Navíc by se mohla zřejmě také prodloužit doba, po kterou se budou osobnosti animovaného filmu v Třeboni pohybovat. Uvítali by to místní podnikatelé, zejména ubytovatelé a restauratéři.

„Jsem přesvědčený, že pokud bude AniFest v Třeboni opět v týdenním rozsahu, bude to pro místní podnikatele jednoznačně lepší. Tržby v době posledního, tedy zkráceného, festivalu jsme měli totiž o 25 procent menší,“ vysvětlil ředitel třeboňského hotelu Zlatá hvězda Petr Šot.

„Zájem o to, aby byl AniFest v Třeboni, je na obou stranách. Zatím jsme jednali o možných podmínkách, za jakých by se měl festival konat,“ uvedl starosta Třeboně Jan Váňa.

Pořadatelé festivalu totiž chtějí, aby jim město uhradilo částku za neuskutečněný projekt v Besedě, kde měl vzniknout Labyrint animace.
Ten byl rozběhnutý za bývalého vedení třeboňské radnice. Historická Beseda se totiž již rekonstruuje na městské multifunkční kulturní zařízení.

„Škodu, která nám vznikla skutečně hodně veliká, jsme městu vyčíslili. Ještě jsme se domluvili, že dodáme všechny potřebné podklady. Nyní čekáme, jak se město v této věci zachová,“ uvedl jednatel společnosti AniFest Jaromír Hník s tím, že ale nepožadují po vedení města, aby jim uhradilo zcela všechno a ani nechtějí podporu na kulturní aktivity.

Na druhé straně by si však podle jeho slov mělo vedení třeboňské radnice uvědomit, že propagují město na všech propagačních materiálech i v médiích, a to po celém světě.

„Může se stát, že půjdou–li touto cestou, kdy budou požadovat finanční náhradu za Besedu, kterou bychom jim vyplatili, nedostali by pak žádný finanční příspěvek od města na festival,“ vysvětlil Jan Váňa.

Podle jeho slov bude nyní na právníkovi města, aby připravil koncept dohody. Nejprve však, až vedení města dostane všechny doklady, bude muset právník ověřit, zda jsou nároky na finanční náhradu opodstatněné.

Další kroky pak budou záležet, kromě vedení AniFestu, na radních a následně na zastupitelích města.