Přinášíme krátkou sondu do jednotlivých klubů týkající se především změn v kádrech a ambicích pro nadcházející sezonu.

I. B třída sk. A
Sokol Suchdol nad Lužnicí
Navázat na solidní výkony a konečnou šestou příčku by chtěli v Suchdole, který byl nucen kvůli rekonstrukci hrací plochy jarní část nucen odehrát v azylu v Chlumu.

„Hřiště už máme v pořádku trávník je perfektní. Věřím, že domácí prostředí přispěje k našim kvalitním výkonům. Rádi bychom se pohybovali v lepší polovině tabulky,“ přeje si předseda suchdolského fotbalového klubu Lukáš Soudek.

U Lužnice došlo během letní pauzy ke změně na trenérském postu, když Jaromíra Gauče vystřídal Rostislav Maxa.

„Co se týče hráčského kádru, registrujeme jen příchod Davida Míky z Chlumu, o něhož jsme usilovali už delší čas. Na odchodu do Třeboně je pak Matěj Bednář. Věřím, že se nám budou vyhýbat zranění, která nás v minulé sezoně kosila v nebývalé míře,“ doplnil Lukáš Soudek.

Program 1. kola
Klikov – Nová Ves (so 13:30), Suchdol – Kamenný Újezd (so 17), Malšice – Třebětice (so 15), Jistebnice – Třeboň B (so 16), K. Řečice – Řepeč/Opařany (so 17), Slavonice – Ratibořské Hory (ne 15), Lomnice – Chotoviny (ne 17), Mladá Vožice – N. Bystřice (ne 17).

Blesk Klikov
Nováček nechce hrát v soutěži druhé housle, a proto před sezonou výrazně posílil. Ulovit se mu povedlo hodně velkou rybu v podobě středopolaře Tomáše Maxy z Třeboně, který má divizní zkušenosti. Z béčka lázeňského celku zamířil do Blesku Miroslav Jiráček a další dvě posily by se měly starat především o góly. Z Trhových Svinů přišel jejich nejlepší střelec Zdeněk Šafránek a kanonýrské schopnosti by rád potvrdil i Oldřich Šrom ze Staré Hlíny.

„Víme, že nás čeká náročná sezona v konkurenci kvalitních soupeřů z Českobudějovicka a Českokrumlovska. Proto jsme potřebovali rozšířit a zkvalitnit kádr. Uvidíme, jak se nám povede, rádi bychom hráli aspoň ve středu tabulky,“ uvedl člen výboru klikovského Blesku Václav Bednář.

I. B třída sk. D
Sokol Třebětice
Pouze jediného novice uvítali v kabině Třebětice. Jedná se o obránce Vojtěcha Zejdu, který v uplynulém ročníku hájil barvy Starého Hobzí. K velkým zásahům do sestavy nebyl důvod, neboť klub z nejvýchodnější části Dačicka předváděl v minulé sezoně výborné výkony, o čemž svědčí i konečné třetí místo, což bylo nejlepší umístění ze všech zástupců Jindřichohradecka v I. B třídě.

„Zase bychom se chtěli prát o přední příčky a navázat na poslední dvě úspěšné sezony, kdy jsme skončili třetí a čtvrtí,“ tvrdí třebětický kormidelník Roman Havlík.

Fotbalové soutěže na jihu Čech se o víkendu rozběhnou naplno. Na snímku je v akci Jan Chylík z juniorky Dynama.
Fotbalový víkend na jihu Čech

Sokol Slavonice
Loňský nováček prožil velmi úspěšnou sezonu, kterou zakončil na čtvrtém místě.
„Ke změnám nebyl důvod. Nikdo nepřišel ani neodešel, pokračujeme ve stejném složení. Sice jsme někoho měli v hledáčku, ale nevyšlo to. Žádné velké cíle si neklademe, spokojeni budeme s tím, když se mužstvo bude pohybovat v klidném středu tabulky. Důležité bude, jak se nám povede sezonu rozjet,“ poznamenal trenér Slavonic Ladislav Burghard.

Sokol Kardašova Řečice
Vylepšit pátou příčku z minulého ročníku mají v plánu řečičtí fotbalisté, kterým by k tomu měla pomoci i nová akvizice v podobě Petra Bobála z Nové Bystřice.

„V jednání je ještě příchod jednoho hráče, ale dokud to není dotažené, nechci zatím jeho jméno uvádět. Kvůli zranění se rozhodl s fotbalem skončit Stanislav Sedláček,“ informoval řečický kouč Aleš Brunner.

Ten se navíc bude muset delší dobu obejít bez klíčové opory Jiřího Kováře, který si přetrhl achilovku.

„To je samozřejmě citelný zásah do sestavy, ale i přesto máme poměrně vysoké ambice. Plány jsou však jedna věc a realita může být jiná,“ dodal.

Tatran Lomnice nad Lužnicí
Lomnice byla loni po podzimní části na hraně sestupu, ale druhá polovina sezony Tatranu vyšla na jedničku a nakonec z toho bylo slušné osmé místo.

„Vydali jsme se cestou budování perspektivního mužstva, které doplňujeme takřka výhradně z vlastních zdrojů, tedy z řad našich dorostenců. Pokud budeme hrát v horní polovině tabulky, budeme spokojení,“ prohlásil předseda Tatranu Karel Zvánovec.

Hradecký záložník Radim Koutný.
Žádná sláva. Bod získala pouze Třeboň



Jiskra Třeboň B
Velice mladý tým má na prahu nového ročníku k dispozici trenérské duo Roman Cigáň, Michal Opelka. Třeboňské béčko, které hraje své domácí zápasy v Břilicích, tak bude především sbírat zkušenosti.

„Pokud bychom se pohybovali někde kolem osmého místa, bylo by to fajn. Moudřejší budeme až po nějakých třech zápasech,“ míní Roman Cigáň.

Mužstvo opustil Miroslav Jiráček, který odešel do Klikova, Michal Filip má namířeno do Českých Velenic a s otazníkem je i další působení Michala Flašky, který koketuje s přesunem do béčka Roudného. Ze Světlíku naopak přišli brankář Oldřich Skipala a hráč do pole Jakub Farkota, novým mužem v kádru je i Jakub Brousek, jenž naposledy nastupoval za Nové Hrady. Na svou šanci bude čekat i celá řada „dorazových“ dorostenců.

„Záležet bude také na tom, kolik budeme moci využívat pendlů z áčka. To by naši hru jistě zkvalitnilo,“ uvedl.

Jiskra Nová Bystřice
Novobystřický celek se po roční epizodě poroučel z I. A třídy, a to především vinu nízké produktivity, neboť až na výjimky dokázal se svými protivníky herně držet krok. U hranic ze sestupu nedělali tragédii, nyní by však byli rádi, aby se tým pohyboval na předních pozicích.
„Pokud by se naskytla šance bojovat o postup, určitě bychom se tomu nebránili. Potřebovali bychom posílit o jednoho hráče do každé řady, uvidíme, jestli se nám to povede. Vše je zatím ještě v jednání,“ podotkl trenér Jiskry Bohumil Hron.