Čím je tento soubor výjimečný, prozradil Luděk Švejcar z třeboňského odboru kultury a cestovního ruchu. „Je to neuvěřitelné. Jeden zpěvák zpívá zároveň dvouhlasně. A další nepochopitelná věc – alikvotně nelze zpívat falešně,“ vypověděl.

Právě alikvotnímu zpěvu, který má historické kořeny v Mongolsku a v rituálních zpěvech tibetských mnichů, se totiž pražský sbor věnuje. Pod vedením sbormistra Jana Staňka působí na hudební scéně od roku 2003. Je jediným sborem tohoto druhu v České republice a jedním z mála na světě. I proto se již představil například také v Japonsku.

Koncert pražského sboru Spektrum se odehraje v kostele Panny Marie Královny a sv. Jiljí v Třeboni.Zdroj: archiv odboru kultury MÚ Třeboň

Koncert pražského sboru Spektrum se odehraje v kostele Panny Marie Královny a sv. Jiljí v Třeboni. Foto: archiv odboru kultury MÚ Třeboň

„Unikátní je v tom, že jako jeden z mála sborů na světě spojuje klasický a alikvotní zpěv. Posluchači slyší alikvotní tóny tak, jako kdyby při normálním zpěvu zněl navíc ještě tón, který je podobný tónu flétny,“ vysvětlil Luděk Švejcar.

Začátek koncertu je v sobotu v 19.30 hodin.