Na druhé ploše Budvar arény, kde je letos led celoročně, jsou tréninky zaměřené především na kondici. „V minulém týdnu jsme byli na ledě čtyři dny. V pondělí, v úterý a ve čtvrtek jsme šli vždy na dvě poloviny. Tréninky byly padesátiminutové a na ledě jsme měli vždycky zhruba deset až dvanáct hráčů. V pátek jsme měli společný trénink. Na pořadu byla nějaká herní cvičení a pak se hrálo," dává Štrba nahlédnout do tréninkové deníku z minulého týdne.

Jak už bylo řečeno, na prvním místě je v tomto období především nabírání kondice. „Minulou sezonu jsme skončili dlouho. První čtyři týdny suché přípravy jsme pracovali především na síle. Když máme možnost využívat led, tak jsme se domluvili, že kondici budeme dělat právě na ledě. Pro kluky je to i přirozenější," je přesvědčen. „Padesátiminutové tréninky ve dvanácti lidech jsou opravdu výživné," usměje se.

Za Štrbových mladých let se v červnu na ledě netrénovalo. „Určitě je to dobré. Můžeme se zaměřit na rovnovážné stavy jeden na jednoho, techniku soubojů a další dovednosti. V sezoně už se pak plně soustředíme na náš herní systém. Možnost v tomto období trénovat na ledě je jednoznačně plus," má jasno.

Z hokeje se stává stále zřetelněji celoroční sport. Štrba si ale nemyslí, že by úplně vymizela suchá příprava. „Chodit na led i v tomto období je moderní trend a spoustě trenérů se to osvědčilo. Kombinace sucho a led by mohla v této podobě fungovat. Kdyby se úplně odbourala suchá příprava, to by ani nebylo dobře. Hráči si také potřebují od bruslí odpočinout, aby se na led zase těšili. Tréninky na ledě se ale budou zapojovat určitě. Ať už více, nebo méně," míní.

Sami hráči tuto novinku vítají. „Z mého pohledu je určitě lepší bruslit, než někde běhat. Letní příprava se zvládnout prostě musí. Léto je trošku bolestivější a méně záživné. Věřím, že led je pro kluky změna. Někdo ji vítá, někdo třeba ne."

S týmem se připravují i tři hráči bez smlouvy. Vesměs se jedná o zkušené obránce se vztahem ke klubu. Petr Gřegořek se po dvouleté pauze chce v Motoru k velkému hokeji vrátit. „Vypadá velmi dobře i na ledě," nešetří asistent chválou směrem k mistru světa z roku 2010.

S mužstvem se připravují také Filip Novák a Zdeněk Kutlák. „Jsou to zkušení hráči a mají velkou kvalitu. Hráli v top klubech a mají fantastický přístup k tréninku. Snad si toho naši mladí kluci všimnou a začnou se od nich něco učit," přál by si trenér.
Jestli ale oba, nebo alespoň jeden z nich, za Motor skutečně naskočí, jisté není. „S oběma hráči jsme v jednání," ujistil generální manažer klubu Stanislav Bednařík.

Na ledě momentálně trénuje kompletní kádr s výjimkou dlouhodobého rekonvalescenta Lukáše Květoně. Dorazili už také Kanaďan Mitch Fillman a Slovinec Žiga Pavlin. Až v červenci se k týmu připojí nová posila, kterou je kanadský útočník Tim Crowder.