Trenér Jiří Lerch, jenž podzim v ČFL začal jako hlavní trenér spolu s hrajícím asistentem Rudolfem Otepkou a přes epizodní působení v roli asistenta Pavla Malury, pověřeného v průběhu sezony rolí hlavního kouče, končil sezonu se sportovním manažerem Martinem Vozábalem, vůbec nezastírá, že do letošního ročníku III. ligy šel s tím, že nic jednoduchého sice na něj a jeho svěřence nečeká, nicméně s tak špatnou bilancí přece jen nepočítal. „Že budeme se sedmi body poslední, to jsem rozhodně nečekal," vrtěl hlavou.

Přitom výsledky v letní přípravě tak chabou bilanci nenaznačovaly. Třeba na turnaji v Soběslavi farma zdolala Táborsko i Benešov. „Tábor hrál na turnaji s dorostem, ale ve finále s Benešovem, který po podzimu vede divizi, jsme vyhráli 3:0," připomněl Lerch.

Velké oči však neměl.

„Když jsme k mužstvu spolu s Petrem Skálou přicházeli a hráli vedle třetí ligy i juniorskou ligu, situace byla snad ještě komplikovanější," vrátil se k minulé sezoně, kdy mladíci Dynama hráli o body na dvou frontách. „V neděli jsme hráli třetí ligu a den nato jsme jeli hrát ligu juniorů. Což jak pro ty kluky, tak i pro nás trenéry samozřejmě bylo poměrně dost náročné," podotkl.

Tím, že před novou sezonou klub rozhodl, že rezerva bude dál hrát jako strakonická farma už jen třetí ligu, se zdánlivě situace zjednodušila.

Proč tudíž tomu tak nebylo?

„Třetí liga je v současné době obrovsky těžká soutěž. Dle mého soudu rozdíl mezi ČFL a druhou ligou není až tak velký a pro naše mladé kluky, kteří hráli ligu juniorů, byla třetí liga velice náročná. Zdaleka ne každý se s těmi nároky dokáže vyrovnat," míní Lerch.

Přesto vstup do soutěže tak špatný nebyl. „Pro porážce se silnou rezervou Sparty jsme vyhráli 4:2 v Horních Měcholupech, doma sice padli se Štěchovicemi, ale nato jsme přivezli bod z Kunic," připomněl, že farma za první čtyři kola uhrála čtyři body, zatímco ve zbývajících třinácti zápasech už jen pouhé tři…

„Ve třetí lize působí spousta zkušených fotbalistů, polovina mužstev má v kádru hráče z první a druhé ligy, kteří angažmá v těchto týmech mají jako zaměstnání," upozornil, že v ČFL hrají i kluby na poloprofesionál­ní bázi.

Proti tak silným soupeřům to farma, složená z nadějných mladých hráčů, neměla lehké, jenže výsledky týmu o nic lepší nebyly ani těch v zápasech, kdy farma nastupovala s posilami z druholigové­ho áčka.

Dle Lercha totiž ideální nebylo ani to, že v týdnu na tréninku bylo třeba patnáct hráčů z kádru farmy, jenže do samotného zápasu se z nich pak zapojili dva tři. „Pro ty kluky, co se na hřiště nedostanou, je to frustrující, taky motivace v tréninkovém procesu jde dolů. Někteří nehráli třeba dva tři měsíce, anebo šli na hřiště jen na pár minut, takže kluky za to, že vydrželi, musím pochválit," vyzdvihl.

Lerch přitom chápe, že prioritu v klubu musí mít áčko, z jehož kádru ti méně vytížení hráči tudíž chodili hrát za farmu. „Na úkor našich kmenových hráčů, jimž právě to vytížení tudíž chybělo," vraštil čelo Jiří Lerch.

Navíc se na farmu z áčka na podzim přesunuli Němec, Rakovan a Dvořák. „Od nás tak pravidelněji nastupovali akorát Petráň, Novotný a střídat chodili Radouch, Staněk a Čadek," vysvětloval kouč farmy a dodal, že i proto třeba Vaněk a Slavík byli v půlce sezony, byť trénovali na Složišti dál, uvolněni na hostování do divizního Jindřichova Hradce.

Sestava farmy se zápas od zápasu měnila, navíc i tréninky měly svou specifiku. „Zatímco ostatní týmy mohly nacvičovat různé taktické prvky a standardky, my se sešli v pátek na předzápasovém tréninku, kdy nás doplnilo pět šest hráčů z áčka, nominovaných na naše sobotní utkání, a my na zmíněné taktické věci měli tak hodinu. A byť si tím nechci dělat alibi, za tu hodinu se toho příliš stihnout nedá," posteskl si trenér Lerch.

Dle něj pendlové z áčka měli i různý přístup k zápasům za farmu. „Když přijde na farmu ligový hráč, mělo by to být na hřišti znát. Třeba Jarda Machovec v tomto směru vždycky byl přínosem, byť ale nikomu nechci sahat do svědomí, všichni pendlové takový přístup neměli," pokrčil rameny.

Situace strakonické farmy v tabulce je nezáviděníhodná, za tragickou ji však Lerch nepovažuje. „Já bych jako nutnost neviděl, aby ti mladí kluci, co přecházejí z dorostu do chlapů, museli hrát třetí ligu. Jak už jsem říkal, třetí liga je skutečně hodně kvalitní a ti mladí všichni na ni prostě nemají," usoudil zkušený kouč, dle něhož by možná bylo lepší hrát špičku divize. „Jsem přesvědčen, že na to by kluci měli, že to by zvládli. Navíc by i fotbalově rostli, neboť by častěji hráli a víc si dovolili."

Jedním dechem ale ujistil, že farma jaro v žádném případě ještě nevzdala. „Je nám samozřejmě jasné, že zachránit třetí ligu bude velice složité, určitě se ale o to budeme snažit," potvrdil s tím, že strategii zvolí vedení klubu. „Dle mých informací přichází v úvahu i varianta, že by se vytvořil kádr šestnácti mladých hráčů, kteří by měli půl roku na to ukázat, že mají perspektivu," uzavřel své ohlédnutí za podzimní částí sezony Jiří Lerch, jenž na podzim strakonickou farmu Dynama vedl – a byť mezitím ve funkci skončil, dle neoficiálních informací údajně není vyloučeno, že by na jaře mohl na farmě působit dál.

Co říkají čísla?

Po podzimní části ČFL strakonická farma skončila na posledním 18. místě se 7 body (1 výhra, 4 remízy a 12 porážek, skóre 13:41)

Vvýsledky – 1× 0:0, 0:1, 0:2, 0:4, 1:4, 4:2, 0:5, 2:5

3× 1:1, 1:2, 0:3

O 13 gólů se podělilo 8 hráčů: Němec Wermke 3, Ibragimovič 2, Linhart, Machovec, Petráň, Staněk, Chmelo 1.

Nejrychlejší gól dal ve 13. min. Linhart na Admiře, naopak nejdříve inkasovaným gólem byla branka kolínského Jana Bočka v 5. minutě

Červená karta nebyla udělena žádná, o 22 žlutých se podělilo 13 hráčů: Němec 4, Rakovan, Dvořák 3, Otepka, Wermke 2, Ibragimovič, Funda, Radouch, Slavík, Novák, Rýdel, Čapek, Chmelo 1

V 17 zápasech (1530 min.) se vystřídalo 39 hráčů: Dvořák 17–1459, Petráň 16–1263, Němec 16–1204, Wermke 15–1102, Rakovan 13–1104, Otepka 12–1026, Staněk 7–456, Novotný 11–990, D. Lerch 10–486, Radouch 10–456, Čadek 10–408, Novák 9–810, Funda 9–547, Křížek 8–720, Dobal 6–432, Vaněk 6–235, Machovec 5–439, Rýdel 5–358, Schertler, 5–188, Rojík 4–360, Daněk 4–360, Slavík 4–117, Havelka 4–73, Ježdík 3–270, Hanzlík 3–270, Ibragimov 3–267, Chmelo 3–233, Kadula 3–111, Hovorka 2–162, Linhart 2–152, Tomášek 2–106, Benát 2–101, Hála 2–95, Coufal 1–90, Poliaček 1–90, Klesa 1–76, Vyskočil 1–55 a Malý 1–2.

Zápasy farmy vidělo 2025 diváků (průměr 119 na záp.), doma v Č. Budějovicích 9 zápasů 625 diváků (průměr 69), venku 8/1400 (průměr 175).