V pátek a sobotu se totiž nádvoří zámku promění ve vančurovskou plovárnu a rozvine se zde slavný příběh Rozmarné léto.

Čtenáři se například ptali, zda se mohou těšit i na ony pruhované plavky, ve kterých si asi všichni představují neodolatelného Rudolfa Hrušínského ve stejnojmenném filmu. „Alespoň na jedny plavky se těšit můžete,“ ujišťuje herec a pokračuje: „V půjčovně plzeňského divadla se ovšem vyskytují především plavky, které nosily útlé až dívčí baletky. Přestože jsme si půjčili ty největší, některé naše dívky se do nich prostě nevešly.“

Desetileté období Jindřichohradecké činohry je také spojeno s místním ochotníkem Václavem Staňkem, který před nedávnem opustil nejenom prkna, která znamenají svět, ale již se na vše dívá z divadelního nebe.

„Ano, je nám po něm hodně smutno. Právě proto jsme vybrali Rozmarné léto jako nostalgickou vzpomínku na plynutí času, která je pro nás i takovým nostalgickým ohlédnutím za uplynulými devíti lety strávenými s Vaškem Staňkem. A věříme, že tam Vašek bude s námi. A také přemýšlíme o tom, že bez Vaška nemůžeme dále pokračovat, nebo budeme-li pokračovat, musíme pokračovat úplně jinak,“ odpovídal na dotaz ke svému kamarádovi Kaška.

Srovnávání Rozmarného léta na zámku v Jindřichově Hradci se slavným filmem, ale i dalšími nastudováními, se nebojí.

„Dramatizace Rozmarného léta se hrají na jevištích českých divadel již řadu let a bývá o ně docela zájem, i když je možné, že se na ně jde někdo podívat jenom proto, aby srovnal divadelní představení s geniálním filmem Jiřího Menzela,“ dodal.

Celý on-line rozhovor najdete zde: