Píše se rok 1506 a ve městě u Vajgaru se začíná zdaňovat prostituce… Podle pořadatele Večerních toulek bájným Hradcem, Martina Musila z agentury Nova Domus, se letošní téma výprav do méně známé historie Jindřichova Hradce zaměří na drobnější hříchy a nepřístojnosti našich předků.

"Na počátky zdaňování prostituce se podíváme převážně s humorem. Pokračovat budeme klevetnými babkami, které na nikom a na ničem nenechaly nit suchou a samy se mnohdy pohádaly tak, že to bylo slyšet hodný kus po městě," vypráví Martin Musil. A hádky ani křik jen tak neustanou. Do sebe se pustí italští manželé a rybníkářky, přičemž v hádce nebude nouze o neslušná slova - naštěstí pronášená ve staročeštině a italštině. Tohle všechno návštěvníci toulek zažijí v prostorách Muzea Jindřichohradecka, někdejšího jezuitského semináře.

Komentovaná prohlídka v kostele svatého Jana Křtitele v J. Hradci.
V pátek zazní zvony a otevřou se kostely

Tím ale výprava do historie zdaleka nekončí. "Následně se přesuneme dál o čtyři stovky kroků a sto dvacet let, do doby třicetileté války, kdy na kraji Hradce leží tábor císařské armády. Nahlédneme do té jeho části, kam si vojáci chodili pro tělesná potěšení. Dojde při tom na hádku a dokonce i na zbraně," slibuje pořadatel s tím, že samozřejmě nebudou chybět ani nevěstky. Diváci by se měli dočkat překvapení na konec scénky. Válečný tábor bude rozložený v zámecké zahradě u Malého Vajgaru.

"Letos se podíváme na zcela nová místa, z nichž jedno je zcela unikátní a návštěvníci jej ještě nikdy nemohli vidět. Jedná se o nově zrekonstruované sklepení pod budovou jezuitského semináře. Kromě tohoto místa se část scének odehraje v atriu jezuitského semináře, tedy muzea, a poté v zámecké zahradě," říká Martin Musil.

Představení je originální režií Václava Knopa, kdy účinkující hrají po celém nádvoří, z oken zámku 
i mezi diváky.
Noc na Karlštejně: legendární příběh znovu ožívá i na jihu

A jaké hříchy diváci uvidí? "Bude třeba trocha pozornosti, ale jistě vypozorují např. nestřídmé pití a opilost během služby, hádky, nadávky, urážky, chlípnost a také se - nejen jim - dostane nabídek sexuálních služeb, přičemž možná i něco uvidí," zve.

První letošní Hříšné večerní toulky bájným Hradcem mohou lidé navštívit 30. června, další potom 2., 4., 6., 9., 17., 19., 20., 24., 27 a 30. července, pokaždé od 21 hodin. Začínat se bude před Muzeem Jindřichohradecka na Balbínově náměstí. Pokračovat se bude také v srpnu a v září. Asi je netřeba dodávat, že představení, které potrvá zhruba hodinu a půl, není vhodné pro malé děti.