Tradičně se k ní připojují i památkové objekty na Jindřichohradecku. Již o uplynulém víkendu si mohli zájemci prohlédnout například hrad Landštejn včetně jeho sklepů s průvodcem, o tom nadcházejícím se kastelánské prohlídky konají na zámku v Dačicích. Prohlédnout si tamní zámek doslova od sklepa po půdu, nahlédnout do běžně nepřístupných prostor, například i do části depozitářů, mají návštěvníci možnost v sobotu a v neděli vždy v 11 a v 15 hodin. Jen kvůli velkému zájmu je doporučena předchozí rezervace.

Také v Třeboni se letos k oslavě dne památek připojí. Jak podotkla koordinátorka Centra Třeboňského rybníkářského dědictví Lucie Kukačková, v sobotu tady bude zdarma zpřístupněna řada památek.

Bude možné navštívit například kasematy, psí kuchyni a konírnu na zámku, kostel Panny Marie Královny a sv. Jiljí a augustiniánský klášter či autorskou repliku Kotěrovy vodárenské věže, která byla ve městě postavena v roce 1909. V Divadle J. K. Tyla se budou konat kostýmované prohlídky, Dům Štěpánka Netolického nabídne návštěvníkům zábavný program pro děti či přednášku o třeboňských měšťanských domech. Volný vstup bude po celý den také do Domu přírody Třeboňska a radniční věže.

Kdy a kam v sobotu v Třeboni?

Divadlo J. K. Tyla
komentované kostýmované prohlídky
v 9:30, 11, 13 a 15 hodin

Dům přírody Třeboňska
vstup zdarma od 10 do 17 hodin

Dům Štěpánka Netolického
komentované prohlídky stálé expozice v 10, 11, 12, 14 a 16 hodin
Doprovodný program:
Jak měřičkové měřili, aneb vyučte se rybníkářem - program pro děti ve 13 a 15 hodin
Přednáška Jiřiny Psíkové - Měšťanské domy v Třeboni od 17 hodin

Kostel Panny Marie Královny a sv. Jiljí
komentovaná prohlídka v 15 hodin

Věž Staré radnice
prohlídky od 9 do 17 hodin

Vodárenská věž
prohlídky v 11, 13 a 15 hodin – prohlídky je nutné rezervovat předem na tel: 384 721 169 nebo mailu: info@itrebon.cz, případně osobně v Turistickém informačním centru

Zámek Třeboň
prohlídkový okruh kasematy, psí kuchyně a konírna v každou celou hodinu od 9 do 15 hodin