Také ho ale poslala na celostátní přehlídku Loutkářská Chrudim.

Na nedostatek dětí v hledišti si soubor nemohl stěžovat. „Bylo z půli plno,“ řekl principál Augustin Kotil, který představení nejen režíroval, ale vodil i loutku čerta. Soubor se účastnil krajské loutkářské přehlídky Skupovy Strakonice už po několikáté.

„Dřevěný vojáček je asi padesát let stará hra. Náš spolek ji měl v 70. letech na repertoáru dva roky a pak se nehrála vůbec. My jsme hru oprášili a vymysleli úplně novou scénu,“ uvedl. Součástí loutkářské přehlídky byla výstava loutek z Divadla Drak Hradec Králové. Umělecký řezbář Jiří Bareš předváděl výrobu loutek.

Respekt z loutek

„Děti se mě nejčastěji ptají, kdy bude loutka hotová a jakou budu ještě vyřezávat,“ uvedl. Jiří Bareš se přehlídky účastnil potřetí.

„Vyřezávám loutky ve foyeru, už to mám s dětmi nacvičené, některé si mě pamatují z loňska. Ukazuji jim, jak se hýbou. Podávají jim ruku a mohou si zkusit zatahat za nitky. Ale udržují si od nich většinou metrový odstup, některé děti z nich mají přirozený respekt. Fascinuje je hlavně to, že vědí, že loutka není živá, ale znejistí, protože se jako živá hýbe,“ doplnil.

Do dětského publika zavítal i čtyřletý Jakub na hru Sněhová královna Copánku Písek. „Líbilo se mi, že tam hráli lidi jako herci, i když loutky tam také byly. Nejvíc se mi líbila Gerda.“

Podle ředitelky městského kulturního střediska Evy Dresslerové je hlavním smyslem přehlídky Skupovy Strakonice příležitost setkávání jednotlivých amatérských souborů, možnost představit soubor a jeho práci veřejnosti.

„Přehlídka zde má tradici. Ve čtvrtek a v pátek byla k vidění špičková představení profesionálních souborů, za dva dny se u nás vystřídalo asi 1200 dětí na šest představeních. Byly zde soubory, které bavily 400 dětí v sále. Výjimečná byla tato přehlídka tím, že program slavnostního zahájení si zajišťoval sám domácí Loutkový soubor Radost třemi krátkými vstupy a malým ohlédnutím za tradicí Skupových Strakonic,“ uvedla Eva Dresslerová.

Doporučení na Loutkářskou Chrudim dostal také LS Radost, který zároveň obdržel cenu za hudbu ke hře O dobré duši.