Zatímco doma své soupeře Jihočeši sice neválcují, ale na druhou stranu se strojovou pravidelností vyhrávají, venku jsou jejich výkony podstatně horší.

Dokumentoval to i poslední zápas ve Frýdku – Místku, kde Motor podlehl 3:5 a trenéři žehrali především na katastrofální začátek zápasu. „Už je to opravdu obehraná písnička," posteskne si i trenér Antonín Stavjaňa. „Je velká disproporce mezi našimi zápasy doma a venku," dodá.

Trenéři zkouší všechno možné, aby dokázali mužstvo probudit i při venkovních zápasech. „Nachystali i jsme třeba změnu, že děláme poradu až přímo před zápasem. Před venkovními duely půjdeme trénovat na druhou plochu, abychom byli jakoby na jiném stadionu. Snažíme se co nejvíce pracovat se psychikou týmu, aby se to nějakým způsobem zlomilo," přeje si kouč.

Jistým problémem je samozřejmě i marodka, která má rovněž vliv na výkony týmu. „Je jasné, že kdybychom měli sestavu vyskládanější a marodi byli zpátky, tak by jistota v našem výkonu byla asi větší. S kolegou Martinem Štrbou se ale shodujeme v tom, že podobné zápasy se musí ubojovat. Mužstvo se k tomu musí postavit i přes nepříznivé vlivy. Tady se ukáže charakter, který pak potřebujeme hlavně v play off. Nezdolná bojovnost v utkáních, kdy se nekouká na krásu a umění, ale hraje se na srdíčko," zdůrazní Antonín Stavjaňa.

Největším problémem jsou právě samotné začátky utkání venku, které hokejisté s velkým M na prsou nezvládají. „Je pravda, že vždycky začneme hrát až v momentu, kdy prohráváme o dva góly. To se potom špatně dohání," dobře si trenér uvědomuje. „Navíc mužstvo, které má náskok, tak se zatáhne více do obrany. Sice pak můžeme hrát ofenzivněji. Doma bychom takové zápasy možná ještě byli schopni přetlačit. Venku se to ale otáčí hrozně špatně."

Najít recept na výrazně zlepšení vstupů do zápasů na ledě soupeřů ale není zase až tak jednoduché. „Udělali jsme jinak rozcvičku. Prostě zkoušíme hledat různé cesty, aby to hráčům, jak se říká, sepnulo na ten správný režim," usměje se zkušený trenér.

S Ústím hrají Jihočeši doma, což se jeví jako značná výhoda. Slovan je tým, který hodně gólů dává, ale také jich značné množství inkasuje. Také na tyto poznatky Stavjaňa své hráče před utkáním upozorní. „S Ústím jsme letos hráli už dvakrát a oba zápasy byly podobné. Ten v létě v přípravě i ten letošní první mistrovský. Je to soupeř, který velice dobře bruslí a hraje hokej nahoru – dolů. Tím se samozřejmě otevírají vrátka do defenzivy. Věřím, že hráči naskočí na náš domácí režim. Kvalitní bruslením a celoplošným tlakem by zápas měli zvládnout," je přesvědčen.

Zatímco většina soupeřů jezdí do Budvar arény především bránit, ze strany Ústí by mohlo jít o ofenzivnější výkon. „To se ale samozřejmě bavíme v hypotetické rovině. Až samotný zápas ukáže, jak se bude vyvíjet. Máme velice dobrou domácí sérii a je jasné, že ostatní týmy tady nechtějí hrát nějak naivně. Uvidíme až co přinese samotný zápas, " nechce kouč předbíhat.

Severočeši nejsou venku zatím příliš nebezpeční. Uhráli jen pouhých šest bodů a ani jednou nezvítězili v normální hrací době. Tímto faktem se ale domácí trenéři příliš nezabývají. „Každý zápas je úplně jiný," má Stavjaňa jasno.

Co kouče trápí, je marodka. Ta zůstává prakticky ve stejném počtu. Do hry se sice vrací obránce Dušan Žovinec, ale mimo je naopak se zlomeným palcem kanadský bek Mitch Fillman. „Po Čendovi Pýchovi je to už druhý ofenzivní obránce se zlomeninou na ruce," posteskne si.

S tréninkem po zlomenině žebra pomalu začíná Ján Mucha. „Uvidíme, jak se bude cítit. Samozřejmě je u něj problémem také tréninkový výpadek. Tím, že bude k dispozici Dušan Žovinec, tak tři obranné dvojice máme," zdůrazní trenér.

V útoku chybí dlouhodobě zraněný kapitán Lukáš Květoň a aktuálně také stále se lepšící junior Ondřej Šulek, jehož čekají s reprezentační devatenáctkou tři přátelské zápasy ve Finsku. V sestavě by ho měl nahradit Dominik Točík, jenž jinak hostuje v Táboře.