Zdá se, že je dost času, ale otázek není stejně méně. Hokejová reprezentace odlétá na mistrovství světa do Německa 7. května. Přesto už od středy probíhá první přípravný kemp.

„My musíme začít trénovat, někteří kluci nebyli dlouho na ledě. Tak to je každý rok. Loni to bylo stejný. Musíme začít trénovat, nejde se jen sejít jak banda u piva a říct si: pozítří jdeme na Švýcarsko,“ má jasno Josef Jandač, asistent Vladimíra Růžičky.

Kdo má šanci na šampionát? Šanci mohou mít i hráči, kteří s hokejem začínali v Jindřichově Hradci.
Jména se nedozvíte, není divu. Soutěže ještě všude probíhají, proč tedy střílet od boku. „Nechci říkat, kdo má šanci a kdo ne. Vzpomeňte si, jak to bylo loni. I ti, kdo ji jakoby neměli, pak na šampionát jeli. Podívejte se na Štěpánka, který skoro žádnou šanci neměl, odjel a shodou okolností a náhod nakonec jel,“ říká Jandač.

Pojede Jaromír Jágr? Otázka, která zatím nemá odpověď. Zklamání z nevydařené olympiády stále přetrvává. Stejné pocity má i Petr Čajánek. Také neví. Obdobně jsou tedy na tom i trenéři.

„S nimi je v kontaktu Vláďa Růžička. Nemůžu k tomu podat moc informací. Jágr je zklamaný, sám se musí rozhodnout, jestli chce jet. Řekl, že nám dá vědět. Záhy. Necháme na něm, jestli najde motivaci se po dlouhé pauze připravit na šampionát. S Čajánkem je něco podobného,“ tlumočí Jandač.

A co brankář Tomáš Vokoun? Nejdříve ne, poté přislíbil, že zájem by měl. Pokud by opravdu kývl, je jasno. On bude jednička. Kdo bude za ním je ve hvězdách. „To je předčasné. Uvidíme, jakou bude mít Štěpánek formu a jestli pojede Vokoun. Ten by pro nás byl samozřejmě nominační jistota. Navíc jsou tady i jiná jména. Brankáři, které už jsme točili. Schwarz, Salák, možná Pavelec z Atlanty. Možná i Dominik Hašek, to je kromě Vokouna vlastně jediný zkušený gólman v nabídce,“ povídá Jandač. Ale jedna jistota tu přece je. „Když Vokoun ano, tak ne Hašek. Je to ještě daleko. Ale když pojede Voky jako jednička, tak je podobný scénář jako v případě olympiády. Dvojku a trojku by měli dělat mladší gólmani, aby sbírali zkušenosti,“ říká Jandač.

A „vzpurný“ Jiří Hudler? Ten řekl, že ze sebe nebude dělat blbce. Že nebude trénovat šest týdnů, a nakonec by neměl jet na mistrovství světa. Tak jako tomu bylo i s olympiádou, kde se nevešel do třiadvacetičlenné nominace. „Nemám k tomu komentář. Je to jeho rozhodnutí, volba. My to respektujeme. Přemlouvat ho nebudeme,“ je rezolutní Růžičkův asistent.