Nejprve jsme se rozjeli do Jindřichova Hradce projít se místy, kde v době svých gymnaziálních studií pobýval Vojtěch Hlinka, pozdější spisovatel František Pravda. Přivítala nás sice krátká bouřka, ta ale příjemně ochladila rozpálené ulice, a tak jsme mohli mezi občasnými kapkami deště vyrazit na své putování. Zasvěcenou průvodkyní nám byla Anna Brabcová, autorka životopisné publikace Z Nekrasína do Hrádku. Dověděli jsme se mnohé z Pravdova života a viděli jsme i věci, o kterých jsme dosud neměli tušení. Vydařenou procházku jsme zakončili v restauraci U Černýho Ptáka, kde jsme si na Pravdovu památku připili jeho oblíbeným nápojem – pivem.

Další výlet nás pro změnu zavedl do Pravdovy rodné vísky Nekrasín. Sešli jsme se v jarošovském kostele sv. Prokopa, kde začínal svoji kněžskou dráhu, a pak jsme se vydali do terénu. Loukami a lesem jsme mířili k jeho rodnému domu. Cestou jsme měli několik zastavení, při kterých jsme se vrátili do dětství, plnili jsme zábavné úkoly a poslechli si ukázky z Pravdových textů.

V cíli naší cesty se nám ještě dostalo mnoho zajímavých informací o vesnici samotné. Po krátkém odpočinku jsme se pak vydali na zpáteční cestu. Prosluněné odpoledne se pomalu měnilo v podvečer, když jsme se plni příjemných zážitků a s plícemi prosycenými zdravým lesním vzduchem vraceli domů. Ani jsme přitom netušili, že navíc máme v nohách i téměř 10 kilometrů. František Pravda, který také až do vysokého věku vyznával zdravý pohyb, by z nás měl určitě radost.

Milena Kodýmová, knihovnice