Už třicátý ročník Mezinárodního dne památek, který v roce 1982 vyhlásilo sdružení UNESCO, se bude slavit zítra, tedy 18. dubna. Ty největší hrady a zámky v hradeckém regionu si pro návštěvníky připravily zajímavé perličky a lahůdky. Většina z nich je milovníkům historie navíc naservíruje také o nadcházejícím víkendu.

Návštěvníci Státního hradu a zámku Jindřichův Hradec si zítra i o nadcházejícím víkendu užijí vstup na Černou věž přezdívanou hladomorna zcela zdarma. Kruhová stavba bude ale zpřístupněna pouze v případě hezkého počasí, za deště totiž dlaždice na kruhovém ochozu nahoře podkluzují.

Na víkend přesouvá oslavy Mezinárodního dne památek i Státní zámek Dačice. „Hlavním lákadlem by mělo být mimořádné  zpřístupnění zámecké sýpky, která je součástí zámeckého areálu od roku 2010 a veřejnost ještě neměla příležitost  k její prohlídce,“ sdělil kastelán Jan Mikeš. Ten bude osobně sýpkou provázet. Vstup bude při této příležitosti zcela zdarma.

Mezi zítřejší den a víkend si rozdělí oslavy světového svátku také na Státním zámku Třeboň. Zítra bude pro návštěvníky po celý den připravena zvýhodněná vstupenka. Po zakoupení jedné prohlídkové trasy budou mít turisté přístup na druhou trasu zdarma. Jedná se konkrétně o zámecké trasy A a B.

Na první z nich jsou k vidění rožmberské renesanční interiéry, třeba dvořanská světnice, knihovna, přípravna jídel nebo alchymistická laboratoř. Trasa s označením B potom lidem představuje soukromá apartmá Schwarzenberků. Zde turisté v doprovodu některého z průvodců spatří knížecí přijímací pokoj, pracovnu, ložnici nebo jídelnu.

Právě druhá část třeboňských oslav, která připadne na oba víkendové dny, nabídne návštěvníkům možnost vidět třetí trasu, takzvané „Céčko“, a to navíc zcela zdarma. Trasa, která vede konírnou, psí kuchyní a kasematy je jinak otevřená pouze v červenci a v srpnu.
Návštěvníci mohou také využít možnosti navštívit více památek ve správě českobudějovického Národního památkového ústavu v rámci takzvané reciproční vstupenky, což ve své podstatě představuje možnost si za jedno vstupné prohlédnout více památkových objektů, například i Státní hrad Landštejn, kde se žádné jiné doprovodné akce k Mezinárodnímu dni památek nechystají.

Podobně je tomu i v případě romantického vodního zámečku Červená Lhota. Jak potvrdil tamní kastelán Tomáš Horyna, žádné zvláštní akce si na Lhotě nepřipravili. Zámek se pouze připojí k nabídce zvýhodněného vstupného v rámci reciproční vstupenky.

Reciproční vstupenka

Díky Mezinárodnímu dni památek a historických budov platí v sobotu 21. 4. a neděli 22.4. mezi hrady a zámky Červená Lhota, Dačice, Hluboká nad Vltavou, Jindřichův Hradec, Kratochvíle, Landštejn, Nové Hrady, Třeboň, Rožmberk, Zvíkov a klášterem Zlatá Koruna takzvaná reciproční vstupenka. To znamená, že každý, kdo vstupenkou doloží, že dne 21. 4. nebo 22. 4. navštívil jeden z památkových objektů ve správě Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích (neplatí pro Státní zámek Český Krumlov), bude mít v tyto dva dny jedenkrát vstup zdarma na jednu z prohlídkových tras na dalším památkovém objektu ve správě NPÚ České Budějovice.