Ještě ani neuběhla minuta a hosté už se museli bránit v oslabení, když šel za katr bek Robert Procházka za zdržování hry. Přesilovku Vajgar nejenže přestál bez úhony, ale ještě dokázal potrestat velkou chybu domácí obrany, která Zdeňku Špergerovi nabídla v 89. vteřině otevření skóre. V první třetině měli Jihočeši čtyři potrestané hráče, domácí Žihadla pouze jediného. Zatímco hosté všechna oslabení přežili, tak tu svoji početní výhodu zužitkovali. V přesilové hře, jež byla nařízena za špatné střídání, se po dorážce radoval Josef Mazanec.

Po změně stran se Vajgar nadále věnoval poctivé defenzívě, kterou podporoval výborně chytající Hynek Kůdela, jenž vyřešil trestné střílení Michala Telesze a zázračným způsobem i obrovskou příležitost Jana Trojana. To byl velice důležitý zákrok, neboť prakticky z protiútoku šel J. Hradec do tříbrankového náskoku. Luboš Voříšek jednoduše využil chybu domácího brankáře Jiřího Šťastného, jenž si myslel, že má puk pod lapačkou. Jindřichohradecký forward svou 11. trefou v sezóně vytáhl náskok hostů už na 3:0.

Po třetím gólu se v domácí kleci objevil Milan Máj, kterého hned počastovali nadějnými pokusy Šperger a Marek Dvořák. Budějovický gólman obě střely ustál a odstartoval obrat ve vývoji zápasu. Nejprve k sobě slepili snížení na 2:3 za 70 sekund Telesz a Ondřej Pěška. Následně po dalších čtyřech minutách už Marek Lupač tečí stav srovnal. Hosty vysvobodila až druhá siréna.

Na začátku 46. minuty vyfasoval Martin Brabec k pětiminutovému flastru nádavkem i trest ve hře a v přesilovce domácí Martin Sobotka zvrat dokonal, když za Kůdelovými zády skončilo jeho nahození. Zdálo se, že je s Vajgarem zle, ale Moravské Budějovice soupeři pomohly zpět do sedla svojí nedisciplinovaností. Nejdříve šel ven Roman Barták, pak nervy na uzdě neudržel Filip Randa.

V přesilovkách si jihočeský tým vypracoval tlak, který v zasloužené vyrovnání přetavil devatenáctiletý obránce Michail Potěchin. Hráč, jenž přišel coby posila z Kladna, trefil bombou od modré čáry šibenici a poslal mač do prodloužení, kde se asistencí podílel na rozhodujícím Procházkově gólu. Branka na 5:4 byla ukázkou chytrosti jejího autora, jenž od zadního mantinelu nahodil kotouč na Májovy betony.

„Měli jsme třígólový náskok, ale po chybách jsme o něj přišli. Domácímu mužstvu narostla křídla a vypadalo to s námi nedobře. V závěru jsme do toho dali všechno, podařilo se nám vyrovnat a v prodloužení získat druhý bod. Chválím hráče za předvedený výkon a děkuji našim fanouškům, kteří nás přijeli povzbudit," uvedl po utkání vedoucí mužstva Vajgaru Josef Kuliš.

Po velmi cenné výhře v prodloužení patří jindřichohradeckému týmu v tabulce třináctá příčka a před sebou má velmi těžký souboj, v němž už ve středu na svém ledě přivítá druhý Sokolov (18 hodin).

MORAVSKÉ BUDĚJOVICE – J. HRADEC 4:5 PP (0:2, 3:1, 1:1 – 0:1)
Branky a asistence: 34. Telesz (Lupač, Matějka), 35. Pěška (Vlašín, Gottlieb), 39. Lupač (Sechovec, Pelikán), 50. Sobotka (Trojan) – 2. Šperger (Trummer), 13. Mazanec (Lazorišák, Voříšek), 31. Voříšek (Lazorišák, Mazanec), 58. Potěchin (Mazanec), 64. Procházka (Potěchin, Trummer).
Střely na branku: 40:28. Vyloučení: 6:7, z toho Brabec (JH) 5 minut + trest ve hře a Šťastný (MB) 10 min. osobní trest.
Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Rozhodčí: Kareš – Huryta, Urubčík. Diváci: 302.
Vajgar: Kůdela – Procházka, Tržil, Potěchin, Šanda, Zich, Dvořák – Mazanec, Lazorišák, Voříšek, Trummer, Šperger, Macháček, Jasanský, Brabec, Milotinský, Tomšík.

Autor: Roman Pišný