„Českobudějovický hokej se letos po dlouhých desítkách let ocitl opět na začátku. Rozjet prvoligový klub se nám v časové tísni podařilo. Dalším klíčovým krokem ale bylo zajištění generálního partnera. A tím se i díky Jihočeskému kraji stává pro letošní sezónu Skupina ČEZ," uvedl na tiskové konferenci prezident klubu HC Motor České Budějovice Roman Turek.

Partnerství stvrdil svým podpisem přímo předseda představenstva a generální ředitel Skupiny ČEZ Daniel Beneš. „Jako provozovatelé Jaderné elektrárny Temelín jsme a chceme být dobrým sousedem a chápeme zájem na udržení hokeje, který tady má pětaosmdesátiletou tradici. Věřím, že dnešní podpis smlouvy přinese na hokejky budějovických útočníků klid a energii a že ČEZ Motor bude úspěšným a stabilním klubem," poznamenal generální ředitel Skupiny ČEZ.

Celkové náklady na provoz klubu se v sezóně 2013 – 2014 pohybují zhruba na úrovni 35 miliónů korun. Skupina ČEZ se objeví nejen na dresech, mantinelech, či ledové ploše, ale také v názvu klubu, kde nahradí zkratku HC. Nový název klubu tak zní ČEZ Motor České Budějovice.

ČEZ letos utlumil podporu mládežnického hokeje. „Pět let jsme dávali peníze do mládeže, protože áčko celkem fungovalo. Letos jsme tuto strategii změnili, protože podporu potřeboval A tým, který se ocitl v nelehké až kritické situaci. Pokud bychom to neudělali nyní, třeba bychom tu šanci už v budoucnosti nemuseli mít. Žádný hokejový klub ale nemůže mít budoucnost bez mládeže. Krátkodobě půjde nyní podpora mládeže stranou. O dalším průběhu se bude mluvit na jaře," uvedl Beneš.

Minimálně první liga musí být v Českých Budějovicích zachována. „Pokud se máme bavit o dlouhodobé partnerství, tak musí funkcionáři zajistit, aby českobudějovický hokej působil jako jeden celek. Je potřeba, aby tým nesestoupil z první ligy. Neumím si představit, že by klub šel dolů do třetí nejvyšší soutěže," řekl Beneš.

Dění v budějovickém týmu bude pozorně sledovat i Jihočeský kraj. Finanční prostředky na hokej byly totiž uvolněny z prostředků takzvané rámcové smlouvy o spolupráci uzavřené mezi společností ČEZ a Jihočeským krajem v dubnu 2009 na dobu deseti let.

„Hokej patří neodmyslitelně k jižním Čechám. Vyrostli zde hráči, kteří propagovali Českou republiku v zahraničí. Jmenovat je určitě není potřeba. Kraj nemá sice moc možností jak pomoci, ale věřím, že díky podpoře Skupiny ČEZ se podaří hokej na kvalitní úrovni v Českých Budějovicích zachránit," uvedl jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Ročně dává ČEZ do regionu 55 milionů korun na sportovní, kulturní a společenské aktivity. Jsem rád, že dvacet milionů je určeno pro sport. Z těchto peněz se snažíme podpořit sportovní aktivity na jihu Čech," dodal.

Českobudějovický tým pod novým vedením má výraznou podporu fanoušků. Průměrná návštěvnost se pohybuje okolo čtyř tisíc diváků, což je extraligové číslo.