Příležitost k nápravě bude mít mužstvo již v sobotu, kdy přivítá na svém ledě od 17 hodin ambiciózní Prostějov s jihočeským ostrostřelcem Tomášem Nouzou v sestavě.

Po sobotní porážce v Havířově jste neuspěli ani v Benátkách. Kde vidíte hlavní příčiny této prohry?
Bylo to dané už špatným vstupem do utkání. Od začátku jsme nebyli stoprocentně koncentrovaní. Proti organizované obranně soupeře hlavně před brankou už jsme to pak prostě neprostřelili. Na začátku jsme urazili hokejového Boha a potom už se k nám puky neodrážely. Bylo to ale dané tím, že jsme do zápasu nešli od začátku na sto procent.

Co s tímto přístupem budete dělat, aby se podobný vstup do utkání neopakoval? Zaměříte se třeba už na předzápasovou rozcvičku?
Rozcvičky děláme společné, aby byli kluci připraveni a zahřátí. S tím přístupem, to je ale spíše otázka na ně. Zatím příčinu takového vstupu do utkání hledáme. Stojí proti nám odhodlaní dvacetiletí kluci. Říkáme si na poradách, jakým stylem proti nám soupeř bude hrát. Od přípravných zápasů je to pořád dokola. Ať to byly v přípravě Znojmo a Kladno, nebo první kola soutěže v Litoměřicích nebo Havířově. Všechny týmy proti nám budou hrát s neskutečnou obětavostí a nasazením. S maximální koncentrací na obranu. Proti tomu nemůžeme pořád hrát líbivý a technický hokej. Když proti vám stojí zhuštěná obrana, tak se hra prostě musí zjednodušit. Jít do branky, prostřelit to od modré. Dorazit kotouč. Teď už nepadají hezké góly. Padají díky nepříjemné a bolavé tvrdé práci před brankou.

Štěpán Hřebejk byl v utkání s Kolínem u všech čtyř gólů David servisu
Štěpán Hřebejk: V David servisu jsem na měsíc, pak se uvidí

Propásli jste nejen začátek zápasu, ale i vstup do druhé třetiny, kdy jste dostali klíčový třetí gól dokonce při vlastní přesilovce.
Naše přesilovky jsou katastrofální. Z deseti přesilových her jsme nedali jediný gól a naopak jsme při nich dvakrát inkasovali. To je neomluvitelné. Hráči, ve které máme důvěru, musí vzít zodpovědnost za střelu na sebe, aby přesilovka byla úspěšná. Rozhodnout to musí oni na ledě. Na tréninku můžeme nacvičovat a malovat si na tabuli cokoliv, pak to však hlavně musíme přenést i do zápasu.

Prakticky celý zápas jste odehráli na tři formace. Neměli mladíci ze čtvrtého útoku dostat šanci pomoci s utkáním něco udělat?
Za čtyři odehrané zápasy jsme viděli, že pokulhává výkonnost našich mladých hráčů proti stejně starým klukům v týmu soupeřů. Ti jsou na lépe. Jsou drzejší a respektují to, co mají dělat. Zatím to není k tomu, abychom je mohli více nasazovat. Doma se Slavií plnili to, co měli, a také byli více na ledě. Jindy to ale nešlo. Třeba Havířov je neskutečně silový tým a naši mladíci tam dost plápolali. Hrozilo ta tam střídání co střídání. Neřekl bych, že teď bylo špatné rozhodnutí hrát v Benátkách na tři lajny. Kluci byli v tempu. Věřili jsme, že dáme jeden gól, pak další a zápas ještě otočíme. Výkonnost našich mladých hráčů ještě není taková.

Oficiální poměr střel na branku byl 33:14 ve váš prospěch, což by vypovídalo o výrazné herní převaze. V poli jste domácí skutečně tolik přehrávali?
Opticky jsme navrch měli, ale byly tam z naší strany maximálně tři střelecké pozice, ve kterých si to říkalo o gól. Bylo to pořád spíše střílení do skrumáže lidí, kteří stáli na brankovišti.

Říká se, že dobrý tým neprohraje třikrát za sebou. Co udělat proto, aby k tomu skutečně nedošlo? Budete mít s hráči vážnější pohovory?
Pohovorů už byla spousta. Pořád s někým mluvíme. Musíme to začít řešit trošku jinak.

Antonín Stavjaňa
Motor v Benátkách inkasoval dvakrát při vlastní přesilovce a nečekaně prohrál

To znamená co?
To uvidíme. Pohovory se ale zatím míjí účinkem.

Prohráli jste vždy na ledě soupeřů. Může být výhoda, že teď hrajete s Prostějovem doma, kde se vám s masivní podporou fanoušků daří výrazně lépe?
To ukáže až sobota, jestli to bude výhoda. Hlavně už jsme rozdali dost bodů. Od začátku sezony jsme i s přátelskými duely odehráli třináct zápasů a z našeho pohledu jenom dva byly velmi dobré. To je neskutečně málo na tým, který chce bojovat v baráži o postup do extraligy. Nemůžeme si zahrávat se jménem klubu tak, jak si zahráváme. Ze třinácti zápasů jsme odehráli podle našich představ jenom přátelák s Plzní ve Strakonicích a domácí zápas se Slavií. To je sakra málo a všichni si musíme hrábnout do svědomí, jestli pro to děláme to, co máme.