Jablonec sice vedl po gólu Jana Pázlera, ale domácí otočili zápas díky brankám Iva Táborského a Petra Benáta.

„Po strašně dlouhé době se mi zápas hodnotí velice dobře, protože jsme ve velice důležitém utkání, navíc s velice těžkým soupeřem, uhráli tři body, které nás vrátily zpátky do bojů o záchranu," vyzdvihl na pozápasové tiskové besedě jeden z dvojice trenérů Dynama Pavol Švantner. „Na rozdíl od minulých střetnutí, kdy jsem byl na hráče hodně kritický, tentokráte je musím pochválit za to, že byť v jejich hře vždycky ta kvalita tam třeba nebyla, za nasazení a vůli s naší nedobrou situací něco udělat jim patří uznání."

Výhry s Jabloncem, byť vydřené a odbojované, si Jihočeši považují. „My jsme věděli, že nás čeká těžký, ale taky fotbalově hodně kvalitní soupeř, a to se potvrdilo," podtrhl domácí kouč. „Z naší strany to hlavně zpočátku bylo hodně nervózní, nicméně snaha tam byla," chválil Švantner hráče za příkladnou bojovnost. „Bylo nám jasné, že pokud chceme proti tak silnému soupeři uspět, musí to být za cenu maximální bojovnosti," poznamenal trenér Dynama.

A o tom, že hráči Dynama v „zápase poslední naděje" skutečně bojovali na doraz, svědčí i šest žlutých karet, které jim rozhodčí Zelinka ukázal. „Hráče jsme upozorňovali, že bodovat mohou jedině tehdy, když půjdou do zápasu s maximálním nasazením i patřičným důrazem," připustil budějovický kouč.

Klíčem k úspěchu podle něj byla rychlý vyrovnávací gól, který Táborský dal už dvě minuty po Pázlerově brance. „Po vyrovnání jsme navíc dokázali vstřelit i druhý gól a tím zápas otočit ve svůj prospěch, což se nám v předešlých utkáních bohužel nedařilo," zmínil minulá utkání, kdy první gól soupeře, ať vedoucí či vyrovnávací, jejich svěřence z velké většiny srazil do kolen.

„Tentokráte jsme se dokázali s vedoucí trefou Jablonce vyrovnat, a to hlavně tou velikou vůlí a touhou v zápase za každou cenu vyhrát. Všichni věříme, že v tomto trendu budeme pokračovat i v zápasech, které nám do konce soutěže zbývají," přál si Švantner.

Hráče dle něj velká zodpovědnost hodně svazovala. „My přitom snažili v týdnu na hráče působit v tom směru, aby se pokud možno od myšlenek na to, jak nesmírně důležitý zápas je v pátek čeká, aspoň trochu oprostili. Tíha boje o záchranu ale je opravdu veliká, navíc v našem případě umocněná ještě tou dlouhou sérií neúspěšných výsledků," připomněl trenér Švantner, že na výhru v lize Dynamo čekalo skoro půl roku…

Trenéři Dynama udělali v sestavě na Jablonec několik změn a měli šťastnou ruku. „O sestavě jsme definitivně rozhodli až před zápasem, chtěli jsme s tím trochu zamíchat a vsadit na typy hráčů, kteří se budou o vítězství rvát," uvedl Švantner.

Poprvé v sezoně nastoupil brankář Křížek a nelehké role se zhostil se ctí. Premiérově se v základní sestavě objevil i záložník Malakjan, jenž patřil k nejlepším hráčům střetnutí. Navíc trenéři přehodili i některé hráče v obraně: stoper Mchojan se posunul na pravý kraj obrany, kde odvedl spolehlivý výkon a jako bonus přidal ideální nahrávku Táborskému na vyrovnávací gól. Do středu obrany se vedle Lengyela postavil Machovec, jenž už tam hrál v Teplicích. „Hlavně Malakjana musím pochválit," ocenil Švantner hru arménského záložníka. „Jiní hráči před ním dostávali víc šancí a nevyužili je, zatímco on k tomu přistoupil jinak. Potvrdil tu pověst, která s ním z Plzně šla," uzavřel Švantner.

Jak to viděli střelci branek

Konečně se fotbaloví fanoušci v jihočeské metropoli dočkali toho, že jejich mužstvo dalo více gólů než soupeř. Naposledy podobně příjemné pocity prožívali 9. listopadu v zápase s pražskou Slavií (2:1).

Tehdy ale Jihočeši vedli 2:0, tentokráte se jako první trefil jablonecký Jan Pázler:

„Šli jsme po brejku do přečíslení, Ondra Vaněk mi to výborně dal, já si balon zpracoval a pak už to stačilo jen dát podél gólmana na zadní tyč. Jenže zatímco do toho gólu jsme hráli velmi dobře, drželi jsme míč a měli i šance, po našem gólu jsme ale stejně jako na Dukle najednou přestali hrát a umožnili domácím vyrovnat."

Na 1:1 srovnal Ivo Táborský, jenž přitom jen dva dny předtím sehrál skoro celý duel v Písku za farmu:

„Že jsme vyrovnali, to nám velmi pomohlo a jsme rádi, že jsme pak zápas dotáhli k vítězství. Věřím, že se tím můžeme odrazit a že nás to nakopne. Až na zápas v Plzni hrajeme s týmy, kdy máme šanci uspět."

Vítězný gól na 2:1 vstřelil Petr Benát, jenž patřil proti Jablonci k oporám Dynama:

„Od Kuby Hory to byl krásný míč za obranu, ale já se bál, zda nejsem v ofsajdu, tak jsem se koukl na pomezního, ten ale nemával, tak jsem se už snažil jen Špita, jenž proti mě vyběhl, prostřelit. Zda si na míč sáhl? To nevím, ale hlavní je, že to tam spadlo."

Kotal: Dolů nás sráží individuální chyby

Fotbalisté Jablonce, třetího týmu aktuální tabulky Gambrinus ligy, týden po těžké porážce 1:5 na Dukle jeli v pátek večer bez bodů i z Českých Budějovic, kde prohráli 1:2.

Trenér Václav Kotal se po zápase netajil svou nespokojeností. „Myslím si, že pětasedmdesát minut jsme hráli my a patnáct minut Budějovice, přesto to našemu soupeři na vítězství stačilo," vraštil čelo na pozápasové tiskové besedě.

Čím si takový výsledek vysvětlujete?

Je to jednoduché, Budějovice v koncovce bohužel byly daleko efektivnější. My stále opakujeme chyby v defenzivě, jichž jsme se nevyvarovali v minulém kole na Dukle a stejně tak jsme si počínali i tady. Dostáváme laciné góly a děláme hrozné chyby.

Vy jste v lize neuspěli podruhé za sebou, přitom stále bojujete o pohárovou Evropu. Nebylo by třeba právě tyto myšlenky hráčům vyhnat z hlavy?

Já si myslím, že něco takového ani není možné. Jak to chcete hráčům z hlavy vyhánět? Já si myslím, že všichni hráči si právě naopak musí uvědomit, o co hrají. Jsme ve hře o Evropu v lize, stejně tak i v poháru. Kdyby si to hráči neuvědomovali, bylo by to, aspoň dle mého názoru, spíše špatně.

V Českém poháru jste vyřadili ligového lídra Plzeň, zato v lize jste na Dukle prohráli 1:5 a teď jste prohráli na hřišti posledního týmu ligové tabulky. Čím si tak rozdílné výkony vysvětlujete? Je to tím, že máte v týmu tolik mladých a nezkušených hráčů?

Jak už jsem říkal, největším problémem jsou individuální chyby. To nás sráží dolů. My jsme vyhráli tři zápasy v řadě, vedle dvou pohárových také ligu na Slovácku, přesto pak dokážeme dostat pět gólů na Dukle…

Hrajete na dvou frontách, neprojevuje se tudíž na hráčích už také únava?

To si nemyslím. Viděli jste, že by někoho chytaly křeče? Máme sice užší kádr, k tomu se přidaly i zdravotní problémy, třeba Čížek a Hubník se vrátili po zranění. O naší porážce v Budějovicích rozhodly jiné věci než únava. My tady měli zápas dobře rozehraný, dali jsme vedoucí gól a za dvě minuty si necháme vyrovnat. S tím na lavičce těžko něco uděláte…