Je váš návrat do mateřského klubu splněním nějaké dlouhodobé vize nebo dokonce snu? Přišel v ten pravý čas?
Pokud se týká načasování z rodinných důvodů, tak to přišlo určitě v pravý čas. Hokejově by se samozřejmě daleko lépe vracelo do extraligy, ale situace je prostě taková, jaká je. Až sezona ukáže, jaké to bude. A jestli se návrat povedl, nebo ne, to bych raději hodnotil až po sezoně.

Stačil jste už za tu krátkou dobu po podpisu smlouvy třeba také někdy zalitovat, že jste se vrátil ze zahraničí?
Ne. K tomu už se člověk nemůže vracet. Co bylo, to bylo. Teď je tady pro mě nový začátek a nová výzva. Takhle jsem to bral, i když jsem před lety z Budějovic odcházel. Venku jsem nakonec zůstal docela dlouho. Déle, než jsem sám předpokládal. Za ničím se však neotáčím. To rozhodně ne.

Po dlouhých letech v zahraničí je příjemné najednou trávit zase volný čas doma ve svém rodném městě?
Teprve si na to postupně zvykám. Touhle dobou už jsem většinou býval pryč. Když jsem působil v zahraničí, tak jsem odjížděl každý rok koncem července. Ještě jsem si pořádně nezvykl, že jsem najednou pořád doma.

Vyhovuje vám, že jste po letech zase v kabině, kde se mluví česky a hlavně tam běží náš specifický humor?
To byla věc, která mi v zahraničí hodně chyběla. Asi nejvíc. Je fakt, že máme trošku specifický humor a česká kabina dokáže žít úplně jinak než jinde. Když se venku naučíte jazyk, tak je to také dobré. Ale přece jen je to jiné. Srandu v kabině jsem postrádal.

Lákala vás při návratu do Budějovic také možnost zahrát si se svými bývalými spoluhráči z mládí Václavem Nedorostem a Filipem Novákem?
Rozhodně. Na oba jsem se moc těšil. Jsou tady i další kluci, které jsem znal už předtím. S Vencou Nedorostem a Filipem Novákem jsem toho ale hodně prošel už od mládeže a s nimi to bylo skutečně příjemné shledání. Jsem rád, že s nimi mohu zase hrát.

Co vám řekly odehrané přípravné zápasy o kvalitě vašeho týmu?
Mrzí mě, že jsme nedotáhli do konce dobře rozehrané zápasy s extraligovými soupeři Plzní a Pardubicemi. Pokaždé jsme vedli 2:0, ale ani jednou jsme to neudrželi. Ale odveta s Plzní nám vyšla parádně. Vyhráli jsme vysoko 6:1 a ten zápas se nám opravdu povedl. Podařilo se nám rozstřílet korejský národní tým, kdy nám tam napadalo opravdu úplně všechno. S Kladnem to byl hokej soupeřů, kteří se budou potkávat ve WSM lize. První ligu jsem já osobně strašně dlouho nehrál a sledoval jsem ji jenom z pohledu kluků z Motoru. Celá soutěž pro mě bude nová a teprve si na ni budu zvykat.

Sledujete posilování soupeřů, kteří by se s vámi měli prát o postup do extraligové baráže?
V tuto chvíli se musím přiznat, že to vůbec nesleduji. Soustředím se jenom na náš tým a nevím, jak je na tom který ze soupeřů. Po prvních mistrovských zápasech uvidíme, jak situace vypadá.

Hovoří se o možnosti hostovat v průběhu základní části v některém z extraligových klubů nebo třeba v zahraničí. Kromě Václava Nedorosta a Filipa Nováka by se tato varianta mohla týkat i vás. Kývl byste na ni?
Tahle varianta je otevřená. Ani v tomto směru však nepřemýšlím až tak dopředu. Podobné věci se upečou většinou ze dne na den. Teď jsem tady v Budějovicích. A teprve, když něco přijde, tak to začnu řešit.

Od začátku přípravy nosíte na hrudi kapitánské céčko. Byl jste zvolen, nebo vás určili trenéři?
To se prostě tak seběhlo. Trenéři mi řekli dva dny před prvním zápasem, že céčko budu mít.

Co pro vás tato funkce znamená?
Samozřejmě je pro mě pocta mít na dresu céčko. Na druhou stranu už je jiná doba a teď potřebujete mít dvaadvacet kluků, kteří budou tahat. A je úplně jedno, jestli budou mít na dresu céčko, áčko nebo nic. Jeden nebo dva hráči sami nic neuhrají. Všechno je to o týmu.

Jste si vědom, že kapitán by měl být jakousi spojkou mezi trenéry a zbytkem týmu? A také nese větší zodpovědnost za mužstvo nejen na ledě.
Na ledě jsme si tak nějak všichni rovni, když to tak řeknu. Kapitán by ale měl skutečně obstarávat komunikaci mezi trenéry a mužstvem. Této zodpovědnosti se nezříkám a věřím, že je to věc, která bude fungovat úplně normálně.

Nejen s trenéry, ale kapitán by měl komunikovat také při zápasech s rozhodčími. Na to jste také připraven?
Komunikace s rozhodčími k tomu také patří, i když v tom se zrovna moc nevyžívám. To už musí opravdu být, abych řval na rozhodčí. Chyby dělají všichni a řvaní ničemu nepomůže. Naopak se to kolikrát otočí proti vám. Věřím, že najdeme komunikaci na normální úrovni.

Byl jste už v minulosti někdy kapitánem?
Chvilku jsem měl céčko ve Švýcarsku v Ambri-Piotta. Několikrát jsem měl áčko jako zástupce kapitána. Také v době, kdy jsem byl v Budějovicích naposledy. Kapitána jsem dělal také někde v juniorech.