Pět zápasů odehráli fotbalisté Dynama v letošní II. lize doma, všech pět vyhráli. Uhájí nedobytnou tvrz i v poháru proti pražské Spartě?

Té sice v lize naopak poslední zápasy příliš nevyšly, dle trenéra Dynama Davida Horejše to ale nic nemění na tom, že Sparta bude v Č. Budějovicích velkým favoritem. Ostatně nejen její fanoušci mají ještě v živé paměti to, jak Letenští v Evropské lize zametli s věhlasným Interem Milán! „Pro nás bude zápas se Spartou velkým fotbalovým svátkem, a proto k němu musíme přistoupit maximálně zodpovědně. Budeme se chtít ukázat v tom nejlepším světle a předvést kvalitní výkon," ujistil trenér Dynama.

Sparta bude postrádat své reprezentanty, navíc oznámila řadu zranění (mj. Vácha, Šural, Zahustel, Frýdek, Costa). „Pořád je to ale Sparta Praha!" krčil rameny Horejš, dle něhož hráčský kádr Sparty má takovou kvalitu, že i s absencí několika opor se určitě vyrovná.

Navíc ztráty má i Dynamo, jemuž budou chybět Čavoš a Pešek, kteří přišli do týmu na hostování právě ze Sparty a dle zvyklosti, v českém fotbale vžitých, tudíž „proti svým" hrát nesmějí. Chybět zřejmě budou i někteří zkušení hráči: „Máme úzký kádr, a protože už v sobotu hrajeme těžké utkání ve Vlašimi, ti hráči, kteří měli velké vytížení, dostanou v poháru volno," sdělil trenér Dynama a dodal, že půjde spíš o starší hráče. „Na druhou stranu bude na těch hráčích, kteří takové vytížení neměli, aby ukázali, že do týmu patří."

Bez ohledu na to, v jakých sestavách oba týmy na Střeleckém ostrově nastoupí, bude Sparta bezesporu velkým favoritem. Nicméně pohárová utkání mají svá specifika a i pamětníci v jihočeské metropoli si možná vybaví legendární duel Českého poháru, v němž Dynamo, a to dokonce na Letné, zdolalo Spartu neuvěřitelným skóre 4:0! „Pamatuji si na to dobře, sám jsem v něm hrál," usmíval se David Horejš. „Přitom my tam jeli s tím, že prioritu má liga a nebyli jsme tudíž kompletní. Šanci dostali i kluci, kteří tenkrát v lize moc nehráli. Jenže ti za to vzali tak, jak bychom si přáli, aby tomu bylo v zápase se Spartou i tentokrát," burcoval Horejš. „Změřit síly se Spartou by pro naše hráče měla být ta nejlepší motivace."

Na připomínku, že středeční pohár může hráčům vzít dost sil, které mohou chybět v sobotu ve Vlašimi, trenér Dynama jen pokrčil rameny: „Samozřejmě, že nějaké síly kluci v poháru vydají, ale věřím, že se do soboty dokážou zregenerovat. Právě proto, že v sobotu nás čeká ve Vlašimi hodně těžký zápas, chceme ty síly rozložit. Vlašim hraje letos výborně, přesto tam chceme bodovat," ujistil Horejš, jedním dechem ale dodal: „Ještě předtím nás ale čeká pohár se Spartou a já věřím, že podáme kvalitní výkon, že budeme favoritu rovnocenným soupeřem a že i my přispějeme k tomu, aby si diváci přišli na své."

Sparta soupeře nepodceňuje. „V Budějovicích to nebude nic jednoduchého," uvedl na klubovém webu trenér David Holoubek, jenž viděl Dynamo proti Opavě. „Bylo to kvalitní druholigové utkání," řekl.

O středeční zápas dle webu Dynama je velký zájem, který předčil veškerá očekávání. „V předprodeji jsme prodali více než tisíc vstupenek," informoval generální manažer Dynama Martin Vozábal a upozornil, že pokladny před zápasem budou otevřeny už ve 14 hod. a diváci by si tudíž měli lístky koupit včas.

Písek si to rozdá s Libercem

Fanoušci Dynama se těší na duel se Spartou, atraktivní utkání se ale bude hrát ve středu i v Písku, kde se v Mol Cupu třetiligový FC Písek utká s prvoligovým Libercem! „Pro nás je to velký svátek. Jsme rádi, že přijede takový soupeř," uvedl pro Písecký deník trenér píseckých fotbalistů Ondřej Prášil, dle něhož hosté budou velice silní. „My si to s nimi ale zkusíme rozdat," dodal ještě.

Hosty, jejichž barvy hájí mj. i exreprezentant Milan Baroš, až do Evropské ligy dovedl ambiciózní trenér Jindřich Trpišovský, o něhož usilovala Sparta. „Můj odchod v rozehrané sezóně, kdy hrajeme tři soutěže, by nebyl v zájmu Slovanu. V tuto chvíli se opět plně soustředím jen na svůj tým a nejbližší soupeře," uvedl Trpišovský s tím, že tím nejbližším je Písek.

Při utkání se vedení klubu, hráči i fanoušci oficiálně rozloučí s exkanonýrem Janem Zušťákem.

Táborsko už si soupeře vyhlíží

Zatímco oba středeční duely Mol Cupu v kraji jsou dohrávkami 3. kola, fotbalisté Táborska už si postup do osmifinále vybojovali díky nečekanému vítězství v Olomouci (2:1). Na svého soupeře čekají.