Podle policejního mluvčího Milana Bajcury v sobotu po 15. hodině byl v lesnatém porostu v jindřichohradecké místní části Otín nalezen muž (54 let), který nejevil známky života. Na místo byli vysláni policisté obvodního oddělení Jindřichův Hradec a posléze i koroner. "Ten po ohledání těla zemřelého muže stanovil zástavu srdce z chladu a nařídil zdravotní pitvu," uvedl Milan Bajcura. Následně bylo tělo převezeno pohřební službou.

Asi za dvě hodiny poté nalezli strážníci městské policie v lokalitě Dolní Skrýchov tělo ležícího muže (56 let) ve stanu, kde přebýval, bez známek života. Strážníci přivolali  kolegy z obvodního oddělení Jindřichův Hradec, kteří postupovali stejně jako v prvém případě. "Zajistili místo a přivolali koronera. Ten po ohledání těla stanovil otravu oxidem uhelnatým a srdeční zástavu a nařídil zdravotní pitvu," sdělil Milan Bajcura. 

Ne všichni lidé bez domova si chtějí podle zástupkyně ředitele hradecké farní charity Dany Ježkové nechat pomoc.t „I v těch největších mrazech jsme neměli ubytovnu zcela obsazenou. Máme zhruba sedm stálých klientů," zmínila. Ve stejném duchu hovořil i vrchní strážník hradecké městské policie Luboš Müller. Prvnímu z nalezených mrtvých mužů se zařizovala možnost, že by se vrátil zpět na Slovensko, ale nakonec to odmítl. „S druhým kolegové mluvili před Vánocemi, nabízeli ubytovnu, ale sdělil, že zůstane, že si stan zateplí a že má možnost si i přitopit. Bohužel to dopadlo špatně," zmínil. Další muž v Hradci ještě nyní bivakuje v osobním autě