Alšova jihočeská galerie, Bohemia Jazz Fest, Centrum umění Kvilda i Egon Schiele Art Centrum si letos musí poradit bez státních peněz. Jen tři z 21  jihočeských projektů mají totiž jistotu, že je podpoří ministerstvo kultury (MK). To zveřejnilo výsledky prvního kola výběrových dotačních řízení na rok 2013. Sedm žadatelů je bez šance, dalších osm má naději jen teoretickou: jsou ve skupině těch, kteří peníze získají pouze v případě, když to umožní rozpočet MK. V ohrožení je tak existence Divadla Continuo nebo hřbitovní galerie ve Volyni.

Čtyři miliony budou scházet na účtu Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Je to suma, za níž se dá zorganizovat celý zahajovací koncert. Ředitel MHF Jaromír Boháč vnímá situaci jako velký problém.

„Rozpočet se nedělá podle toho, co nám kdo dá, ale s nějakým výhledem. Když tam má MK nulu, určitě to ovlivní program. Ještě se nestalo, že bychom nedostali nic, podpora kolísala mezi 1,6 – 5 miliony korun. Zdá se mi zvláštní, že někdo dostane a někdo nic," reagoval Boháč.

Tradice špatných ministrů

Zásadní je dotace pro Divadlo Continuo. Jde o jediný velký grant, k němuž se může dostat. Příspěvek zatím vždy získali, byť před třemi lety se propadl na 60 procent předchozích sum. Poslední dva roky dostávalo Continuo zhruba 600 000 korun.

„V porovnání s městskými divadly je to minimum.  Nyní nám hrozí likvidace. Nemůžu lidem říct: je špatný rok, vydržte, neplaťte pojištění, jezte ještě míň a netelefonujte," upozornil šéf souboru Pavel Štourač. Sumu 1,6 milionu, 
o níž žádali, bere v rámci státního rozpočtu jako kapičku. 
A když dá MK méně peněz na kulturu obecně, přijde Continuo o možnosti hrát na festivalech, protože i ty zchudnou. „Je to spirála, která se roztočí. Bohužel pokračuje tradice ministrů, kteří nejsou schopni vybojovat peníze," doplnil Štourač.

Skepticky vidí situaci i Jan Freiberg, kurátor hřbitovní galerie Nashledanou ve Volyni. Pokud 114 tisíc na roční provoz nedostane, tak pravděpodobně skončí a zavře.

„Umění je jako jakákoli jiná práce a nelze očekávat, že kultura se bude dělat bez peněz. Je důležité pracovat za normální mzdu, chci, aby umělci dostávali odměnu, čímž jsem nastavil jiný trend, protože je zvykem, že galerie jim za výstavy neplatí," podotkl Freiberg, který galerii financuje ještě z městských peněz, jichž ale ubývá.

Zdroj: Youtube

Zklamání znamená ministerské rozhodnutí pro festival Třeboňská nocturna. Letos má desáté výročí a jeho ředitel Miloš Končický si myslel, že MK právě jubilejní ročník podpoří. Absence 100 000, o něž žádal, bude patrná.

„Je to smutek. Děláme konečný rozpočet až ve chvíli, kdy zjistíme, kolik peněz celkově dostaneme, to je koncem března. Když MK nic nedalo,  musíme něco ubrat a na kvalitě festivalu je to znát," okomentoval věc Končický.

Méně citelný je neúspěch pro Alšovu jihočeskou galerii, která má jistý příspěvek od Jihočeského kraje. AJG žádala o podporu výstavy Osvobození sentimentu, bude tak chudší o 300 tisíc. Ředitel Aleš Sei᠆fert bere peníze od MK jako bonus. A počítal i s variantou, že neuspěje. Šetřit hodlá například na katalogu.

„Výstava bude o něco úspornější. Ne v počtu exponátů, spíše v technické fázi, panely, barvy a podobně. Náš projekt byl velmi kvalitní, nevím, proč ho zamítli, ale chápu, že převis žadatelů je velký," řekl Seifert s tím, že na MK žádá galerie ještě o peníze na odkup uměleckých děl.

V Domě umění Lang i Hosaka

Bez státních peněz se obejde i Budějovický majáles. 
S dotací MK by sice mohl pozvat lepší kapely, ale organizátoři již nyní navázali kontakty se sponzory a o grant žádají i jinde.

„Rozpočet se dělá v únoru a březnu, kdy víme finální částku, a podle ní stavíme celý koncept festivalu. A většinou se nám podaří dosáhnout alespoň sumy, kterou jsme měli v minulém roce," vysvětlil Lukáš Černý, jenž má na starost sponzoring.

Ministerskou podporu mají jistou jen tři jihočeští žadatelé: Národní muzeum fotografie v Jindřichově Hradci, tým Mezinárodního sympozia keramiky Bechyně a českobudějovický Dům umění. Ten získává dotace z MK již řadu let a například loni měl ve své kategorii při hodnocení téměř nejvíc bodů ze všech.

„Náš úspěch je dlouhodobější. Je u nás záruka jasné vize, výjimečnosti galerie a kvality programu, je prestižní zde vystavovat. A ministerská dotace je strašně důležitá, můžeme z MK čerpat až 50 procent prostředků," popsal kurátor Domu umění Michal Škoda.

V letošní sezoně se u něho objeví 37letý japonský architekt Takeshi Hosaka, finalista Ceny Chalupeckého Dominik Lang nebo architekt Miroslav Šik, jenž se loni účastnil benátského Bienále a ve světě je podle Škody ještě známější než Jan Kaplický.