Jak upozorňuje policejní mluvčí Hana Millerová, na řidiče čekají nejenom kolony a hustý provoz, ale také zesílené policejní hlídky. „Zvýšený dozor bude i první školní týden, a to především u škol 
a u frekventovaných přechodů pro chodce," naznačila.

Jak vyplývá z policejní statistiky, od začátku prázdnin do včerejšího dopoledne muži zákona šetřili 109 dopravních nehod, což je oproti loňským prázdninám úbytek. Důvod 
k radosti ale podle vedoucího jindřichohradecké služby dopravní policie Karla Kotila není, neboť zbytečně vyhasly dva lidské životy. Vloni v kolonce úmrtí byla o prázdninách nula. Ale třeba v roce 2012 zemřeli tři lidé.

Na druhé straně ubylo zraněných a také nehod pod vlivem alkoholu, což mohlo být podle dopravního policisty ovlivněno i studeným počasím, které tolik ke konzumaci alkoholu nesvádělo.

„Jinak byl provoz o prázdninách zhruba stejný jako 
v předchozích letech. Tvořily se kolony, takže možná méně řidičů jelo na dovolenou 
k moři a více lidí zůstávalo v tuzemsku. Vesměs většina nehod, které se u nás staly, byla řetězových, kdy se podíleli dva až tři účastníci. A o víkendech se na nich nejvíce podepisovala rychlost a nepozornost," míní Karel Kotil.

nehodyVzhledem k nepříznivému vývoji tragických nehod na jihu Čech policie pokračuje 
v projektu Zastav jízdu smrti a častější přítomnost policistů na silnicích působí preventivně. Na Jindřichohradecku si dopravní nehody letos vyžádaly již deset obětí, zatímco vloni jich bylo o polovinu méně.

Náročný z hlediska bezpečnosti je také začátek školního roku, kdy se děti vracejí „rozjívené" z prázdnin. „Budeme mít týden dopravně bezpečnostní akci zaměřenou na prostory před školami a přechody pro chodce, abychom opět naučili děti, jak se v provozu chovat, a upozornili řidiče na větší pohyb," zmínil dopravní policista.