Pod vedením trenéra Antonína Stavjani polykají hráči na ledě pořádné dávky. „Pořád jsme ještě v kondiční fázi přípravy,“ přikývne zkušený kouč. „Po dovolené jsme klukům dali krátký čas, aby se trochu zapracovali, ale fungujeme už v systému. Snažíme se dávat hráčům taková cvičení, která jsou právě součástí tohoto systému. Aby nad tím kluci také trochu přemýšleli,“ dodá.

S prvním týmem se momentálně připravují také dva nadějní dorostenci Martin Beránek a Matěj Toman. „Jeví se jako velice talentovaní. Proto chceme, aby si to zkusili. Pokud by byl v průběhu sezony jejich progres takový, že by mohli nakouknout do prvního týmu, tak aby to pro ně nebylo nové,“ vysvětluje Stavjaňa přítomnost dvou nadějných mladíků.

Oproti červnovým tréninkům už se nyní příprava odehrává na první ploše Budvar arény. Trenér v tom velký rozdíl nevidí, i když s úsměvem podotkne: „Je to blíž a v první hale není taková zima. Kvalita ledu je jiná než ve druhé hale.“

Dvojice mladých gólmanů Petr Kváča a Jiří Patera byla draftována kluby zámořské NHL. Situace kolem jejich dalšího působení se prý pomalu začíná vyjasňovat. „Stále se ještě jedná, ale předběžně počítáme s tím, že Petr Kváča by tady měl zůstat. Byť by měl odcestovat zhruba na týden na předsezónní kemp Colorada. Patera by měl odejít a bude chytat v zámoří,“ konkretizuje.

Motor tak bude mít s největší pravděpodobností stejnou trojici gólmanů jako v minulé sezoně. Petra Kváču budou doplňovat David Gába a po uzdravení Ondřej Bláha. „Pokud se nic zásadního nestane, tak by to tak mělo být,“ souhlasí kouč.

Pozitivní je, že tým až na výjimky zatím netrápí žádné zásadnější zdravotní problémy. „Honzu Bártu čeká ještě třítýdenní pauza a poté by měl začít s rehabilitací. Jinak všichni trénují bez omezení,“ pochvaluje si trenér. „Krátký výpadek měl Venca Nedorost, jenž bral antibiotika. Momentálně ale i on už trénuje naplno. Po operaci menisku si malinko stěžuje na vodu v koleně Jánko Mucha. Když jsem se s ním však bavil o pátečním utkání, tak potvrdil, že by neměl mít problém nastoupit,“ chválí si Stavjaňa.

Elitní centr, který by měl mužstvo posílit. To je velké téma, o kterém se v českobudějovickém hokeji hodně mluvilo. Momentálně ale není až tak aktuální, což potvrzuje i Antonín Stavjaňa. „Díváme se stále po hráčích ze zámoří. Jejich timing je ale trošku odlišný od našeho. V létě trénují hodně individuálně. A ti, kteří se chtějí poprat o smlouvy ve vyšších soutěžích, poté nastupují do předsezónních kempů. My jsme v trošku jiné situaci. Pokud jsme nikoho nepodepsali do této doby, tak to spíše vypadá, že počkáme až na někoho z těch, kteří nezískají kontrakt v zámořských soutěžích a budou ochotni jít do Evropy. Potom je možnost, že bychom se s někým domluvili.“

Pátečním duelem s Pavlodarem odstartuje devítidílný seriál přípravných zápasů. „V úvodních utkáních dostanou šanci především hráči, kteří jsou tady na zkoušce. Ti budou mít velký prostor. V pátek hrajeme doma, tak bychom chtěli představit také nové hráče. S tím by neměl být problém. V závěru už to budeme pilovat do stabilnějších formací. Teď mezi nimi bude ještě dost velký pohyb.“

Přípravné zápasy

pátek 4.8.: Motor ČB – Pavlodar (17.30)
úterý 8.8.: Plzeň – Motor ČB (17.30)
čtvrtek 10.8.: Pardubice – Motor ČB (17.30)
pátek 11.8.: Motor ČB – Korea (17.30)
úterý 15.8.: Motor ČB – Pardubice (17.30)
čtvrtek 17.8.: Motor ČB – Kladno (17.30)
úterý 22.8.: Motor ČB – Plzeň (17.30 ve Strakonicích)
čtvrtek 24.8.: Znojmo – Motor ČB (18)
úterý 29.8.: Kladno – Motor ČB (17.30)