Postup do finále je bezesporu úspěchem. Hodnotíte to ve vedení klubu také tak?

Určitě je to dobrý výsledek. Mezinárodní zápasy nám ukázaly spoustu zajímavých věcí. Dobrou a urputnou obranou, která nám přinesla úspěchy i na začátku minulé sezony, jsme zabodovali. Některé zápasy jsme uhráli i s trochou štěstí, ale v každém případě to můžeme hodnotit jako sportovní úspěch. To je bez debaty.

Z dosavadních sedmi zápasů váš tým šestkrát vyhrál. Nepřekvapila vás až taková pozitivní bilance?

S hráči budeme účast v European Trophy hodnotit až po posledním zápase se Spartou. Mužstvo v každém případě prokázalo velkou odolnost. V těžkých zápasech hráči dokázali jít do nepříjemných situací a přijmout ránu. Povětšinou dokázali nereagovat podrážděně nebo arogantně. Tým prokázal schopnost být odolný, což by mělo být prospěšné v případné účasti v play off. Potvrdilo se, že máme výborného gólmana, kterého jsme podpořili kvalitní obranou. Rezervy ještě máme v produktivitě a v součinnosti v obranném pásmu. Musíme zapracovat i na přesilovkách. Máme na čem pracovat. Výsledky to ale jsou super a mile nás překvapily.

Mohl byste přiblížit systém finálového turnaje, který se uskuteční od šestnáctého do osmnáctého prosince ve Vídni a v Salcburku?

Osm účastníků bude hrát systémem play off. My nastoupíme ve čtvrtfinále a pak i v případném semifinále nebo zápase o umístění ve Vídni. Finále se bude hrát v Salcburku. Ve čtvrtfinále nás čeká první nebo druhý celek Severní divize. Buď to bude Jokerit Helsinky nebo Lulea. Každý účastník odehraje tři zápasy, které určí celkové pořadí.

Je účast ve finálovém turnaji finančně honorována?

Ano. Za účast v turnaji dostáváme finanční odměnu, která částečně pokryje náklady spojené s účastí v soutěži.

V European Trophy jste jednoznačně uspěli. Podařilo se vám však také vyzkoušet některé především mladé hráče, k čemuž by zápasy v přípravném období také měly sloužit? Třeba v brance odchytal úplně všechna utkání Jakub Kovář.

Sestavu na zápasy tvoří hlavně trenéři. A pokud se rozhodli Kubu plnohodnotně vytížit, tak je to po dohodě s ním. On to bere i trochu kondičně, protože v létě byl dlouho na mistrovství světa v době, kdy mužstvo už trénovalo. Budeme předpokládat, že se neunaví a forma mu vydrží. Sestavu konzultujeme, ale hlavně je to práce trenéra, který jí dává finální podobu.

Z nových hráčů nastupovali v evropské soutěži prakticky jen obránce Vráblík z vlastní juniorky a ve dvou zápasech se objevil zkušený bek Miroslav Dvořák. Obstáli?

Vráblík prokázal, že by se mohl stát plnohodnotným členem kádru. Také Dvořák se jevil velice dobře. Pomáhal nám v tréninku, odvedl dobrou práci a chtěli jsme ho vidět také v zápase, jak by to zvládal, protože jeho historie není až tak blyštivá. Možná pro jeho kariéru byla škoda, že tady nedostal v minulosti větší prostor. Nevypadalo to, že by se na extraligu nedokázal připravit. I když je mu už šestatřicet let.

Kromě Vráblíka ale další mladíci šanci nedostali.

Mladí hráči se do hry opravdu nedostali, ale bude na to prostor po celý rok, protože většinou máme pořád nějaké hráče na marodce. Dva útočníci Marek a Seidl jsou neustále připraveni naskočit a máme je pod dohledem. To samé platí v případě obránce Kříže, který by šanci dostal, ale byl na akci reprezentační devatenáctky, kde odehrál výborné zápasy. Je to další hráč, který je připraven.

Čeká vás poslední zápas základní skupiny European Trophy proti Spartě. V případě vítězství za tři body bude mít jisté prvenství ve Východní divizi. Je to pro vás důležitá meta?

Pokud budeme chtít vyhrát celý turnaj, tak musíme stejně porazit každého. Po celou dobu soutěže jsme nekalkulovali a pokud se trenér Výborný rozhodne dát větší prostor mladým, tak proč ne. Určitě by mohlo sehrát roli, že už máme jistý postup do finále. Hlavně je dobře, že jsme postupem do finále dokázali všechny překvapit a bude se o nás vědět. Už v přípravné fázi sezony jsme ukázali, že máme silný tým. Uvidíme, jaký respekt to u soupeřů vzbudí.

Start extraligy se pomalu blíží. Mohl byste říct pár slov k aktuálnímu kádru? Na postu brankáře je jasnou jedničkou Jakub Kovář. Ze střídačky mu bude krýt záda mladý Kantor, roli dvojky bude ale plnit Hrubec, jenž hostuje v Třebíči. Budete shánět ještě nějakého zkušeného gólmana na střídavý start?

Máme rozjednané tři gólmany. Ještě to ale musíme doladit. Je to něco za něco. Když si odněkud vezmeme gólmana, tak tam zase musíme dát k dispozici nějakého našeho hráče. Budeme to řešit dát. Jména bych ještě nechtěl prozrazovat, abychom o tyto brankáře nepřišli.

V obraně máte šest jistých jmen. Kdo je připraven dál?

Máme tři zkušené obrany: Ptáček – Kranjc, Novák – Vydarený a Kolarz – Mikuš. Sedmým obráncem je Vráblík. Řešíme Romana Němečka z Písku, máme připravené naše juniory Kříže a také Semráda. Máme vytipované i některé obránce na střídavý start z první ligy. K tomu je Míra Dvořák a navíc na hostování v Třebíči máme Havrana s Dietzem.

Dvořák začne sezonu kde?

O tom se teď budeme bavit a budeme to řešit. Hrál nižší soutěže v Německu a Rakousku. Budeme přemýšlet o tom, že bychom ho případně mohli nějak využít.

V útoku máte početně kádr nejširší.

Je pravda, že tam máme docela kam sáhnout. Podle toho, jak vypadala příprava, tak první lajna ve složení Martynek – Kašpařík – Šimánek fungovala docela dobře. Šimánek s Martynkem by pouze mohli zvýšit produktivitu. Kašpařík v tomto období hraje podstatně lépe než loni.

Druhá řada bude hrát v ustáleném složení Langhammer s křídly Gulašem a Květoněm?

Květoň byl na vyčištění kolena, takže toho v přípravě moc neodehrál. Langhammer musí přidat a musíme toho z něj vymačkat více. Jeho potenciál je podstatně vyšší. To samé se týká i Gulaše. Je fajn, že dal nějaké góly, ale on sám nejlépe ví, kde ho tlačí bota.

Třetí řada stále ještě mladíků Pšurný – Mertl – Kuchejda působí svým živým způsobem hry nesmírně sympaticky.

Co se hry dopředu týče, tak hrají opravdu super. Dokáží dostat pod tlak kohokoliv. Bývají na ně fauly a jejich produktivita je na slušné úrovni. Musí ale výrazně vylepšit práci dozadu a součinnost s obránci.

Při zranění Pletky doplňoval ve čtvrtém útoku zkušené matadory Sailera a Mikesku mladík Červený. Jak si vedli vašima očima oni?

Sailer to zvládl a Červený jde ohromně nahoru. U Michala Mikesky musí dojít k markantnímu zlepšení. Budem s ním mít pohovory.

Zbývá ještě Martin Podlešák. Pro jakou roli počítáte s ním?

Momentálně má volno, protože prodělal lehčí otřes mozku. a má volno. Je to hokejista do defenzivy, který si svoji roli plní. Velice obětavý hráč, který zaskakoval v různých řadách podle potřeby.

Václav Pletka byl na operaci s ramenem. Kdy můžete počítat s ním?

Zranil se ve druhém utkání ve Finsku a bude mít delší pauzu. Jeho rehabilitace bude trvat zhruba dva měsíce a naskočit by měl asi koncem října. Máme ale kam sáhnout. Připraveni jsou Marek, Seidl, Heřman, Polodna, Ferebauer, Burian. V útoku problém není.

Kdy se vrátí do hry Mertl a Podlešák?

Mertl má výron v kotníku, Podlešák má pět dní klidu. Není to nic vážného, oba by měli naskočit koncem týdne.