Působí strhaně. Zároveň je ale znát, že toho chce hodně říct: jakmile si sednu, začne mluvit ještě dřív, než padne první otázka. Vítězslava Baborová z KSČM, nová krajská radní pro školství a kulturu, sklízí poslední dny kritiku ze všech stran, píší se petice, chystá demonstrace. Ale jaké má názory na kulturu? A cítí se kompetentní? „Mám kvalifikaci pedagoga, který vedl své žáky i ke kultuře," říká 58letá radní, jež čte Kožíka a má ráda Gotta.

Dobrý den, chci se zeptat…
Týden před jmenováním do funkce radní jsem se dozvěděla, že do mé kompetence bude spadat i kultura. Myslím, že kultura a výchova spolu souvisí, těch 12 kulturních organizací, které kraj zřizuje, souvisí se školstvím, programy se prolínají. Školství i kultura v první řadě vychovává. Mým cílem je dosáhnout určitého konsenzu, aby organizace dál pracovaly. Třeba kultura a všechny materiály s ní spjaté, které přicházely do zastupitelstva – byla jsem tři volební období zastupitelkou – byly vždy perfektně připravené. Věřím vedoucí odboru školství, že mě povede a budu se učit v běhu. Podporovala bych všechny granty, kulturu v celém kraji, ať už herectví, balet, knihovnictví, publikační činnost. Je zapotřebí shánět peníze.

Jakou cítíte kvalifikaci pro práci v kultuře?
Kvalifikaci pedagoga, který vychovává, který vedl celou dobu své žáky i ke kultuře. Pravidelně jsem s nimi navštěvovala a moc se mi líbila Loutkohra Jihočeského divadla v Hradební ulici, byla i cenově přístupná. Často jsme jezdili na otáčko do Českého Krumlova, které přímo miluji a zbožňuji, například Shakespearova komedie Jak se vám líbí se mi skutečně líbila. A nevím, jakou odbornost měl můj předchůdce.

A neváhala jste, když jste se o kulturní agendě dozvěděla týden před svým jmenováním?
Je pravda, že to bylo tak nějak narychlo. Uvažovalo se celou dobu, jestli budu radní, nebo ne, tak jsem kývla, že to zkusím. Myslím si, že jsme bojovali, umístili jsme se jako druhá vítězná strana ve volbách, takže na to máme právo. A mrzí mě odezvy veřejnosti: v minulém volebním období jsme také mohli vytvořit koalici s ČSSD, vytvořila ji nakonec pravice a my se na zastupitelstvu chovali velice férově a slušně. Chování Tomáše Jirsy z ODS na ustavujícím zastupitelstvu se mi proto skutečně nelíbilo.

Jste radní pro kulturu. Na jaké kulturní akci jste byla naposled?
Poslední kulturní akce mě nadchla, byla jsem ve Státní opeře na Labutím jezeře.

Jezdíte tam pravidelně?
Jezdila jsem pravidelně do Národního divadla. Bohužel, když se v roce 1989 herečka Kolářová vyjádřila, že neměla ráda lidi z vesnice, kteří do Prahy jezdili s řízky, docela se mě to dotklo, protože jsem byla ten vesničan, který tam s řízky v autobuse jezdil. Takže jsem na Národní divadlo zanevřela. Ale jsem vášnivý čtenář, přečtu všechno.

Co čtete ráda?
Budete se divit, ale já mám ráda Kožíka.Už odmalička mi přirostl k srdci. Ale v současné době si určitě přečtu od Betty MacDonald Vejce a já, protože to asi budu strašně potřebovat.

Opera vás nadchla. Zažila jste naopak akci, která vás zklamala?
Myslím, že ne… Zítra odjíždím na Soběslavskou růži, přehlídku aranžování květin, což mám moc ráda. A určitě budu podporovat přehlídky a soutěže, protože je to jedna z možností, jak děti vychovávat a jak je odvádět od negativních jevů jako jsou drogy. Vidím v kultuře obrovsky výchovný potenciál.

Jste z Radomyšle. Kam byste mě pozvala za kulturou na Strakonicko?
Určitě do kulturního domu a na hrad, kde je Muzeum středního Pootaví. Jinak bych vás pozvala na Prácheňáček. Dosti jsem se mu věnovala, když potřeboval penízky na oblečení, když se jim rozpadaly střevíčky, spolupracovala jsem s jeho vedoucí Sylvou Němejcovou a snažila jsem se jim radit, kam sáhnout, aby měli na výbavu. Mladí lidé podporu potřebují, tak jako ji potřebují třeba spisovatelé, zejména pamětníci, kteří chtějí vydávat svědectví o Jihočeském kraji. Sama znám jednoho, který píše knížku o Radomyšli. Je to mimochodem můj jmenovec, pan Babor, ale nejsme absolutně příbuzní.

Který jihočeský spisovatel vás v poslední době zaujal?
Spíš se vracím ke Klostermannovi. Jsem starší generace. Nepocházím z jižních Čech, ale z Frýdku – Místku. Když jsem se přistěhovala na jih, zdejší kraj mě dosti překvapil. Tenkrát byl chudší a lidé se mi zde zdáli upřímnější. Přesně takhle na mě působí Klostermann se svou přírodou, jak ji popisuje. Z Moraváka jsem se stala velice brzo Jihočechem.

Jaké kulturní akce vám v jižních Čechách chybí?
Zdá se mi, že bychom se měli pořád vracet k historii a folkloru. Zejména folklorní akce by se mohly více rozvíjet.

A kde konkrétně? Velké folklorní festivaly jsou v Písku i ve Strakonicích.
V menších obcích. Veškeré divadelnictví na vesnicích, aby tam byl kulturní život.

Pár otázek ke kulturním organizacím, zřizovaným krajem. Na jakou výstavu byste zašla do Alšovy jihočeské galerie?
Tradičně jsem chodila do Alšovy galerie na Hlubokou, ale navštívila jsem několikrát i Wortnerův dům. V posledních letech se mi hodně líbilo, že se jen neprošlo výstavou, ale byly i programy pro děti. Takhle si to představuji: ne jen projít muzeum a kouknout se na exponáty.

To jste mi utekla z otázky. Mě zajímá, na jakou výstavu byste tam ráda zašla vy?
Určitě na nějakou jihočeskou krajinu.

Hodně se teď mluví o Muzeu koněspřežky. Šéf Koh-i-nooru se nechal slyšet, že by ho od kraje koupil. Je to pro vás přijatelné?
Peníze na rozšíření muzea se mi zdály dosti veliké. Musím projednat, jestli bychom Muzeum koněspřežky dali do soukromých rukou. Osobně bych ho nechala pod Jihočeským krajem. Ten projekt na rozšíření se mi ale zdál megalomanský. Přiznám se, že jsem se do muzea chtěla jít kolikrát podívat, ale nikdy jsem neměla štěstí, aby bylo otevřeno, tak nevím, jak vnitřek vypadá.

Koněspřežka je ale z kulturně historického hlediska největší unikát Českých Budějovic.
Jako významná kulturní památka by si podporu zasloužila, ale projekt je třeba přehodnotit.

Jihočeském muzeum je nyní zavřené. Jak by se mělo proměnit, má tam vzniknout i kavárna…
Muzeum musí být určitě otevřené veřejnosti…

To bylo i teď.
Ano, ale tedy i kavárna není něco, co bych zamítala. Je to jedna z možností, jak tam veřejnost dostat, kavárna by mohla být i zisková, takže je to i jedna z cest, jak získat peníze pro kulturu.

A máte představu, co by muzeum mělo změnit? Ředitel mj. říká, že muzejníci neumí propagovat výsledky svého bádání.
Propagace je velice důležitá. Jediný nástroj, jak je podpořit, jsou finance. Pokud budou mít peníze, mohou publikovat. Do repertoáru ani obsahu ale nikomu zasahovat nebudu, nemíním určovat, co má kdo dělat. To je věc ředitelů.

Když zmiňujete peníze: Jihočeská komorní filharmonie má nově zřízenou funkci manažera, ačkoli bez něho léta fungovala. Myslíte si, že ho potřebuje, zvlášť ve chvíli, kdy kraj na kultuře šetří a škrtá v rozpočtech?
Je to informace, která je pro mě prvotní, a určitě se podívám, jestli je to nutné. Pokud orchestr manažera potřebuje, zachováme ho, ale pokud je to funkce zbytečná, tak s ním asi souhlasit nebudu.

Máte na starosti školství a kulturu. Není to trochu moc?
Je. Ještě pod tlakem, pod kterým teď musím pracovat, je to dost těžké.

Nehodláte se tedy kultury vzdát?
Že bych teď přišla na poradu vedení, aby dali kulturu někomu jinému? Z mnoha stran mě upozornili, že je to velice náročné. Zkusím, jesti na to budu mít sílu.

Co má ráda Vítězslava Baborová

Oblíbená hudba: 60., 70. léta, Karel Gott
Oblíbení spisovatelé: František Kožík, Jaroslav Seifert, Karel Klostermann, Jaroslav Hašek
Oblíbený herec: Radek Brzobohatý
Oblíbený malíř: Alfons Mucha

ČTĚTE TAKÉ: GLOSA - My všichni školou povinní