Téměř měsíc předtím, než ho v pancéřované klenotnici ve vyšebrodském klášteře spatřili první vyvolení, se objevil titulek: Událost roku. Tentokrát nepřeháněl. Pro Závišův kříž, klenot letošní Zemské výstavy, hlasovalo v třetím ročníku ankety Deníku Jihočeská kulturní událost  roku devět lidí, mezi nimi manažerka kina, architekt i šéf filharmonie. Po roční pauze boduje Jihočeské divadlo a rovnou s premiérami všech čtyř souborů. O bronz se dělí pět kulturních počinů: program hravé písecké Sladovny, 45 let Minnesengrů, akce v klubu Highway 61, probuzená synagoga v Českém Krumlově a cena Kniha roku pro spisovatele Jiřího Hájíčka za román Rybí krev.

Pro Závišův kříž a Zemskou výstavu hlasovali Ivo Kareš, ředitel Jihočeské vědecké knihovny, Svatava Kopečková, manažerka multikina CineStar, architekt Martin Krupauer, Vlastimil Ochman, ředitel Jihočeské komorní filharmonie, Petr Pavelec, šéf jihočeských památkářů, Aleš Seifert, ředitel Alšovy jihočeské galerie, Pavel Šafr, ředitel Jihočeského muzea, herečka Bibiana Šimonová a Jan Vozábal, ředitel Městského divadla Český Krumlov.

Architekt Martin Krupauer volil Závišův kříž, protože se mu líbilo znovuobjevení kláštera pro „naše povědomí, i v souvislosti s restitucemi jako historicky velmi silného ekonomického subjektu v tomto regionu.“ Okouzlený byl i Vlastimil Ochman. „Závišův kříž na Zemské výstavě ve vyšebrodském klášteře byla fantastická věc. Je to unikát, a když tady bude moci zůstat, bude to obrovské lákadlo, které přitáhne nejen Jihočechy. Stát před ním byl zvláštní pocit a všiml jsem si i lidí, kteří byli v místnosti se mnou, že se neubránili jistému pohnutí. Byla to mimořádná věc," řekl Vlastimil Ochman.

Anketu a odpovědi 55 osobností přinese tištěný Deník 31. prosince.