V něm bude chtít vylepšit své loňské umístění, kdy skončil v celkovém hodnocení až na předposledním dvaadvacátém místě z dvaceti tří  účastníků soutěže. „Letos by to mělo být lepší a měli bychom bojovat o play off," věří jediný český hráč v týmu Josef Straka.

Kromě něj jsou v týmu také dva slovenští hokejisté Rastislav Špirko a Branislav Mezei. Oba mají zkušenosti rovněž s českou extraligou.

Trenérský kvartet dává svým ovečkám do těla skutečně pořádně. Tréninkový den začíná už v sedm ráno rozcvičkou. Poté následuje velice výživná dopolední dvouhodinová fáze na ledě Budvar Arény a to samé čeká hráče ještě odpoledne. „Mají toho opravdu dost. Večer všichni lezou po čtyřech a na hotelu panuje až neuvěřitelný klid, vzhledem k tomu, že je tam třicet mladých chlapů," směje se Olga Voronová, která ruské hokejisty na jihu Čech provází a ač sama tvrdí, že není profesionální tlumočnicí, vládne velice dobrou češtinou.

Že je příprava skutečně mimořádně náročná, potvrzuje i Straka, jenž přitom začíná v Rusku svou už šestou sezonu. „Takhle tvrdě jsem v létě ještě nikde netrénoval," přiznává táborský odchovanec. „Pokud chceme být v sezoně úspěšní, musíme se dobře připravit," nepřipouští žádný kompromis trenér Andrej Šajanov.

Volnější den měli hokejisté Avtomobilistu pouze dnes, kdy si také trochu odpočinuli, když absolvovali exkurzi do Budějovického Budvaru a návštěvu hlubockého zámku. V neděli pak odehraje Jekatěrinburg přátelský zápas v Praze na Slavii.

S ubytováním a zázemím v Relaxačním a regeneračním centru na Hluboké, kde našel Avtomobilist svůj dočasný domov, panuje maximální spokojenost. „Do Budějovic a na Hlubokou jsme se dostali díky přátelským vztahům s vedením Mountfieldu. Všechno je tady na sto procent. Nemůžeme si vynachválit. Máme ideální podmínky pro trénink i veškeré zázemí," tvrdí trenér Šajanov. „Ubytování i stravování jsou na skutečně výjimečné úrovni," zdůrazní.

Veškeré letní úsilí klubu směřuje k jasnému cíli, kterým je v nadcházejícím ročníku KHL postup do play off. „Máme prakticky nové mužstvo s novým trenérem, přesto by postup do play off neměl být nereálným cílem," je přesvědčen.

Jedním z nových soupeřů Jekatěrinburgu v KHL bude letos vzniklý Lev Praha. „Určitě je dobře, že se v KHL objevují nové týmy. Navíc Praha je krásné město, takže tam rádi pojedeme hrát," usměje se.

On sám po minulé sezoně skončil jak v Barysu Astana, tak i u kazašské reprezentace. „V Barysu mi skončil kontrakt," nechtěl hledat žádnou senzaci ze svého konce u ambiciózního klubu. „Nový trenér z Astany bude zároveň a koučem národního mužstva Kazachstánu. Takhle si to představuje kazašský hokejový svaz," dodá na vysvětlenou.

Právě Barys Astana bude také prvním soupeřem českobudějovického Mountfieldu v letošní sezoně. Zápas se uskuteční v Budvar Aréně v pátek 3. srpna od 17.30. Jednotné vstupné na atraktivní duel s účastníkem KHL bude činit 50 korun.
V úterý 7. srpna  pak Mountfield odletí na turnaj čtyř týmů do Jekatěrinburgu.