Svému rivalovi tak navlas shodným výsledkem oplatili porážku z vlastního ledu z předchozího vzájemného souboje. V tabulce II. ligy se posunuli na druhé místo a už se těší na závěrečné letošní utkání, které odehrají příští úterý v aréně vedoucího Písku.

Derby na Vysočině, které odstartovalo třetí čtvrtinu základní části, nabídlo souboj, jenž ve všech ohledech převyšoval druholigovou úroveň. Aby také ne, vždyť v sestavách obou soupeřů figurovala celá řada hráčů, kteří mají zkušenosti z první ligy.

Domácí Spartak jich postavil hned devět: brankáře Míču (Třebíč), obránce Vomelu, Gajdu (oba Tábor), Kašpara (Jihlava) a útočníky Maříka (Tábor), Česneka, Vrdlovce, Votápka (všichni Havlíčkův Brod) a Buriana (Třebíč).

Vajgar zase do hry zapojil beky Kanova se Zichem a forvardy Matušíka s Voříškem, kteří mají střídavý start z Tábora.

„Zpočátku se hrálo opatrně, oba celky důsledně bránily, přesto jsme to byli my, kdo se dostal do dvoubrankového náskoku, který Pelhřimov v 15. minutě korigoval,“ podotkl výkonný ředitel Vajgaru František Dvořák.
O obě úvodní trefy se postaral jeho syn Marek, kterému se utkání mimořádně vydařilo. Svůj výtečný výkon Dvořák korunoval vedoucím, a jak se později ukázalo i vítězným gólem na 3:2 v samém závěru prostřední části hry, čímž zároveň zkompletoval hattrick. V této třetině bohužel musel pro obnovené zranění odstoupit gólman Kubeš, jehož vystřídal Hnízdil.

„Druhé dějství bylo nejvyrovnanější, domácím se v něm podařilo srovnat, ale dokázali jsme vstřelit důležitý třetí gól do šatny,“ uvedl.
V závěrečné fázi jindřichohradečtí hokejisté dokázali svou rostoucí převahu zúročit dalšími dvěma zásahy, o které se postaral Kupec.
Byl to vůbec galavečer druhé pětky, která si dohromady připsala deset kanadských bodů!

„Nutno však podotknout, že výborně zachytali i oba naši gólmani, kteří jasně převyšovali pelhřimovského Míču, a nadprůměrný výkon podaly i další dvě formace. Řekl bych, že svou kvalitou to bylo nejlepší utkání, které jsme v letošní sezoně odehráli,“ míní Dvořák.

Střetnutí navíc mělo výtečnou kulisu, o níž se postarala téměř tisícovka příznivců z obou táborů.

„Po zápase našim hráčům bouřlivě aplaudovala početná skupina fanoušků z Jindřichova Hradce, kteří neváhali vážit cestu na Vysočinu, za což jim patří velký dík,“ poznamenal Dvořák.

V dalších dvou kolech mají tento týden Jihočeši vzhledem k losu a vyloučení Milevska ze soutěže volno. A tak je závěrečné letošní utkání čeká až za týden v úterý 22. prosince v Písku, který se po několika ztrátách opět naplno rozjel a ve skupině Střed suverénně vévodí celému startovnímu poli.

„Duel v Pelhřimově byl z naší strany před jihočeským derby velkým příslibem. Pokud bychom takové vystoupení měli zopakovat, můžeme jet do Písku s otevřeným hledím,“ tvrdí Dvořák.

Tam by už Vajgar měl představit i další posilu, bránící křídlo Tomáše Hájka, jenž je kmenovým hráčem českobudějovického Mountfieldu.
Navíc v nejbližší době zadní řady ještě vyztuží obránce Michal Žižka z chomutovské juniorky a hlavně Rus Vasilij Vinogradov, který jindřichohradecké barvy s úspěchem hájil už v minulé sezoně. Kmenový hráč Sparty v současné době čeká na vyřízení transferu ze své vlasti.
„V obraně máme stále největší rezervy, proto hledáme optimální složení,“ dodal představitel klubu.

PELHŘIMOV – J. HRADEC 2:5 (1:2, 1:1, 0:2)
Branky:
15. Vrdlovec (Hadrava, Gajda), 37.Česnek (Vrdlovec, Gajda) – 6. Dvořák (Mazanec), 12. Dvořák (Kupec), 40. Dvořák (Šulčík, Kupec), 48. Kupec (Šulčík), 54. Kupec (Dvořák).
Rozhodčí: Poskočil – Blažek, Novák.
Vyloučení: 10:9.
Využití: 1:2.
V oslabení: 0:2.
Diváci: 970.
Střely na branku: 35:35.

Vajgar: Kubeš (35. Hnízdil) – Zíb, Tupý, Klíma, Chmel, Kanov, Zich – Mikš, Bula, Skokan – Šulčík, Kupec, Dvořák – Mazanec, Matušík, Voříšek.