, že získané zkušenosti mu prospějí a že se i tady o místo popere.

A co Švantner ve Varnsdorfu?
Patrik začne přípravu ve Varnsdorfu s tím, že si ho můžeme stáhnout. Chceme ale, aby tam ještě na podzim zůstal. Dokázal tam dát tři branky a za ten půlrok udělal obrovský skok dopředu. Když tam bude dál dostávat prostor, bude to dobře pro něj i pro nás.

Kalod už se přišel na zahájení přípravy jen rozloučit a chyběl i Šourek. Oba končí?
S největší pravděpodobností ano. Ríša Kalod je nadstandardní útočník a těší mě, že jsem s ním mohl pracovat. Patří mu velké poděkování za to, co tady odváděl, s ním v sestavě jsme vždy byli silnější než bez něj. Velkým problémem ale byl jeho zdravotní stav, proto se snažíme za něj přivést ofenzivní náhradu. Ondra Šourek ještě ve středu má dorazit a sedneme si, na rovinu jsem mu ale řekl, že my manšaft potřebujeme posílit na jiných postech, že zrovna ve středu obrany nás bota netlačí.

V přípravě není ani Hajdušek.
Kamil se rozhodl odejít někam, kde bude dostávat víc prostoru. Chce větší zápasové vytížení a my to respektovali. Vrátil se Jindra Staněk z hostování z Třebíče a myslím, že dvojice Křížek – Staněk bude dostatečně silná. Navíc je tu Matěj Luksch, jenž v dorostu podával kvalitní výkony.

Z dorostenecké kabiny do áčka vedle Luksche přešli i Jáša, Řehoř a Tomek. Jak vidíte je?
Bude to pro ně obrovský skok, ale v přípravných zápasech určitě prostor dostanou a záleží jen na nich, zda se prosadí. Za pár let to třeba zrovna na nich tady bude stát.

V útoku je jistý zatím jedině Ivo Táborský…
Víme o tom a usilovně na posílení týmu směrem dopředu pracujeme. Chceme přivést někoho, kdo bude mít na to, hrát v základní sestavě. Někdo může vypadnout i z ligy, právě i Táborský loni přišel až dva týdny před ligou. Něco rozjednaného máme a já doufám, že to vyjde.

Adrian Čermák skoro celé jaro promarodil, už je fit?
Úplně na sto procent začít ještě nemůže, ale je to pro nás klíčový hráč a já věřím, že se brzy dá do pořádku.

Na závěr pár slov i k tomu, jaký program jste na letní přípravu nachystali?
Na čtyřdenní soustředění pojedeme do Třeboně, jinak budeme využívat podmínky, které tady máme výborné. Ať v terénu, nebo na Složišti. Podobně jako loni máme v přípravě i hodně kvalitní soupeře a jak Slavia, tak plzeňská Viktorka i Brno nás určitě řádně prověří.