Vajgar v létě na vlastní žádost opustil kouč Milan Kupka a u kormidla jej od srpna nahradil Jaroslav Brabec (na snímku), který v posledních třech letech působil jako šéftrenér mládeže v Příbrami. Ten s týmem absolvoval šest přípravných duelů, v nichž si jeho svěřenci připsali bilanci čtyř vítězství, jedné remízy a jedné porážky.

„V první řadě jsem potřeboval poznat jednotlivé hráče, jak se projevují v tréninku i při zápase. Příprava splnila svůj účel, nyní již vím, co od koho očekávat a vykrystalizovala se i sestava pro úvod soutěže. Ne na všechny se zprvu dostane, ale jsme na jedné lodi," podotkl 43letý Jaroslav Brabec.

Podle jeho mínění je současný kádr velice kvalitní, ale realita se ukáže až v ostrých soubojích o druholigové body.
Novými tvářemi jsou gólman David Gába, obránci Jakub Kořínek, Ivo Kotaška, Petr Zich a útočníci Ota Lazorišák, Jan Milfait, Petr Kuchta či Tomáš Chlubna.

Trenér už si také vybral, kým obsadí klíčový post brankářské jedničky.
„Určili jsme Davida Gábu, který u nás hostuje z Motoru. Prokázal, že má patřičnou kvalitu a vzhledem k tomu, že v Budějovicích momentálně nepatří mezi dva první brankáře, bylo by škoda, aby nechytal. Potenciál v sobě určitě má. Nicméně dostane se i na Tomáše Kubeše, u něhož si cením, jakým způsobem roli dvojky přijal," vyzdvihuje kouč.

Obranné i útočné řady Vajgaru jsou namixované ze zkušených hokejistů i mladíků, kteří teprve získávají ostruhy. Prim by měli udávat především ostřílení harcovníci, jmenovitě Stanislav Jasečko, Ivo Kotaška, Zdeněk Šperger, Ota Lazorišák či Luboš Voříšek, jenž zároveň plní roli hrajícího asistenta trenéra.

„Týmovou chemii by měli určovat právě oni, to je jasné. A tito rutinéři dokazují, že potřebnou kvalitu mají. Nicméně i někteří mladí, třeba Tomáš Tržil, si o hlasitě řekli o místo v sestavě," tvrdí.
Kouče však mrzí, že kvůli zranění na delší dobu vypadl českobudějovický forvard Jiří Ferebauer, jehož řada s Josefem Mazancem a Lazorišákem se v přípravě jevila jako nejúdernější.
„Jé to škoda, ale takový je hokej. Je na nás, abychom jej v této formaci plnohodnotně nahradili ku prospěchu týmu."

Otázky na téma stanovených cílů Jaroslav Brabec nemá příliš rád. „Naším prvořadým zájmem je přilákat do hlediště co nejvíc příznivců, pro ně se přece hokej hraje. A to je podmíněno výsledky a výkony. Když budeme předvádět dobrý hokej a získávat body, projeví se to na postavení v tabulce, budou spokojeni diváci, vedení klubu i samotní hráči," pronesl jindřichohradecký lodivod.

Od svých svěřenců bude požadovat především zodpovědnost a disciplínu.
„Od toho se všechno odvíjí. Každý z hráčů zná svou roli a měl by se jí držet. Pokud bude plnit úkoly, budě dělat i méně chyb. Kdo se jich vyvaruje, ten většinou zvítězí. A pokud k tomu potom přidá i něco navíc ze svého umění, jedině dobře," nastínil jednoduchou a účelnou strategii.

Druholigová skupina Západ, v níž Jihočeši figurují, bude mít stejně jako v uplynulém ročníku 17 účastníků, neboť výkonný výbor hokejového svazu kvůli nesplaceným dluhům zkraje tohoto týdne potvrdil vyloučení Berouna, což znamená, že Vajgar bude mít hned ve druhém kole příští víkend volno.

Trenér Jaroslav Brabec považuje za jednoho z hlavních favoritů Kolín, který se na konci minulé sezony v baráži neúspěšně ucházel o postup do I. ligy, jinak je však ve svých soudech opatrný.
„Kvalitní bude určitě hned náš první protivník z Vrchlabí, velkou ofenzivní silou, jak jsme se mohli přesvědčit, disponuje třeba Pelhřimov, ale u druholigových mužstev je těžké předem ukázat na ta, která by měla hrát na špici tabulky. Kádry se hodně mění nejen před každou sezonou, ale vzhledem ke spolupráci s týmy z vyšších soutěží a rotaci hráčů i před jednotlivými zápasy. Moudřejší budeme až po odehrání několika kol," domnívá se.

Je mu však každopádně jasné, že dobrý vstup do soutěže je velice důležitý. Jeho mužstvo je nejen před sobotní premiérou proti Vrchlabí plné odhodlání.
„Trpělivost, zodpovědnost a pokora, to je naše krédo. Lidi budou zvědaví, jak jsme se na sezonu připravili a my uděláme všechno proto, aby po zápase odcházeli spokojení. Začínáme od nuly a už se moc těšíme," dodal Jaroslav Brabec.

Kádr KLH Vajgar Jindřichův Hradec

Brankáři:
Ondřej Bláha, David Gába (oba host. z ČB), Tomáš Kubeš.
Obránci:
Aleš Dvořák (host. z Hluboké), Ondřej Chmel, Stanislav Jasečko, Tomáš Kohút, Jakub Kořínek (host. ze Sparty), Ivo Kotaška (host. z ČB), Adam Popelka, Robert Procházka, Ondřej Šanda (host. z Příbrami), Tomáš Tržil, Petr Zich (host. z ČB).
Útočníci:
Martin Brabec (host. z Jihlavy), Marek Dvořák, Tomáš Chlubna (stříd. start z H. Brodu), Ondřej Jasanský, Filip Kasalý (host. z Pelhřimova), Jindřich Kotrla (host. z Kladna), Petr Kuchta (stříd. start z H. Brodu), Ota Lazorišák (host. z Humpolce), Josef Mazanec, Jan Milfait (host. z H. Brodu), Michal Milotinský, Aleš Skokan, Zdeněk Šperger, Filip Tomšík, Jan Trummer (host. z ČB), Luboš Voříšek.
Realizační tým:
Trenér: Jaroslav Brabec. Hrající asistent trenéra: Luboš Voříšek.
Vedoucí mužstva: Josef Kuliš. Kustodi: Václav Vondrus, Milan Kešner. Lékař: MUDr. Otakar Kovář. 

Los první poloviny základní části II. ligy sk. Západ

1. kolo – 13. září (18 hodin)
Vajgar – Vrchlabí

2. kolo – 20. září
Vajgar – volný los
3. kolo 27. září (18)
Vajgar – Bílina
4. kolo – 4. října (18)
Žďár n. Sáz. – Vajgar
5. kolo – 8. října (18)
Vajgar – Klášterec n. O.
6. kolo – 11. října (18)
Tábor – Vajgar
7. kolo – 18. října (18)
Vajgar – Řisuty
8. kolo – 25. října (18)
Děčín – Vajgar
9. kolo – 28. října (18)
Vajgar – Klatovy
10. kolo – 1. listopadu (17)
Kolín – Vajgar
11. kolo – 8. listopadu (18)
Vajgar – Mor. Budějovice
12. kolo – 15. listopadu (18)
Sokolov – Vajgar
13. kolo – 17. listopadu (18)
Vajgar – Pelhřimov
14. kolo – 22. listopadu (18)
Vajgar – Jablonec
15. kolo – 26. listopadu (18)
Trutnov – Vajgar
16. kolo – 29. listopadu (18)
Vajgar – Kobra Praha
17. kolo – 6. prosince (18)
Nymburk – Vajgar