Cesta světla postupně zachytí období mezi léty 1989 až 2009. Na snímcích budou zachyceny společenské a další významné změny v naší republice

„Dá se říci, že rekonstrukcí nádvoří se zakončila první etapa opravy bývalé jezuitské koleje na důstojný stánek, který se věnuje fotografickému umění. Máme zde již kvalitní digitalizační pracoviště, rozšířily se výstavní prostory a v budově je i obchod s knihami o fotografii a také kavárna sloužící k občerstvení návštěvníků,“ řekl ředitel NMF Miloslav Paulík.

Tématické cykly

Nadešel čas, aby si muzeum našlo své místo mezi institucemi, které se specializují na fotografii. Postupně se budou vyhlašovat tématické cykly, které se zaměří na problematiku ekologie, diskriminace a nebo drog.
„Začátkem září vyhlásíme první tématicky zaměřenou akci. Ta bude rozdělena na několik etap a postupně budeme sbírat fotografie, které budou mapovat danou problematiku. Nejlepší fotografie pak předložíme veřejnosti. Tentokrát jsme se zaměřili na období mezi léty 1989 až 2009,“ informoval Miloslav Paulík.
Fotografie tak přiblíží široké veřejnosti život v naší společnosti, od období „cinkání klíčů“, až po rok 2009, kdy budeme, jako Česká republika předsedat Evropské unii. Současně tento rok oslavíme 170 let české fotografie.
„O významnosti této akce svědčí i to, že nad ní, vůbec poprvé, převzalo záštitu Ministerstvo kultury České republiky. Součástí akce budou i odborné přednášky, tématicky zaměřené k dané problematice.
O tom, jak je možno, a za jakých podmínek, se do projektu zapojit, budeme fotografy včas informovat,“ sdělil na závěr ředitel Národního muzea fotografie Miloslav Paulík.