Tradiční krojovaný průvod centrem města, společný tanec České besedy, a především spousta vystoupení v zadních dvorech Muzea Jindřichohradecka ve Štítného ulici. Tak to bude vypadat na desátém ročníku folklorního festivalu už v sobotu 22. července.

„Letošní jubilejní ročník festivalu jistě potěší lidovými písničkami, tanci i pestrými kroji a bude zajímavých zpestřením letního prázdninového odpoledne,“ uvedla organizátorka festivalu Alexandra Zvonařová, etnografka Muzea Jindřichohradecka.

Celý program zahájí v sobotní jednu hodinu odpoledne na Masarykově náměstí projevy starosty města Stanislava Mrvky, ředitele muzea Jaroslava Pikala a také Bohumila Roda, starosty Jarošova nad Nežárkou. Ti se pak vypraví do ulic města v čele průvodu, který projde Panskou ulicí na náměstí Míru, kde se na chvíli zastaví, zazpívá a zatančí. Účastníky poté čeká přesun do muzejních dvorů, kde se od 13:45 hodin bude tančit Česká beseda. Od dvou hodin na ni potom naváže vystoupení jednotlivých folklorních skupin.

Netradiční plavidla se vydala na hladinu rybníku Dřevo.
Na Dřevě do cíle nejrychleji doplaval tank


Alexandra Zvonařová také zdůraznila, že festival si za první desetiletí své existence získal stabilní diváckou základnu a že každoročně přiláká množství nových návštěvníků. „V případě nepřízně počasí se festival přesune do sálu Kulturního domu Střelnice. Ale za celých deset let nám počasí nevyšlo pouze jednou,“ doplnila etnografka muzea.

"K festivalu neodmyslitelně patří vystoupení Jarošovské krojové družiny, kdy svůj program představí zvlášť dospělí členové souboru a děti, a návštěvníci se mohou těšit také na Budějovické dudácké sdružení BUDUS, JPST ÚSVIT České Budějovice, Muziku Bedrník a FS Radost z Kamenného Újezdu a FS Javor z Lomnice nad Lužnicí. Podrobný program naleznete na webových stránkách muzea," dodala Marie Hazuková, mluvčí Muzea Jindřichohradecka.

Třeboň ožila slavnostmi Jakuba Krčína.
OBRAZEM: Krčín vystoupil z pekla a Třeboňáci se bavili