Českobudějovický hokej letos slaví devadesáté narozeniny a návrat mezi hokejovou elitu by klubu rozhodně slušel. „Loni nám postup o kousek unikl. Letos chceme uspět, proto také prošel hráčský kádr velkými změnami,“ upozorňuje prezident Motoru Roman Turek. „Rádi bychom hráli atraktivní hokej doma, ale i venku, protože víme, že spousta fanoušků za námi jezdí i na venkovní duely. Chceme jim dělat radost,“ zdůrazní. „V základní části je cílem pohybovat se na špici tabulky. Na prvním nebo druhém místě. Do play off chceme jít jako vítězové základní části.“

Dalším významným zájmem klubu je práce s mladými hokejisty. „Na tomto poli jsme zaznamenali velké zlepšení. Máme řadu hráčů v mládežnických reprezentacích. Především mezi gólmany jsme měli zástupce ve všech kategoriích. A dva draftovaní brankáři, to je pro klub krásná vizitka,“ chválí bývalý skvělý gólman.

Ve vedení klubu nedošlo k žádným změnám, trenérský tým prošel spíše jen kosmetickými úpravami. Hlavním trenérem je i nadále Antonín Stavjaňa, jeho asistentem Martin Štrba. Druhým asistentem se stal František Bombic, jenž ale i nadále zůstává kondičním trenérem celého klubu. Gólmany má na starosti Roman Turek, ale nově mu pomáhá Stanislav Hrubec.

Hráčský kádr proti loňsku opustili Martin Mazanec (Nice), Jakub Suchánek (Jihlava), Dušan Žovinec (Prostějov), Jakub Babka (David servis ČB), Jiří Fronk (Havířov), Tomáš Guman (Znojmo), Štěpán Hřebejk, Michal Chovan (Zvolen), Tomáš Nouza (Prostějov), Luboš Rob (Chomutov), Vladimír Škoda (Tychy), Tomáš Vak (konec kariéry) a Benjamin Walker (Freiburg).

Novými tvářemi naopak jsou Zdeněk Kutlák (Salcburk), Ondřej Kachyňa (Chicago Steel), Patrik Marcel (Plzeň), Václav Nedorost (Slovan Bratislava), Tim Crowder (Amiens), Martin Novák (Prostějov) a Peter Galamboš (Martin).

Kádr týmu je o něco užší než tomu bylo v minulé sezoně. „Je to dané formátem soutěže, podle kterého může v každém utkání nastoupit pouze sedmnáct hráčů v poli plus jeden junior. Loni to bylo osmnáct plus dva. Proto není nutné držet tak široký kádr,“ konstatuje trenér Antonín Stavjaňa. „Ušetříme tím nějaké prostředky na případné posílení v klíčovém závěru sezony. Tvorba kádru je ale stejně neustále živý proces. Je třeba reagovat na výpadky výkonnosti i zranění,“ dodává.

Pětatřicátým kapitánem v historii českobudějovického hokeje se stal obránce Zdeněk Kutlák, jenž se vrátil domů po dlouhých sezonách strávených v zahraničí. „Těším se na to. O hokej je v Budějovicích obrovský zájem. Ale postoupit do extraligy nebude nic jednoduchého. To všichni víme,“ upozorňuje.

Rozpočet prvního týmu by se měl pohybovat zhruba ve stejné výši jako loni. „Budeme pracovat s rozpočtem kolem čtyřiceti osmi milionů korun,“ přikyvuje generální manažer Stanislav Bednařík. „Pozitivně se vyvíjí i jeho naplnění,“ dodává s uspokojením.

K podstatnému navýšení (o 7 milionů korun) však došlo u mládeže, která získala od května statut Akademie Českého svazu ledního hokeje. „Umožní nám to výrazně zkvalitnit práci s mladými hráči. Především v oblasti materiálního zabezpečení. Ale znamená to také navýšení rozpočtu,“ je si vědom Bednařík.

Rozpočet na mládež je pro letošní sezonu 21 milionů korun. „Daří se nám ho naplnit především díky pomoci města, které se postará o polovinu, a také kraje,“ oceňuje generální manažer. Celkem tak rozpočet klubu, včetně mládeže, činí úctyhodných 69 milionů korun.

Co vedení klubu těší, je navýšení počtu permanentních vstupenek, kterých bylo vydáno už 4150. „Je to o čtyři sta více než loni touhle dobou. Zájem o hokej je ještě o něco větší než před rokem,“ chválí si Bednařík, ale hned také uvádí na pravou míru, že se nejedná v plné míře o prodané permanentky. „Pět set jich zůstává u nás v klubu pro děti a zaměstnance. Dalších osm set rozdáme v rámci našich partnerských vztahů,“ vysvětluje. Skutečně prodaných je tak 2800 permanentních vstupenek.

Výrazný posun zaznamenal klub také v oblasti ticketingu. „Permanentky, klasické vstupenky, ale třeba i občerstvení už je možné objednat přes internet. To vidím jako obrovský krok vpřed,“ tvrdí marketingový a PR ředitel klubu Tomáš Kučera. „Znamená to ale také, že při zápasech nebudeme otvírat tolik pokladen,“ upozorňuje fanoušky.

Novinkou jsou rovněž zálohované a vratné kelímky na pivo. „Tím omezíme nešvar, kterým je házení kelímků od piva na led. Za padesátikorunu už si to každý rozmyslí,“ usměje se.

V rámci oslav devadesáti let historie klubu se uskuteční opět tradiční retro zápas. Bude jím utkání proti Karlovým Varům a domácí celek se představí v unikátních dresech z jediné mistrovské sezony 1950 – 51.

Pokud se bude dařit, mělo by mužstvo letos dosáhnout 1500. vítězství v historii klubu. „K této metě nám chybí osmatřicet výher,“ pohotově Kučera doplní.