Akce Živá knihovna, v níž se půjčují lidé a jejich příběhy, a čtení o Golemovi zahájí ve čtvrtek třídenní literární festival Tabook v Táboře. Sejdou se na něm přátelé knih, spisovatelé, nakladatelé i knihovníci. Vstup je zdarma.

„Zaměřili jsme  se na dvě témata. Prvním  jsou překlady v edicích malých nakladatelů a samotní překladatelé, kteří mnohdy stojí ve stínu překládaných děl i autorů," říká ředitelka festivalu Tereza Horváthová, letošní držitelka Ceny města Tábora.  Druhým tématem je autorská obrazová kniha, tedy propojení obrazu a slova.

„Všichni hosté festivalu jsou ve svém oboru osobnosti: ať už je to francouzský autor románů pro děti Timothée de Fombelle, slovenský nakladatel a organizátor literárných podujatí KK Bagala, současný maďarský prozaik Otto Kiss nebo polský nakladatel Wytwornia," doplnila Tereza Horváthová.

Tipy Deníku
Pátek 4. října- Cirkusárium, Festivalový stan, 9.30
- Lodní workshop, Festivalový stan, 15.00
- Chůze Petera Handkeho, Kavárna Klid, 16.00
- T. de Fombelle + Blexbolex, Respekt kavárna, 17.00
- Petr Hruška: Darmata, Galerie Baobab, 18.00
- Koncert Tornádo Lou, Střelnice, malý sál, 20.30

Sobota 5. října- Kouzelný polštář, Festivalový stan, 10.00
- Příšera ze Zipova, Festivalový stan, 11.00
- Zmizelý Tábor, Respekt kavárna, 14.30
- Nová slovenská próza, AUX Café, 15.00
- Hororové divadlo T. Říčanové, náměstí TGM
- Osvětimská knihovnice, Galerie Baobab, 16.00

Mezi zahraničními hosty se objeví také Antonio Iturbe, Richard Pietrass, Franziska Neubert, Soazig le Bail, Vladimir Balla, Dušan Mitana; z domácích Petr Hruška, Arnošt Goldflam, Jana Šrámková, Anna Pleštilová, Miroslava Koloc či Luboš Martínek.

Festival zahájí ve čtvrtek od 18.30 hodin v restauraci U Zeleného stromu setkání s vrchním zemským rabínem Karolem Sidonem. Ten přiveze svou  novou knihu Brány mrazu 
a jiné povídky. Spolu s ním uvede knihu fejetonů Co je 
a není zázrak Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze. V Divadle Oskara Nedbala se pak od 20 hodin odehraje Putování ve větvích / Tobiáš Lolness, taneční představení Studia Alta za účasti autora knižní předlohy Timothée de Fombella.

Tabook dá i letos malým nakladatelům možnost oslovit čtenáře. Na programu je tak řada autorských čtení českých spisovatelů, divadla, výstavy, dílny pro dospělé i dětské návštěvníky festivalu. Ty osloví třeba Renáta Fučíková pořadem Zápas o trůny, čeká je i lodní workshop, při němž si postaví kajak. Ozkouší si rovněž různé techniky kreslení, vyrobí kouzelný polštář 
i příšeru ze Zipova, to když se ponoří do pohádkového světa látek, tkaniček, knoflíků a zipů. Dílny povedou Alžběta Skálová, Tomáš Klepoch, Eva Volfová a mnoho dalších.

Festival také vyhlásí výsledky soutěže Nadace Miroslava Šaška na téma Autorská dětská kniha. Program rozžije kavárny, čajovny, městskou galerii, knihkupectví Baobab, centrem bude festivalový stan na náměstí TGM. V trafostanici u Jordánu dostanou výstavní prostor studenti a malonakladatelé. Hudební menu zahrnuje kapelu Tornádou Lue ze Slovenska, jež přiveze nové album, či slovinskou ŠKM Bandu. Vrcholem festivalu bude sobotní setkání s autory z Edice Revolver Revue.

„Znám mnoho literárních festivalů a  Tabook patří k tomu nejlepšímu. Fascinovalo mě, že celý pátek a sobotu centrum festivalem opravdu žilo. Vedle textové, vyprávěcí či čtecí formy byla na Tabooku grandiózně zastoupena výtvarná stránka. Zapojení knihovny, galerií, obchodů a kaváren přitom umožnilo spojit festivalový zážitek s vnímáním historického komplexu Tábora," připomněla první ročník spisovatelka Iva Procházková. Program je na webu www.tabook.cz .