Hosté připravili naprosto nečekaný tah, když po pondělní vychytané nule nechali brankáře Pince jen na střídačce a do branky poslali jeho náhradníka Vošvrdu. Domácí střídačka pouze zamíchala složením útočných řad.

Jihočeši sice byli od úvodních minut aktivnější, ale do šancí se moc nedostávali. To na druhé straně to hořelo víc. Bekhendovou tutovku Bartoviče v přesilovce zlikvidoval skvělý Kovář a domácí gólman si poradil i v závěru třetiny s trestným střílením Urbana.

Ani po změně stran se obraz hry příliš nezměnil. Domácí se nutili do útoku, ale mimořádně tvrdě a obětavě bránící soupeř je k ničemu moc nepouštěl.

Největší možnost skórovat měli Jihočeši v minutové přesilovce pět na tři, ale sehráli ji hodně špatně. Ve 36. min. se ale trefil kanonýr Nedvěd, když za Kovářova záda umístil odražený kotouč.

Pouhých jednadvacet vteřin po začátku třetí třetiny přišla druhá rána. Po chybě v rozehrávce nacentroval Nedvěd před branku a osamocený Urban polovysokou holí usměrnil kotouč podruhé za Kovářova záda.

Za necelé tři minuty naštěstí vrátil Mountfield do zápasu Kašpařík šikovnou tečí Kranjcovy střely. Kontaktní gól vybudil domácí celek k mohutnému náporu. Narušilo ho pouze druhé trestné střílení hostí, které kryl Kovář pro změnu Bartovičovi.

Místo vyrovnání ale pečetil do prázdné domácí branky při power play Nedvěd.

Branky a nahrávky: 43. Kašpařík (Kranjc, Červený) – 36. P. Nedvěd (Bartovič, T. Urban), 41. T. Urban (P. Nedvěd, Bartovič), 59. P. Nedvěd (T. Urban, Čakajík). Rozhodčí: Minář, Hribik – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:10, navíc Kuchejda – Ulrych a Bartovič oba 10 min. Bez Využití. Diváci: 5373. Stav série 1:3.

České Budějovice: Jakub Kovář – Ptáček, Kranjc, J. Novák, Mikuš, Němeček, Kolarz – Kotalík, Kašpařík, Šimánek – Gulaš, Langhammer, Martynek – Kuchejda, Mertl, Burian – Podlešák, Červený, Horna. Trenéři: F. Výborný a Kupka.

Liberec: Vošvrda – Trončinský, Derner, Čakajík, Výtisk, Roth, Moravec, Štich – T. Urban, P. Nedvěd, Bartovič – Bárta, Vantuch, Špaček – Kudrna, Vak, Víšek – Ulrych, Kica. Trenéři: Kalous a Pešán.

Milan Kupka (Mountfield): „Měli jsme velký problém dostat se přes soupeřovu obranu. A když už jsme se přes ni několikrát dostali, tak jsme naše šance nevyužili. To rozhodlo. Musíme se soustředit na pátý zápas v Liberci a uděláme maximum, abychom sérii ještě vrátili domů."

Filip Pešán (Liberec): „Bylo to prakticky identické utkání jako v pondělí. Bojovalo se o každý centimetr ledu. V první třetině jsme mohli soupeři odskočit, ale nevyužili jsme šance. Důležitý byl náš první gól. I když v závěru soupeř snížil, tak už jsme si důležité vítězství pohlídali. Nasazení gólmana Vošvrdy bylo rozhodnutím hlavního trenéra, které jsem já podpořil."