A tyto nehody, bohužel, většinou dopadnou hůře pro slabšího účastníka silničního provozu, tedy právě chodce nebo cyklisty.

Podle slov vedoucího jindřichohradecké služby dopravní policie Karla Kotila 
v posledních dnech dostalo při silničních kontrolách pět cyklistů pokutu za chybějící osvětlení. „A podobné dopravně bezpečností akce zaměřené na cyklisty budou pokračovat. Nastalo období, kdy je ráno, ještě v době, kdy hodně lidí na kole míří do zaměstnání,  horší viditelnost, 
k tomu mohou být mlhy a povrch vozovky je navlhlý. Proto je důležité, aby byl cyklista dostatečně viditelný. Nejhorší je, když si někdo myslí, že to bez světel jen tak přejede. Naštěstí jsme zatím žádnou tragickou nehodu s neosvětleným cyklistou neměli a byl bych rád, abychom to letos udrželi," uvedl v pondělí Karel Kotil.

Poznamenal, že dnes se hodně lidí na kole chrání i reflexní vestou, což je vedle předepsaného osvětlení poměrně účinný prvek. Policisté při kontrolách rozdávají cyklistům i reflexní pásky na oděv, ale ne všichni ho pak použijí. Přitom je řidič zahlédne již na vzdálenost 200 metrů a má dostatečný prostor k vyhýbacímu manévru.

Pavel Jileček jezdí každý den ráno z Hradce do Kamenice do práce a cyklisté jsou jeho malou noční můrou: „Většinou je potkávám v protisměru, ale ne všichni jsou pořádně osvětlení. Snažím se držet víc při středu."