„Jdu do známého prostředí," pochvaloval si zkušený forvard, jenž v I. lize odehrál přes dvě stovky zápasů a nastřílel v nich na tři desítky branek.

Kdy a jak se váš návrat na jih Čech rodil?
Nejdřív se mi ozval David Horejš, jenž mi několikrát volal, jak jsem na tom a zda bych sem nechtěl jít. Pak mi volal i Martin Vozábal a nakonec jsme to přes manažera pana Pasku dojednali.

Smlouva v Teplicích už vám skončila?
Ano, smlouva mi tam letos končila, pár dní jsem tam ještě trénoval s tím, že přišel nový trenér a řešilo se, jak se to bude vyvíjet, jestli tam zůstat, či nezůstat. Do toho ještě přišlo Maďarsko, kde byly nějaké náznaky, že by něco z toho mohlo být, ale musel bych ještě čekat a mně se čekat už nechtělo. Zájem Budějovic byl velký, tak jsem se rozhodl pro ně.

Přispělo k vašemu rozhodnutí i to, že jste tady znal trenéra i šéfa klubu? A hlavně, že jste znal i prostředí a věděl jste, kam jdete?
Určitě to vliv mělo. A řekl bych, že hodně. Já sice Horynovi říkal, že se mi v jednatřiceti do druhé ligy ještě nechtělo, že ale Dynamo je jediný druholigový tým, do kterého bych šel. Svou roli hrálo i to, že trenér Horejš a následně i Martin Vozábal o mě měli velký zájem.

S oběma jste v Dynamu i hrával, že? S kým ještě jste už v Budějovicích byl v jedné kabině?
Michal Klesa, Zdeněk Křížek, taky Roman Wermke, ačkoli ten tehdy ještě moc nehrál.

Pokud se nemýlím, naposledy jste tu byl před třemi lety. Je to tak?
Přesně tak, bylo to v sezoně, kdy se spadlo z ligy. Bylo to tenkrát už mé třetí působení tady. Přicházím už počtvrté.

Hlavně při tom vašem druhém angažmá se vám tady hodně dařilo.
Já bych řekl, že mi vyšlo už mé první hostování tady, kdy jsem přicházel ze Slavie jako mladý kluk. Je to už přes deset let a my tenkrát postoupili, což byl velký úspěch. Díky druhému angažmá v Dynamu jsem se dostal do jednadvacítky a po sezoně jsem měl docela dost nabídek. Nakonec jsem šel do Mladé Boleslavi.

A asi jste nelitoval, že?
Bylo to tam úplně super. Postoupili jsme v Evropské lize do základní skupiny a každý rok jsme v Evropě hráli nejmíň nějaké předkolo. Boleslav byla pro mě hodně povedené angažmá. Taky ve Slavii jako mladý kluk jsem nějaká předkola hrál. A se Slovanem Bratislava jsme byli ve skupině, kde byly Paris St. Germaine, Bilbao a Salcburk. Už jenom to, že na takové zápasy jako hráč jedete, je jiný svět.

Vedle české ligy jste byl i na exotickém zahraničním angažmá. Jak na své působení v Ázerbajdžánu vzpomínáte?
Byl jsem v Interu Baku na hostování a byla to pro mě výborná zkušenost. Taky život tam byl krásný, fotbalově to tam ale bylo trošku složitější. Já tam šel jako útočník, hráli jsme vpředu na jednoho a ten první byl syn trenéra… Moc šancí jsem tudíž nedostával, zajímavá zkušenost to ale byla.

Dvě stovky zápasů v lize, zahraniční angažmá, evropské poháry. Neberete druhou ligu jako velký sestup níž?
Takhle vůbec nepřemýšlím. Já chtěl jít do manšaftu, kde mě bude chtít trenér, kde mě bude chtít vedení a kde jsou nějaké předpoklady, abych tam hrál dobře a byl platný mužstvu. A jak říkám, zájem tady o mě byl velký, navíc já už nechtěl tu dovolenou a nejistotu nějak prodlužovat. Trénovat tam, kde nemám smlouvu, nebo trénovat sám, to se mi nechtělo. Ještě na poslední chvíli se mi dva manšafty ozvaly, ale já jim řekl, že už jsem v Budějovicích skoro dohodnutý. Davidovi jsem řekl, že je to vlastně skoro už dotáhnuté. Nechtěl jsem to už dál protahovat.

Trenér Horejš věří, že byste mohl mužstvo táhnout. Počítáte s tím, že na vás budou všichni tady hodně spoléhat?
Jasně, že si toho jsem vědom. Je mi jednatřicet, dá se říct, že jsem v tom fotbalově nejlepším věku, něco odehráno mám a nějaké góly jsem taky v lize dal. Mohu slíbit, že udělám vše pro to, aby se nám dařilo všem, celému mužstvu. Rozhodne se ale na hřišti a my musíme tvrdě pracovat, protože druhá liga je letos našlapaná a bude to hodně složité.

V minulé sezoně se Dynamu moc nedařilo, věříte, že to bude letos lepší?
Jak říkám, já udělám maximum, aby tady se mnou byla spokojenost a aby se tu líbilo mně i rodině. Budeme chtít vyhrávat, to ale bude chtít každý z těch dalších patnácti manšaftů. Velké cíle nechci vyhlašovat, ani celý kádr ještě pořádně neznám, ale budeme bojovat.