Ozdobou 19. ročníku bude ‚superskupina‘ All Star Band, v níž se speciálně jen pro tento festival potkají hvězdy nastupující folkové generace. Ve čtvrtek spustí pořadatelé předprodej vstupenek.

„Těším se na Karla Plíhala, který letos vystoupí výjimečně jen na několika málo festivalech,“ řekl dramaturg Pavel Barnáš. Z dalších hvězd je už jistá účast Hradišťanu s Jiřím Pavlicou, Laca Decziho a jeho kapely Celula i Nightwork s Vojtou Dykem, kteří prorazili hitem Globální oteplování s refrénem Jsem gay…

Mladou generaci zastupuje například Xindl X. Raper s kytarou posbíral řadu cen a jeho píseň Anděl se stala hitem. Vzhůru stoupá i skupina Jananas se zpěvačkou Janou Infeldovou, jejíž písně staví na vtipných textech a suverénním pódiovém projevu.

Okolo Třeboně nabízí každoročně netradiční spojení. V minulosti to byl třeba koncert Vlasty Redla s dechovkou. „I letos přináší festival jeden unikát: bude jím ‚superskupina‘ s pracovním názvem All Star Band, kde společně zahraje sedm osobností z folkových kapel nastupující generace,“ upozornil Barnáš.

Tato formace bude vrcholem pátečního programu. Sejdou se v ní písničkářka Žofie Kabelková, zpěvačka Inka Tognerová (Šantré), kytaristé a zpěváci Vít Troníček (Marien), Jan Žamboch (Žamboši), Jan Přeslička (Epy de Mye), baskytarista Marek Štulír (Jarret) a bubeník Jan Noha (Bezefšeho). Společně zahrají 13 písní včetně hitů Memento mori nebo Lovec amorů.

„Ten nápad se mi líbí, protože jsem pro každou srandu. Pro tuto muziku je typické společné muzicírování, tak proč to nepřenést na pódium. Dělaly to hvězdy na legendárních Portách v Plzni, kde hrál každý s každým. Těším se a bude mi ctí stát s takovými lidmi, muzikanty a autory na jedné scéně,“ komentoval svou účast Vít Troníček z Marien.

Pátek bude patřit mladým kapelám. Ty se mohou do 31. března přihlásit do soutěže Houpací kůň, informace jsou na www.okolotrebone.cz. Přijede i loňský vítěz, Zhasni z Nového Boru.

Již potřetí doplní program literární dvorek, kde loni sklidil úspěch Jaroslav Formánek. Tentokrát se tam představí Pavel Renčín, osobnost české fantasy, který přiveze svou trilogii Městské války, a Jan Cempírek, jenž přečte ukázky ze své nové knihy Tanec posledního dne.

Festival už několik let sází na novou krev, a to obrazně i doslova. „Všem dárcům krve, kteří předloží průkaz, dáme slevu 50 procent,“ vysvětlil Pavel Barnáš.

K tradičním účastníkům patří kmotři festivalu Nezmaři i Divadlo Járy Cimrmana, jež pro velký zájem opět uvede hru České nebe. Pevné místo v programu mají Třeboňští pištci, benefiční Běh Járy Cimrmana i recesistický cyklozávod.

Vstupenky seženou návštěvníci od čtvrtka ve všech velkých předprodejních sítích. Levněji je nabízejí pořadatelé na webu. Permanentka nyní stojí 660 korun, na místě budou lístky dražší.