V rámci speciálních komentovaných prohlídek, které odstartují běžný návštěvnický provoz, zde budou zpřístupneny obnovené renesanční interiéry Zelených pokojů v Adamově stavení.

Kastelán zámku Jan Mikeš popsal, že ve všech pěti pokojích, které vznikly jako byt Adama II. a v 17. století zde žili někteří členové rodiny Slavatů, byla obnovena výmalba. "Malby tak mají mnohem živější barevnost, než bylo vidět doposud, navíc se podařilo objevit neprovedené návrhy maleb z osmdesátých let 16. století, které zřejmě Adam II. neschválil a nechal zamalovat," dodal.

Restaurování nástěnných maleb stálo 450 tisíc korun a provedl je zkušený restaurátor Luboš Zeman se svým spolupracovníkem Jiřím Dynterou. Luboš Zeman vyzdvihl, že v jedné z místností se podařilo odkrýt štětcovou podkresbu mužské a ženské figury, která byla nejspíše malířským návrhem pro výzdobu okenního výklenku. ¨"Většina těchto kreseb zanikne, protože jsou překryty výslednými malbami. Ty ale v tomto případě vznikly na menším prostoru, a tak se mohla kresba ponechat. Je to zajímavé svědectví o přípravných fázích malby v renesanci a pro mě ojedinělá zkušenost“, popisuje restaurátor.

V místnostech, které jsou součástí hlavní prohlídkové trasy, byla pozměněna i expozice. Podle Jana Mikeše se nově soustředí na osudy i každodennost obyvatel hradeckého zámku v první třetině 17. století. Návštěvníci se dovědí více o fungování hradecké rezidence, o dvorním ceremoniálu ovlivňujícím každodenní život šlechtice a uvidí i některé dosud nevystavené exponáty. Mezi nejzajímavější patří posmrtný portrét Lucie Otýlie z Hradce nebo krejzlík a manžety rukávů, které podle tradice měl na sobě Vilém Slavata při defenestraci roku 1618.

"Donedávna byly pokryty údajnou krví. Jak ale restaurátoři při jejich konzervaci zjistili, jednalo se o inkoust, kterým je v 19. století někdo vylepšil pro větší věrohodnost legendy. Kromě tohoto předmětu jsme s třeboňským archivem zahájili jednání o zapůjčení dalších osobních věcí Slavatů. Návštěvníci se tak snad již v této sezoně mohou dočkat rukaviček Františky Slavatové či klobouku, který nosil poslední Slavata Jan Karel Jáchym," vyjmenoval kastelán.

Kromě Zelených pokojů nebo pavilonu Rondel bude možné v sobotu i v neděli navštívit i další, jindy nepřístupné prostory, spojené s renesanční stavební epochou na jindřichohradeckém zámku. Návštěvníci tak budou moci shlédnout například sklepy pod Adamovým stavením, bývalou kapli Kateřiny z Montfortu, či některé místnosti druhého patra paláce, v nichž se kdysi nacházely nejkrásnější sály zdejšího zámku. Prohlídky budou po oba dva dny začínat vždy v 11, 13, 14 a 15 hodin.