Jihočeši tentokrát předvedli kompaktní výkon a vyhráli zcela zaslouženě. Především ve druhé třetině svého soupeře výrazně převýšili. Po čtyřiceti minutách byl na ukazateli skóre stav 3:0 a v závěrečném dějství už si domácí vítězství pohlídali.

Spokojen byl i trenér vítězů Antonín Stavjaňa. „Dosud jsme hráli kromě zahraničních soupeřů s extraligovými celky. Poprvé jsme podstoupili konfrontaci s první ligu, ale stále je to jen příprava. Potěšil nás výsledek. Utkání se odehrálo v solidním tempu, i když jsme pořád ve stadiu zkoušení a testování. Přesto je vidět, že jednotlivé formace se nějakým způsobem stabilizují,“ zhodnotil zápas.

Poprvé nastoupil v českobudějovickém dresu obránce Patrik Marcel. Nevysoký (175 cm), ale skoro metrákový a mimořádně osvalený bek, který má na svém kontě i několik odboxovaných duelů v amatérském ringu, si nevedl vůbec špatně. Hráč Plzně, jenž naposledy působil v druholigových Klatovech, nabídl nejen slibovaný důraz, ale působil i hokejově.

„Důrazného obránce hledáme,“ připouští Stavjaňa. „Na zkoušce tady byl Miloš Jáchym, ale nevyznělo to úplně tak, jak bychom si představovali. Na Patrika Marcela jsme měli tip už v minulosti. Teď přišel čas, abychom ho vyzkoušeli. Zatím s námi absolvoval jen jeden trénink a jeden zápas, takže je brzy na nějaké hodnocení. Do konce měsíce u nás bude na zkoušce. Pokud obstojí, tak uvidíme, co bude dál,“ nechce trenér předbíhat. „Dnes obstálo celé mužstvo. Počkejme si na příští týden, kdy nás čekají dva těžké zápasy.“

Filip Vlček
Velice slibný výkon i výsledek, hokejisté Motoru zvítězili nad Kladnem 3:1



Testovaní hráči obránce Miloslav Jáchym a útočník Radek Prokeš naopak na zkoušce neuspěli a budou si hledat jiné angažmá. Odkládá se také rozhodnutí o osudu Petra Gřegořka, který se pokouší vrátit do velkého hokeje, ale brzdí ho problémy se zády. „U něj nejsme tlačeni časem a ještě mu dáme nějaký prostor. Nespěcháme na něj,“ vysvětluje Stavjaňa.

S aktuálním kádrem půjde klub do sezony. „Včetně zraněných Bárty a Květoně máme třináct útočníků. A k tomu celou juniorku, která je kdykoliv k dispozici prvnímu týmu. Chceme, aby naši mladí dostávali příležitost,“ zdůrazňuje generální manažer klubu Stanislav Bednařík. „To ale neznamená, že nesháníme případné posily. Minimálně jednoho centra bychom rádi přivedli. Současný kádr má však podle nás takovou sílu, abychom s ním mohli sezonu zahájit,“ je přesvědčen.

Roli při tvorbě kádru hraje i fakt, že do Vánoc bude moci figurovat na soupisce pro každý duel vždy jen sedmnáct hráčů v poli seniorského věku a jeden junior. „Máme třináct útočníků a sedm beků. To je dvacet hráčů, z nich pokaždé nastoupí jen sedmnáct. Myslím, že máme optimální počet hráčů,“ míní Bednařík.

Filip Vlček
Filip Vlček je rád, že už nejezdí s odtahovou službou a může hrát zase hokej

V přípravném období čekají Motor už jenom tři přátelské zápasy. Ten poslední odehrají v úterý 29. srpna na Kladně a pak je čeká poměrně dlouhá jedenáctidenní pauza do úvodního prvoligového duelu. který odehrají v sobotu 9. září v Litoměřicích. „Jeden zápas nám tam vypadl. Bohužel všechny týmy už mají nasmlouvaný svůj program, takže tam asi budeme mít větší pauzu. Není žádný případný soupeř na takové úrovni, kterou bychom chtěli. Nechceme hrát s druhou ligou, takže poslední zápas asi odehrajeme na Kladně,“ má jasno Stavjaňa.

Strakonice zažijí v úterý hokejový svátek. V přátelském utkání se zde od 17.30 střetnou loňský vítěz WSM ligy ČEZ Motor České Budějovice s extraligovou Škodou Plzeň. Utkání se odehraje v rámci oslav 650 let založení města.
Zájem o utkání je velký. „V předprodeji se zatím prodalo kolem pěti set lístků. Těžko odhadovat, ale mohlo by být plno,“ věří místopředseda strakonického hokejového klubu Roman Heimlich. Kapacita stadionu Na Křemelce je 2500 diváků.