Podstatná změna čeká v příští sezoně II. hokejovou ligu. Oproti předchozím letům totiž namísto tří skupin dochází k redukci jen na dvě, v nichž by se mělo představit celkem 30 týmů.

Početnější bude skupina A, kterou tvoří zástupci bývalé sk. Západ a většina týmů sk. Střed. Nové rozložení čítá 18 účastníků včetně jindřichohradeckého Vajgaru (viz infobox). V „moravské" skupině B se představí 12 mužstev.

„Na stole ležely tři varianty, tedy zachování tří skupin, rozšíření na čtyři nebo rozdělení jen na dvě části. Vzhledem k tomu, že se jednotlivé kluby mezi sebou nemohly shodnout, což je mimochodem každý rok stejné, nakonec jsme rozhodli o modelu se dvěma skupinami, které víceméně kopírují rozdělení republiky na českou a moravskou část," potvrdil pracovník Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Vladimír Schiefner, který má na starosti právě řízení II. ligy.

Vzhledem k vysokému počtu startujících se však skupina A bude hrát pouze dvoukolově – systémem každý s každým doma a venku – takže všichni v základní části absolvují 34 zápasů. Hracími dny jsou středa a sobota, v neděli se druhá liga hrát nebude.

Do play-off skupiny A postoupí 16 týmů. Osmifinále se odehraje na dvě vítězná utkání, čtvrtfinále a semifinále pak na tři. Finále se konat nebude, oba nejlepší celky si společně s vítězem skupiny B zajistí účast v baráži o I. ligu. Poslední dva celky po základní části přímo sestoupí.

„Zástupci klubů apelovali na to, že vyřazovací boje jsou pro ně z hlediska atraktivity, diváckého zájmu a s tím plynoucího zisku ze vstupného klíčové, takže jsme se rozhodli play-off skupiny A rozšířit o osmifinále a zapojit do něho co nejvíce mužstev," vysvětlil Vladimír Schiefner.

Z pohledu Vajgaru je jistě dobrou zprávou, že příznivci tentokrát nebudou ochuzeni o jihočeská derby s Táborem a Milevskem. Hokejisté Písku, kteří v baráži neodvrátili pád z I. ligy, však s největší pravděpodobností tuto soutěž hrát nebudou.

„V daném termínu nepodali přihlášku, nesložili vstupní poplatek ani nedoložili bezdlužnost, takže nevím, co by se muselo stát, aby Písek do druhé ligy zasáhl," krčí rameny Vladimír Schiefner, ale jedním dechem dodává, že konečné slovo o definitivní podobě a složení účastníků bude mít výkonný výbor ČSLH, který se sejde 19. června.

Skupina A má totiž zatím jen 17 celků a o posledním volném místě se teprve bude rozhodovat.
„Svaz oslovil Chotěboř, která nyní zjišťuje, zda sežene na sezonu prostředky, další možností je účast Zbraslavi," informoval.

Povinností všech druholigových celků bude rovněž nasazení tří až pěti hráčů ve věku do 22 let. O přesném počtu rozhodne na zmiňovaném zasedání rovněž výkonný výbor.

„Já osobně se přikláním k té horní hranici, protože podle mě je právě druhá liga ideální soutěží pro mladé hráče, aby získávali potřebné zkušenosti v seniorském hokeji," míní svazový funkcionář.

Jindřichův Hradec by měl do soutěže vstoupit v sobotu 14. září domácím duelem s Jabloncem.

ROZDĚLENÍ II. LIGY
SKUPINA A
Nymburk, Pelhřimov, Milevsko, Vrchlabí, Děčín, Klatovy, Tábor, Jindřichův Hradec, Jablonec nad Nisou, Sokolov, Klášterec nad Ohří, Kobra Praha, Žďár nad Sázavou, Řisuty, Moravské Budějovice, Bílina, Kolín, Chotěboř (?).
SKUPINA B
Karviná, Valašské Meziříčí, Frýdek-Místek, Nový Jičín, Poruba, Opava, Přerov, Prostějov, Vsetín, Hodonín, Technika Brno, Břeclav.